Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä. Kuukautisten aikana voi hyvin uida, jos käyttää tamponia tai kuukuppia. Molempien käyttö vaatii hieman harjoittelua, mutta opit käytön varmasti nopeasti. 😊
Tamponeja on montaa eri kokoa ja käytön harjoitteleminen kannattaa aloittaa pienimmästä koosta. Pienin koko voi muutenkin soveltua sinulle hyvin, jos vuotosi on niukkaa. Koko on ilmaistu tamponipaketissa pisaran kuvilla: mitä useampi pisara paketissa on tummennettuna, sitä imukykyisemmästä ja runsaampaan vuotoon tarkoitetusta tuotteesta on kyse – samaan tapaan kuin terveyssiteissä. Osassa tamponeissa on asetin, jonka jotkut saattavat kokea helpottavan tamponin asettamista paikoilleen. Kokeilemalla selviää, kumpi sopii omaan käyttöösi parhaiten.
Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. On täysin luonnollista, että tällaisen uuden asian edessä jännittää, eikä asia välttämättä ota heti sujuakseen. Ei kannata siis säikähtää sitä, jos ei heti onnistu ja rohkeasti yrittää uudestaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla. Jos tamponin laittaminen tuntuu vaikealta tai tekee kipeää, ei hätää, se tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee. Täältä voit katsoa vielä kuvituskuvan tamponin asettamisesta.
Jos mahdollista, voisit vielä jutella tamponin käytöstä esimerkiksi äitisi, tai jonkun toisen luotettavan aikuisen kanssa, joka voi myös auttaa sinua tamponien hankkimisessa. Tamponeja saa kaikista tavallisista ruokakaupoista, mutta valikoima on useimmiten isoissa kaupoissa laajempi.
Tsemppiä vielä tamponin käytön harjoittelemiseen ja kivaa koulu-uintia!
Moikka ja kiitos kysymyksistä!
Pohdit, voiko kuukautisten aikana osallistua harrastuksiin. Kuukautisten ei pitäisi estää normaalia elämää, eli voit käydä harrastuksissa samalla tapaa kuin muulloinkin, vaikka sinulla olisi kuukautiset. Myös uimassa voi käydä kuukautisten aikana. Tällöin suojana tulisi vain käyttää tamponia tai kuukuppia. Tamponin käytöstä on ehkä helpompi aloittaa, koska kuukuppia asettaessa sormet täytyy uskaltaa työntää emättimeen ja jopa vähän venyttää emättimen seinämää. Emättimen suuaukko voi myös olla hieman tiukka. Tamponin käytön voi silti hyvin aloittaa, kannattaa vain aloittaa pienimmästä koosta. Tamponin asettaminen voi alkuun tuntua hankalalta, mutta se onnistuu varmasti, kun rauhassa opettelee.
Kerroit myös, että kuukautisesi ovat kivuliaat ja ettei tavallinen särkylääke auta kipuihin. Kuukautiskivuista ei tarvitse kärsiä ja niihinkin on saatavilla apua. Voisitko kertoa asiasta esimerkiksi huoltajallesi tai jollekin muulle turvalliselle aikuiselle? Voisitte sitten yhdessä varata tarvittaessa ajan lääkärin vastaanotolle, josta saat apua kipujen lievittämiseksi. Ymmärrän, että näistä asioista keskustelu voi alkuun tuntua hankalalta, mutta nämä asiat ovat tärkeitä hoitaa ja monelle aikuiselle asiat ovat ihan tuttuja, joten sinun ei tarvitse pelätä niistä kertomista. Lisäksi voit yhdessä huoltajan tai muun turvallisen aikuisen kanssa keskustella siitä, jos tuntuu, että kuukautiset haittaavat osallistumista esimerkiksi koulun uinteihin. Kuukautisista löydät paljon hyvää tietoa Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.
