Mieli
Nimimerkki: Sorsa

Koulu-uinnista ja kuukautisten alkamisesta oppitunnilla

Mitä pitäisi tehä kun meillä alkaa kohta koulu-uinnit ja ne ahdistaa mua, enkä uskalla mennä sinne pukkareissa kun mua ahdistaa kun kaikki tuijottaa mua ja uidessa tuntuu siltä että oon alasti luokan eessä. Yks päivä koulussa mulla kesken tunnin alko menkat ja tajusin sen heti mut sit mun piti mennä lukemaan mun runo ja tärisin iha sairaasti. Mun paras kaveri huolestu ja tuli lukee sen runon mun puolesta ja menin vessaan ja laitoin siteen, sitten mulla alko kuukautiskivut. Mun opettaja on mies ja mua pelotti iha sikana sanoo sille et ”mulla alko kuukautiset just äske ja mul on kauheet vatsakivut ja mun pitää lähtee”. Se tietty ymmärs ja anto mun lähtee. Ja kun pitäis vaihtaa sidettä koulussa ja kuuluu hirvee ääni kun sen ottaa pois tai laittaa uuden ni mua pelottaa se tosi paljon jos joku kuulee sen.

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Koulu-uinnit jännittävät monia. Pukukopissa voi tuntua siltä, että kaikki tuijottavat, mutta tosiasiassa lähes jokainen häpeilee nuorena omaa kroppaa ja kokee siitä epävarmuutta. Toisia saatetaan katsella uteliaana, ei niinkään siksi, että katsottaisiin tarkoituksella jotenkin ikävästi ketään toista. Vaikka asiasta ei ääneen puhutakaan, pukkarissa suurin osa kokee tilanteen epämukavana. Koulu-uintia voi helpottaa, jos käy uimahallissa koulun ulkopuolella, vähän kuin harjoittelemassa. Silloin ei tarvitse ihan kylmiltään mennä luokkalaisten kanssa, vaan on jo kokeillut miltä uimahallissa ja uikkareissa olo tuntuu. Kysy asiantuntijalta -palstalla on vastattu hiljattain vähän samantyyppisiin pohdintoihin: voit halutessasi lukea vastauksen nimimerkin Joku kysymykseen liittyen koulu-uintiin ja kuukautisiin.

Pohdit myös kuukautisia. Olet ollut ihan super rohkea, kun olet kertonut opettajalle kuukautisista jännityksestä huolimatta! Moni asia jännittää alkuun, mutta jälkeenpäin voikin huomata, että asiassa ei ollutkaan mitään jännittävää ja siitä selvisi. Sinä et ole ainoa luokkalaisistasi, tai koulun oppilaista, jolla on kuukautiset. Näin ollen vessoja käyttävät muutkin, jotka vaihtavat siteitä. Siteiden irrottamisen ääntä häpeilee yllättävän moni, vaikka asia on ihan luonnollinen. Ne, joilla kuukautisia ei ole, tai joilla ne eivät ole alkaneet, eivät todennäköisesti tiedä millainen ääni siteen irrottamisesta tulee. He tuskin siis kiinnittävät asiaan huomiota. Ja ne, joilla kuukautiset on, tietävät äänen, mutta todennäköisesti häpeilevät sitä itsekin. Jos siteen irrottaminen kuitenkin nolostuttaa, niin paras tapa on vetäistä side nopeasti irti, jolloin ääni kestää lyhemmän aikaa. Varovainen irrottaminen kuuluu selkeämmin. Siteen irrottamisen aikaan voi myös yskäistä tai vetää vessan. Tai jos kyse on siivekkeellisestä siteestä, voi siitä jättää ottamatta isoimman tarran pois ja liimata vain siivekkeet pikkuhousuihin. Näin tarrapintaa ei ole niin paljon. Jos kovasti jännittää, voit harjoitella kotona silloin kun menkkoja ei ole, niin löydät sinulle parhaan tavan toimia. Menkat koskettavat noin puolta maailman ihmisistä, joten yksin näiden pohdintojen kanssa et varmastikaan ole. Voit tutustua myös muihin kuukautissuojavaihtoehtoihin Väestöliiton artikkelista.

Mukavaa ja huolettomampaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?