Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 9-12v
Miten kuukautissiteitä käytetään? Miten käytän kuukautissiteitä, ja milloin ne pitää vaihtaa?
Fressis

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kertakäyttöinen kuukautisside asetetaan pikkuhousujen sisäpinnalle siten, että siteen liimapinta tulee pikkareita vasten ja imukykyinen pinta ihoa vasten. Kertakäyttöiset siteet tulee vaihtaa 4-8 tunnin välein. Samalla kannattaa tehdä alapesu käsisuihkulla, jos se on vain mahdollista.

Jos side tuntuu kostealta ihoa vasten tai haiskahtaa, ei kannata odottaa, vaan vaihtaa se. Jos kuukautiset ovat todella runsaat, tulee sidettä vaihtaa useammin. Jos vuoto on puolestaan hyvin niukkaa, voi joskus riittää kevyempi pikkuhousunsuoja, jota kuitenkin tulee vaihtaa myös riittävän usein. Käytetyt siteet kietaistaan vessapaperiin ja heitetään roskiin. Siteitä ei tule heittää pönttöön, koska ne voivat helposti tukkia viemärin.

Käytä siteitä vain kuukautisvuodon ajan. Esimerkiksi valkovuodon takia ei kannata käyttää suojia, sillä muovia sisältävä side hengittää huonosti, ja jatkuvalla käytöllä iho saattaa alkaa hautua ja hankautua, jolloin myös esimerkiksi hiivatulehduksen riski kasvaa.

Itselle parhaat kuukautissuojat löytyvät kokeilemalla ja vaihtoehtoja riittää! Erilaisten siteiden lisäksi kuukautissuojia on muitakin, kuten esimerkiksi tamponeja ja kuukuppeja, jotka mahdollistavat esimerkiksi uimisen kuukautisten aikana. 😊

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: apuaaa
Voinko urheilla kuukautissiteen kanssa? Eli siis.. Mulla alkoi menkat nyt 3 päivää sitten. Oon 11vuotias ja harrastan joukkuevoimistelua.. Yksi päivä ennen kisoja nii ku kävin vessassa ja pyyhin...
Fressis

Moi!

Kerrot viestissäsi huolestasi, joka koskee joukkuevoimistelussa treenaamista ja kisaamista kuukautisten aikana. Voit oikein hyvin käyttää kuukautissidettä, jos se tuntuu sinusta parhaalta vaihtoehdolta. Suosittelen käyttämään nimenomaan kuukautissiteitä pikkuhousunsuojien sijaan ainakin runsaimpina vuotopäivinä. Niissä on parempi imukyky, jolloin verta ei tule niin helposti yli. Lisäksi kannattaa muistaa vaihtaa kuukautisside uuteen vähintään 4–8 tunnin välein vuodon määrästä riippuen sekä pestä alapää siteen vaihdon yhteydessä.

Kuukautissiteet pysyvät melko hyvin paikoillaan liimapintansa ansiosta. Mikäli haluat varmistua siteen pysymisestä paikoillaan, voit kokeilla käyttää siivekkeellisiä kuukautissiteitä. Niissä on siteen sivuilla “siivet”, jotka käännetään alushousujen haaraosan ympärille, mikä pitää suojan paremmin paikoillaan. Kaikesta huolimatta joskus voi käydä vahinkoja, joissa side luiskahtaakin pois paikoiltaan tai alushousuihin tai voimisteluasuun ilmestyy veritahra. On kuitenkin hyvä muistaa, että se ei ole maailmanloppu tai edes noloa. Kuukautiset ovat täysin luonnollinen asia, eikä niissä ole mitään hävettävää. Näin voi käydä kenelle tahansa ja on käynytkin lukemattomia kertoja.

Kuukautissiteiden haittapuolena on, että ne saattavat hangata treenin aikana. Siksi on hyvä tietää myös muista vaihtoehdoista. Mainitsitkin jo tamponin, jota monet treenaajat suosivat. On kuitenkin ymmärrettävää, että tamponin käyttö ja etenkin laitto jännittää, eikä niitä ole missään nimessä pakko käyttää. Mikäli haluat jossain vaiheessa kokeilla tamponia, kannattaa sen käyttö aloittaa pienimmästä koosta ja harjoitella rauhassa sen asettamista emättimeen. Lisäksi nykyään on olemassa kuukautisalushousuja, jotka voisivat olla mukava vaihtoehto. Ne myös pysyvät hyvin päällä. Kuukautisalushousuista voit lukea lisää täältä. Hyvä Kysymys –sivuston artikkelissa puolestaan esitellään muita kuukautissuojia.

Onko sinulla turvallista ja luotettavaa aikuista, jonka kanssa voit keskustella kuukautisista ja kuukautissuojista? Voiko esimerkiksi äitisi neuvoa ja tukea sinua? Kuukautisten aikana treenaamisesta voisi olla hyvä myös keskustella valmentajasi kanssa. Asia on varmasti tullut hänelle vastaan uran aikana useita kertoja, joten myös häneltä voi saada hyviä vinkkejä.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Menkat
Kuinka usein kuukautisside pitää vaihtaa? Miten usein tai milloin side pitäisi vaihtaa? Pitääkö sen olla ihan veressä vai pitääkö siinä olla vaan ihan pikku tippa? Ja mä en tykkää...
Fressis

Heippa,

Ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi. Kuukautisiin liittyvä hygienia on aina ajankohtainen aihe.