Viestissäsi pohdit myös, onko normaalia, että kuukautisten aikaan tekee mieli suklaata. Kuukautisiin voi liittyä monenlaisia asioita ja kuukautisten aikaan joidenkin tekee esimerkiksi tavallista enemmän mieli herkkuja. Tämä on siis ihan normaalia. Mietit myös, kannattaako kuukautisten aikana juoda energiajuomia. Energiajuomia ei ylipäänsä suositella alle 15-vuotiaille, sillä ne sisältävät runsaasti kofeiinia. Kofeiinista voi aiheutua nuorelle monenlaista haittaa ja se voi esimerkiksi vaikeuttaa nukahtamista sekä heikentää unenlaatua. Kofeiini voi myös aiheuttaa riippuvuutta ja viestissäsi kerroitkin, että tunnet olevasi koukussa energiajuomiin. Lisäksi energiajuomat sisältävät paljon sokeria, eivätkä siksikään sovi päivittäiseen ruokavalioon. Lisätietoa energiajuomista ja vinkkejä niiden käytön lopettamiseen löydät Fressiksen artikkelista.
Tsemppiä, asiat varmasti järjestyvät! 😊
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Koulu-uinnit jännittävät monia. Pukukopissa voi tuntua siltä, että kaikki tuijottavat, mutta tosiasiassa lähes jokainen häpeilee nuorena omaa kroppaa ja kokee siitä epävarmuutta. Toisia saatetaan katsella uteliaana, ei niinkään siksi, että katsottaisiin tarkoituksella jotenkin ikävästi ketään toista. Vaikka asiasta ei ääneen puhutakaan, pukkarissa suurin osa kokee tilanteen epämukavana. Koulu-uintia voi helpottaa, jos käy uimahallissa koulun ulkopuolella, vähän kuin harjoittelemassa. Silloin ei tarvitse ihan kylmiltään mennä luokkalaisten kanssa, vaan on jo kokeillut miltä uimahallissa ja uikkareissa olo tuntuu. Kysy asiantuntijalta -palstalla on vastattu hiljattain vähän samantyyppisiin pohdintoihin: voit halutessasi lukea vastauksen nimimerkin Joku kysymykseen liittyen koulu-uintiin ja kuukautisiin.
Pohdit myös kuukautisia. Olet ollut ihan super rohkea, kun olet kertonut opettajalle kuukautisista jännityksestä huolimatta! Moni asia jännittää alkuun, mutta jälkeenpäin voikin huomata, että asiassa ei ollutkaan mitään jännittävää ja siitä selvisi. Sinä et ole ainoa luokkalaisistasi, tai koulun oppilaista, jolla on kuukautiset. Näin ollen vessoja käyttävät muutkin, jotka vaihtavat siteitä. Siteiden irrottamisen ääntä häpeilee yllättävän moni, vaikka asia on ihan luonnollinen. Ne, joilla kuukautisia ei ole, tai joilla ne eivät ole alkaneet, eivät todennäköisesti tiedä millainen ääni siteen irrottamisesta tulee. He tuskin siis kiinnittävät asiaan huomiota. Ja ne, joilla kuukautiset on, tietävät äänen, mutta todennäköisesti häpeilevät sitä itsekin. Jos siteen irrottaminen kuitenkin nolostuttaa, niin paras tapa on vetäistä side nopeasti irti, jolloin ääni kestää lyhemmän aikaa. Varovainen irrottaminen kuuluu selkeämmin. Siteen irrottamisen aikaan voi myös yskäistä tai vetää vessan. Tai jos kyse on siivekkeellisestä siteestä, voi siitä jättää ottamatta isoimman tarran pois ja liimata vain siivekkeet pikkuhousuihin. Näin tarrapintaa ei ole niin paljon. Jos kovasti jännittää, voit harjoitella kotona silloin kun menkkoja ei ole, niin löydät sinulle parhaan tavan toimia. Menkat koskettavat noin puolta maailman ihmisistä, joten yksin näiden pohdintojen kanssa et varmastikaan ole. Voit tutustua myös muihin kuukautissuojavaihtoehtoihin Väestöliiton artikkelista.
Mukavaa ja huolettomampaa syksyä sinulle!