Seksi
Nimimerkki: Apua
Ikä: 16-18v

Jälkiehkäisy ja kuukautisten alkaminen

Hei!
Otin jälkiehkäisypillerin lauantai aamuna ja minulla pitäisi alkaa kuukautiset nyt tiistaina mutta ei ole vielä alkanut.
Minulla on vatsakipuja ollut ja rintoihin sattui viikonlopun aikana niin kun normaalisti.
Stressaa että kuukautiset ei alkakaa.
Mitä teen?

Moi! Kiitos kysymyksestäsi.

Ei hätää, on luonnollista, että jälkiehkäisypillerin ottaminen sekoittaa kuukautiskiertoa siten, että seuraavien kuukautisten alkaminen viivästyy muutamilla päivillä. Joillain se voi myös aikaistaa kuukautisia. Muita jälkiehkäisypillerin mahdollisia sivuvaikutuksia ovat juurikin mainitsemasi vatsakipu ja lisäksi päänsärky, väsymys, huimaus ja pahoinvointi.

Odottele siis vain kuukautisia rauhassa 😊 Jos kuukautisten alkaminen myöhästyy viikon tai enemmän, kannattaa tehdä vielä raskaustesti. Samoin, jos seuraava kuukautisvuoto on poikkeavan niukka tai kivulias. Raskaustestin voi tehdä joka tapauksessa kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä, vaikka kuukautiset alkaisivatkin. Näin voi varmistua siitä, että jälkiehkäisy on toiminut toivotulla tavalla.

On hyvä huomioida myös se, että kondomin rikkouduttua tai ehkäisyn käytön unohtuessa penis-emätinyhdynnästä, on mahdollista saada myös seksitauti ja siksi olisi hyvä hakeutua vielä myös seksitautitesteihin asian selvittämiseksi.

Viestistäsi ei käy ilmi, onko sinulla käytössä jotain ehkäisymenetelmää. Suosittelenkin sinua vielä juttelemaan erilaisista ehkäisyvaihtoehdoista esimerkiksi ehkäisyneuvolassa tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Näin saat jatkossa käyttöön tehokkaan raskauden ehkäisymenetelmän.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?