Mieli
Nimimerkki: Cutter

Kuinka voisin sietää pahaa oloa ilman viiltelyä?

Haluan alkaa taas viillellä. Mutta en halua tuoreita arpia, haluan olla nätti lyhythihaisissa mekoissa kesällä. Miten sietäisin pahaa oloa ilman että satutan itseäni? Joskus en edes haluaisi olla elossa, mutta en uskalla yrittää itsemurhaakaan koska pelkään että missaisin jotain kivaa joka tapahtuu tulevaisuudessa. Olen vähän jumissa.

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi!

Viiltely on vahingollinen tapa purkaa pahaa oloa ja on tosi hienoa, että olet lähtenyt etsimään vaihtoehtoisia keinoja. Viiltelyssä tuotetaan fyysistä kipua, jotta päästään irti, tai voidaan vältellä psyykkistä kipua. Mekanismi toimii, sillä keho tuottaa mielihyvähormoneja tuntiessamme kipua, ja se auttaa kestämään ikävän tilanteen yli. Viiltely on siis ns. selviytymiskeino, mutta hyvin haitallinen sellainen. Lyhyellä aikavälillä voi tulla olo, että viiltely helpottaa, mutta tosiasiassa pitkällä aikavälillä se lisää ahdistusta ja stressiä, kun jälkiä pitää piilotella, tai koetaan häpeää, syyllisyyttä tai tarvetta salailuun.

Saadaksesi samanlaisen mielihyvän tunteen, voit kokeilla viiltelyimpulssin herätessä esim. upottaa kätesi kylmään veteen, käydä kylmässä suihkussa tai laittaa pakastepussin niskaan. Voit pidättää hengitystä samalla 30 sekunnin ajan, niin teho voimistuu. Myös fyysinen ponnistus voi helpottaa, esim. punnerrukset tai haarahypyt. Voit kokeilla myös esim. chilikarkkien syömistä. Eli oikeastaan mitä vain, joka saa aikaan voimakkaita tuntemuksia kehossa. Keinot toimivat siksi, että ne ovat niin fyysisiä, että niiden aikana kyky ajatella heikkenee ja ahdistus vähenee samalla.

Vaikka löytäisit näistä keinoista itsellesi sopivamman, on tärkeää päästä kuitenkin kiinni siihen, mikä ahdistusta aiheuttaa alun perin. Kerroit myös itsemurha-ajatuksistasi. Kuten itse viestissäsi kerroit, pystyt pahasta olosta huolimatta näkemään tulevaisuudessa jotain odottamisen arvoista. Se on tosi tärkeä, omaa jaksamista tukeva asia. Se ei kuitenkaan yksinään välttämättä riitä, vaan nyt olisi tosi tärkeää, että saisit tukea omien ajatustesi kanssa työskentelyyn.

Voisitko ajatella ottavasi yhteyttä esim. Sekasin-chattiin? Siellä voit jutella nimettömänä aikuisen kanssa ja pohtia mikä voisi olla sellainen taho, josta saisit lisää tukea, tai sitä, mikä elämässäsi oli sellaista, joka sai sinut lopettamaan viiltelyn viimeksi. Juttelun pohjalta voisit saada ehkä myös muita vinkkejä tähän tilanteeseen, jos esim. yllä mainitut keinot eivät toimi. Voit käydä myös tutustumassa Vapaaksi viiltelystä -oma-apuohjelmaan täällä.

Sinä ansaitset voida hyvin ja nauttia ilman huolta sekä tulevasta kesästä että myös niistä kivoista asioista, joita väistämättä on edessäsi tulevaisuudessa. Hae siis rohkeasti apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?