Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Apua
Ikä: 16-18v
Jälkiehkäisy ja kuukautisten alkaminen Hei! Otin jälkiehkäisypillerin lauantai aamuna ja minulla pitäisi alkaa kuukautiset nyt tiistaina mutta ei ole vielä alkanut. Minulla on vatsakipuja ollut ja rintoihin sattui...
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi.

Ei hätää, on luonnollista, että jälkiehkäisypillerin ottaminen sekoittaa kuukautiskiertoa siten, että seuraavien kuukautisten alkaminen viivästyy muutamilla päivillä. Joillain se voi myös aikaistaa kuukautisia. Muita jälkiehkäisypillerin mahdollisia sivuvaikutuksia ovat juurikin mainitsemasi vatsakipu ja lisäksi päänsärky, väsymys, huimaus ja pahoinvointi.

Odottele siis vain kuukautisia rauhassa 😊 Jos kuukautisten alkaminen myöhästyy viikon tai enemmän, kannattaa tehdä vielä raskaustesti. Samoin, jos seuraava kuukautisvuoto on poikkeavan niukka tai kivulias. Raskaustestin voi tehdä joka tapauksessa kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä, vaikka kuukautiset alkaisivatkin. Näin voi varmistua siitä, että jälkiehkäisy on toiminut toivotulla tavalla.

On hyvä huomioida myös se, että kondomin rikkouduttua tai ehkäisyn käytön unohtuessa penis-emätinyhdynnästä, on mahdollista saada myös seksitauti ja siksi olisi hyvä hakeutua vielä myös seksitautitesteihin asian selvittämiseksi.

Viestistäsi ei käy ilmi, onko sinulla käytössä jotain ehkäisymenetelmää. Suosittelenkin sinua vielä juttelemaan erilaisista ehkäisyvaihtoehdoista esimerkiksi ehkäisyneuvolassa tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Näin saat jatkossa käyttöön tehokkaan raskauden ehkäisymenetelmän.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ii
Ikä: Yli 18v
Kondomin rikkoutuminen ja raskauden mahdollisuus Poikaystävä huomasi, kun oli ottamassa kondomia pois että oli menny rikki, mutta en tuntenut että siemennestettä olisi tullut sisälle. Kun hän otti pois minun...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Jos kondomi on mennyt penis-emätinyhdynnän aikana rikki, on raskaus mahdollinen.

Jos lapsi ei ole suunnitelmissa, kannattaa tällaisissa tilanteissa hakea apteekista jälkiehkäisypilleri, joka estää tai siirtää naisella munasolun irtoamisen. Jälkiehkäisypilleri tulee kuitenkin ottaa mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen (riippuen valmisteesta viimeistään 3–5 vuorokauden sisällä yhdynnästä). Jälkiehkäisy ei ole varsinainen ehkäisykeino, ja siihen kannattaa turvautua vain viimeisenä vaihtoehtona. Nyt kun vastauksen saat, on jälkiehkäisyn käyttäminen kuitenkin jo liian myöhäistä.

Jos sinulla ja poikaystävälläsi on tästä yhdynnästä muutenkin jo aikaa, etkä ole hakenut jälkiehkäisypilleriä, kannattaa sinun tehdä raskaustesti. Raskaustestin voit tehdä heti, jos huomaat kuukautisten olevan myöhässä. Jos kuukautisesi ovat epäsäännölliset, voit tehdä raskaustestin 3 viikkoa yhdynnän jälkeen.

On hyvä muistaa, että myös seksitautien tarttuminen on mahdollista, jos kondomi menee rikki. Seksitaudit ovat tarttuvia tauteja eli tartunta vaatii sen, että toisella ja/tai molemmilla osapuolilla on seksitauti. Seksitaudit saa selville menemällä seksitautitesteihin.

Jos tilanne vielä huolettaa sinua, ota rohkeasti yhteyttä lääkäriin tai terveydenhoitajaan 🙂

Aurinkoista kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ahdistaa
Ikä: Yli 18v
Voiko raskaaksi tulla myös ilman varsinaista yhdyntää? Kuinka todennäköistä on tulla raskaaksi ilman varsinaista yhdyntää esim. käsien välityksellä jos niihin on mennyt siittiöitä?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Tavallisimmin raskaus alkaa penis-emätinyhdynnästä, jossa ei käytetä mitään raskaudenehkäisymenetelmää. Periaatteessa tuoretta siemennestettä voi päästä emättimeen myös esimerkiksi sormien kautta. Raskauden alkaminen käsien välityksellä on siis mahdollista, mutta käytännössä melko epätodennäköistä.

