Mieli
Nimimerkki: Moro

Kuinka viiltelyarvista pääsee eroon?

Miten saa viiltelyjäljet pois 3 päivässä?

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Viiltelyarpien muodostumiseen vaikuttaa moni asia, kuten haavan koko ja syvyys, arven sijainti ja hoitotapa. Mutta yleisesti voisi sanoa, että kovin nopeaa ratkaisua tilanteeseesi ei harmillisesti ole. Arpien hoitoon on erilaisia voiteita, joita saa ilman reseptiä esim. apteekista, mutta myös perusrasvalla rasvaaminen voi auttaa siihen, että iho ei kiristy ja arpikudos kuivu. Arpia ei välttämättä saa kokonaan pois, mutta ajan kanssa ne usein vaalenevat ihon uusiutuessa.

Jälkiä voi koittaa toki piilottaa esim. vaatevalinnoilla, mutta piilottaminen voi johtaa siihen, että läheiset tai kaverit saattavat huomata, että piilottelet jotain. Paras ratkaisu – toki varmasti vaikea – olisi kertoa jäljistä, jolloin niitä ei tarvitse peitellä. Kertominen tuntuu usein vaikealta, mutta helpottaa oloa pidemmän päälle, kun ei tarvitse salailla. Kaikille ei toki tarvitse kertoa, sillä kyse on henkilökohtaisesta asiasta, mutta ehkä sellaisille ihmisille, jotka ovat elämässäsi keskeisiä.

Viiltelyä ei tarvitse hävetä. Se on tuntunut silloin keinolta hallita pahaa oloa. Mikäli viiltely tuntuu yhä ajankohtaiselta, voit seuraavalla kerralla kokeilla esim. kylmää suihkua, ihon sivelyä jääpalalla tai chilikarkkeja. Eli jotain sellaista, joka herättää kehossa vahvoja tuntemuksia, mutta ei ole vahingollista. Tärkeää lopettamisen kannalta on erilaisten tunteiden tunnistaminen ja sietäminen, sekä se, että uskaltaa kertoa ja ilmaista niitä myös muille. Muuten ikävät tunteet patoutuvat sisälle, eikä sinne jää tilaa ilolle. Kun oppii käyttämään muita keinoja tunteiden käsittelyyn, tarve viiltelyyn vähenee.

Omaa pahaa oloaan voi purkaa myös eri ilmaisukeinoin. Piirrä tai maalaa paha olo paperille – käytä värejä ja muotoja, jotka kuvaavat omaa oloasi. Tai kirjoita tai videoi ajatuksesi – anna sanojen vain tulla, älä mieti onko ulos tuleva teksti järkevää. Mitä useammin ilmaiset tunteitasi eri tavoin, sen helpommaksi se muuttuu. Tänne kirjoittaminen on hyvä tapa saada purettua omia ajatuksia tai saada neuvoja. Vastausaika voi tuntua joskus kuitenkin pitkältä, joten voit kokeilla myös nimettömänä toimivaa nuorten Sekasin-chattia. Siellä voit jutella myös laajemmin omasta tilanteestasi, jos kaipaat esim. rohkaisua omasta tilanteesta läheisille kertomiseen.

Rohkeutta ja keveyttä kevääseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?