Pohdit kysymyksessä sitä, milloin ja miten usein kuukautisside tulee vaihtaa. Vaihtoväli riippuu kuukautisvuodon runsaudesta ja siteestä. Kertakäyttöinen, päiväkäyttöön tarkoitettu side suositellaan vaihdettavaksi vähintään 8 tunnin välein. Jos vuoto on kovin runsasta, siteen voi joutua vaihtamaan jopa muutaman tunnin välein. Vuodon määrä voi vaihdella eri päivinä kovastikin. Side kannattaa siis vaihtaa aina silloin, kun se tuntuu selkeästi kostealta ihoa vasten.

Siteen vaihdon yhteydessä suositellaan alapesua vedellä. Iho tulee myös kuivata huolellisesti. Näin pidät yllä hyvää hygieniaa ja suojelet genitaalialueen herkkää ihoa esim. ihorikoilta.

Kuukautisveri on otollinen kasvualusta bakteereille, jotka voivat aiheuttaa hajuhaittaa tai jopa tulehduksen. Siksi hygieniasta on tärkeä huolehtia kuukautisten aikana. Itselle parhaiten sopiva sidemalli ja -merkki löytyvät kokeilemalla. Voit lukea myös muista kuukautissuojista täältä.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Sorsa
Koulu-uinnista ja kuukautisten alkamisesta oppitunnilla Mitä pitäisi tehä kun meillä alkaa kohta koulu-uinnit ja ne ahdistaa mua, enkä uskalla mennä sinne pukkareissa kun mua ahdistaa kun kaikki tuijottaa mua...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Koulu-uinnit jännittävät monia. Pukukopissa voi tuntua siltä, että kaikki tuijottavat, mutta tosiasiassa lähes jokainen häpeilee nuorena omaa kroppaa ja kokee siitä epävarmuutta. Toisia saatetaan katsella uteliaana, ei niinkään siksi, että katsottaisiin tarkoituksella jotenkin ikävästi ketään toista. Vaikka asiasta ei ääneen puhutakaan, pukkarissa suurin osa kokee tilanteen epämukavana. Koulu-uintia voi helpottaa, jos käy uimahallissa koulun ulkopuolella, vähän kuin harjoittelemassa. Silloin ei tarvitse ihan kylmiltään mennä luokkalaisten kanssa, vaan on jo kokeillut miltä uimahallissa ja uikkareissa olo tuntuu. Kysy asiantuntijalta -palstalla on vastattu hiljattain vähän samantyyppisiin pohdintoihin: voit halutessasi lukea vastauksen nimimerkin Joku kysymykseen liittyen koulu-uintiin ja kuukautisiin.

Pohdit myös kuukautisia. Olet ollut ihan super rohkea, kun olet kertonut opettajalle kuukautisista jännityksestä huolimatta! Moni asia jännittää alkuun, mutta jälkeenpäin voikin huomata, että asiassa ei ollutkaan mitään jännittävää ja siitä selvisi. Sinä et ole ainoa luokkalaisistasi, tai koulun oppilaista, jolla on kuukautiset. Näin ollen vessoja käyttävät muutkin, jotka vaihtavat siteitä. Siteiden irrottamisen ääntä häpeilee yllättävän moni, vaikka asia on ihan luonnollinen. Ne, joilla kuukautisia ei ole, tai joilla ne eivät ole alkaneet, eivät todennäköisesti tiedä millainen ääni siteen irrottamisesta tulee. He tuskin siis kiinnittävät asiaan huomiota. Ja ne, joilla kuukautiset on, tietävät äänen, mutta todennäköisesti häpeilevät sitä itsekin. Jos siteen irrottaminen kuitenkin nolostuttaa, niin paras tapa on vetäistä side nopeasti irti, jolloin ääni kestää lyhemmän aikaa. Varovainen irrottaminen kuuluu selkeämmin. Siteen irrottamisen aikaan voi myös yskäistä tai vetää vessan. Tai jos kyse on siivekkeellisestä siteestä, voi siitä jättää ottamatta isoimman tarran pois ja liimata vain siivekkeet pikkuhousuihin. Näin tarrapintaa ei ole niin paljon. Jos kovasti jännittää, voit harjoitella kotona silloin kun menkkoja ei ole, niin löydät sinulle parhaan tavan toimia. Menkat koskettavat noin puolta maailman ihmisistä, joten yksin näiden pohdintojen kanssa et varmastikaan ole. Voit tutustua myös muihin kuukautissuojavaihtoehtoihin Väestöliiton artikkelista.

Mukavaa ja huolettomampaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Mercury
Voiko kuukautissidettä käyttää uidessa? Alko tänään menkat ei tosin ekaa kertaa mutta kuitenki. Ei siinä muuten mitään mutta ollaan ens lauantaina menossa kylpylään yöks ja on mahdollista että...
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Kävipä tylsä tuuri, että kuukautiset sattuivat juuri kylpyläreissun kanssa samanaikaisesti. Kieltämättä uidessa ei oikein voi käyttää sidettä, koska vesi kastelee siteen täysin, side ei enää pysy imukykyisenä ja hygienia kärsii. Kuukautisten aikaan uidessa vaihtoehtona on siis tamponi tai kuukuppi.

Tamponin käytöstä on ehkä helpompi aloittaa, koska kuukuppia asettaessa sormet täytyy uskaltaa työntää emättimeen ja jopa vähän venyttää emättimen seinämää. Emättimen suuaukko voi myös olla tiukka, jos ei ole ollut vielä yhdynnässä. Tamponin käytön voi silti hyvin aloittaa, kannattaa vain aloittaa pienimmästä koosta.

Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla.

Jos tamponin laittaminen tuntuu nyt vaikealta ja tekee kipeää, se kyllä tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee. Toivottavasti pääset nauttimaan kylpylälomasta ja tsemppiä tamponin käytön opetteluun!

Oliko vastauksesta hyötyä?