Mikäli raskauden mahdollisuus joskus mietityttää, on hyvä tehdä raskaustesti. Raskaustesti kannattaa tehdä, jos kuukautiset ovat myöhässä tai jos kuukautiset ovat epäsäännölliset, vähintään kolme viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen.

Tsemppiä loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mimo
Ikä: 13-15v
Kuukautiset useamman viikon myöhässä Mun menkat on ollu melkein vuoden, ja yleensä ne on korkeintaan muutaman päivän myöhässä tai ajoissa, mutta nyt ne on melkein 20 päivää myöhässä,nii...
Fressis

Moi Mimo!

Kiitos kysymyksestäsi. Kerroit, että kuukautisesi ovat noin kolme viikkoa myöhässä. Ymmärrän huolesi, vaikka itseasiassa kuukautisten epäsäännöllisyys on täysin normaalia vielä muutamankin vuoden jälkeen kuukautisten alkamisesta.

Ensimmäisenä kuukautisten myöhästymisen osalta pitää kuitenkin aina poissulkea raskauden mahdollisuus. Mikäli olet harrastanut seksiä, jonka yhteydessä siemennestettä on joutunut emättimeen, suosittelen sinua tekemään raskaustestin.

Raskauden poissulkemisen jälkeenkin syitä kuukautisten myöhästymiselle voi olla useita. Kuukautiskierto on herkkä monille asioille, ja esimerkiksi painonvaihtelut, sairastelu tai stressi voivat kaikki vaikuttaa kuukautiskiertoon. Kun raskaus on poissuljettu vaihtoehto, voit siis hyvin odotella kuukautisia rauhassa. 😊

Mikäli kuukautisia ei kuitenkaan kuulu kuuteen kuukauteen, neuvoisin sinua ottamaan yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Hänen kanssaan voit keskustella asiasta tarkemmin ja selvittää mahdollisia syitä kuukautisten poisjäännille. Myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin voi aina laittaa viestiä mieltä askarruttavista seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista.

Toivottavasti vastauksesta oli apua. Ihanaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 15v
Ikä: 13-15v
Voiko olla raskaana, vaikka olisikin menkat? Moi! Haluisin kysyä et voiko olla raskaana vaikka oliski menkat? Jotkut sanoo jossain et vois olla raskaana vaikka olis ihan normaalisti menkat. Nii mietin...
Fressis

Hei!

Menkkojen idea on tyhjentää kohdun sisäpuoli niin että kohdun limakalvoon voidaan kasvattaa uusi, tuore paksuuntunut limakalvo ottamaan vastaan munasolua, jos se on hedelmöittynyt.  Jos tulee runsasta vuotoa, kohdun sisäpinta ja sisäpuolella mahdollisesti olevat asiat (munasolu, alkio eli muutamasoluinen vauvan alku) poistuvat. Toisin sanoen, jos kuukautiset tulevat suhteellisen säännöllisesti ja jotakuinkin yhtä runsaina kuin aiemminkin, raskaus ei varmaankaan voi kohdun sisällä jatkua, vaikka sellainen olisi alkanutkin.

Jonkun verran pientä veristä vuotoa voi raskauden aikana esiintyä. Joillakin naisilla kuukautiset ovat normaalistikin tosi niukat. Silloin pienestä vuodon määrästä on aika vaikea sanoa mitään.

Nykypäivänä tällaisia asioita ei pitäisi joutua kuitenkaan miettimään. Ruokakaupat, apteekit ja jopa R-kioskit myyvät raskaustestejä, jotka ovat hyvin luotettavia. Jos on siis mahdollista, että spermaa on päässyt emättimeesi tai vaikka vain ulkosynnyttimillesi, tee raskaustesti kolme viikkoa tapahtuneen jälkeen. Silloin tiedät varmasti, mikä on tilanne raskauden suhteen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: entiedä
Ikä: 13-15v
Kuukautiset myöhässä ja raskauden mahdollisuus Hei! Olen ollut yhdynnässä päivä ennen ovulaatiotani ja viikko ennen kuukautisiani. Olen käyttänyt molemmilla kerroilla kondomia oikein, eikä se ole mennyt missään vaiheessa rikki, koska...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Oikein käytettynä kondomi on luotettava ehkäisykeino. Kerroit, että olitte käyttäneet kondomia kumppanisi kanssa oikealla tavalla ja vielä varmistaneet, että se ei ollut rikkoutunut. Sinulla ei siis pitäisi olla huolta raskaudesta.

Etenkin muutaman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta on ihan tavallista, että kuukautiset voivat olla epäsäännölliset. Kierroissa voi ilmetä jonkin verran epäsäännöllisyyttä, vaikka ne olisivatkin jo säännöllistyneet. Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään. Kuukautisten myöhästymiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi stressi tai sairastelu. Sekin on siis mahdollista, että raskauden huoli aiheuttaa sinussa stressiä, mikä saattaa vaikuttaa myös kuukautisten alkamiseen.

Ehkäpä kuukautisesi ovatkin jo alkaneet, kun tämä viesti sinut tavoittaa. Jos kuukautisvuotoja ei kuulu useampaan päivään ja raskauden mahdollisuus kuitenkin vielä mietityttää sinua, voit poissulkea raskauden mahdollisuuden tekemällä raskaustestin. Jos testi on negatiivinen ja kuukautisvuodot eivät ala 3 kuukauden kuluessa, ota yhteyttä lääkäriin, niin asiaa voidaan selvittää tarkemmin. Lääkärin kanssa voi myös keskustella hormonaalisen ehkäisyn aloittamisesta, jos kokee sen itselleen tarpeelliseksi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 16-18v
Raskauden mahdollisuus suu- ja anaaliseksin jälkeen Oon tässä jo pitkään miettinyt saatanko olla raskaana. Olin muutama kuukausi sitten poikaystävän luona noin 8 päivää kylässä ja nukuttiin alasti. Harrastettiin ainoastaan oraalia...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä!

Raskausmahdollisuutta ei kannata pohtia pitkiä aikoja, koska asian voi helposti varmistaa tekemällä raskaustestin. 😊 Kertomasi perusteella riski sille, että siittiöitä olisi kulkeutunut emättimeesi, kuulostaa kuitenkin kovin pieneltä – ei kuitenkaan mahdottomalta. Joten ehdotukseni on, että ostat raskaustestin lähimmästä ruokakaupasta tai R-kioskilta ja teet testin. Sitten ainakin tiedät varmasti, mikä tilanne on.  Ruokakauppojen koti-raskaustestit ovat ihan yhtä luotettavia kuin apteekin tai terveydenhuollon testit.

Koska viestistäsi ei käy ilmi, onko teillä ollut seksiä aiemmin toisten henkilöiden kanssa, ehdottaisin myös, että käyttäisitte kondomia. Oikein käytettynä kondomi suojaa paitsi raskaudelta, myös seksitaudeilta. Kun peniksen eritteet on näin suojattu joutumasta sinuun, voitte aika huoletta leikkiä keskenänne – eikä myöskään sinulta voi tarttua mitään poikaystävällesi. Anaaliseksissä kondomin käyttö suojaa myös suolistobakteereiden siirtymiseltä. Pesuista ei ole todettu olevan hyötyä raskauden ehkäisynä. Siittiöt ovat niin pieniä ja ovelia, että tytön sisään päässyttä siittiötä ei niin vain pois enää pestä.

Jos suhteesi poikaystävääsi yhä jatkuu, sinun voisi olla hyvä harkita myös erillisen raskauden ehkäisymenetelmän aloittamista sinulle itsellesi. Katso oman hyvinvointialueesi sivuilta, mitä siellä kerrotaan ehkäisy- tai perhesuunnitteluasioista. Monin paikoin ehkäisyvälineitä annetaan nuorille maksutta.  Menetelmä päätetään sitten yksilöllisesti sen mukaan, mitä itse toivot ja mikä on oman terveytesi kannalta turvallisinta ja tarpeellista.

Närästysoireista on valitettavasti vaikea sanoa näillä tiedoilla mitään varmaa. Usein erilaiset oireet voimistuvat silloin, kun on muutenkin huolestunut jostain. Suosittelen, että hakeudut asiasta lääkäriin, jos närästysoire jatkuu häiritsevänä vielä sittenkin, kun tämä raskauden pelko on saatu pois. Ohjeet lääkäriin hakeutumiseen löydät täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: hui
Ikä: 16-18v
Kuinka suuri mahdollisuus on, että raskaustesti olisi väärässä? Moi! Kuinka suurella mahdollisuudella raskaustesti voisi olla väärässä Tein eilen kaksi ja molemmat oli negatiivisia, mutta mun menkat on jo 5 päivää myöhässä, vaikka...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Raskaustesti antaa yleensä luotettavan tuloksen, jos se ajoitetaan oikeaan aikaan. Raskaustestin voi tehdä heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai edellisten kuukautisten ajankohdasta ei ole tietoa, tulee raskaustesti tehdä kolme viikkoa suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Mikäli olet tehnyt raskaustestin ohjeistuksen mukaisesti, on epätodennäköistä että olisit raskaana.

Raskauden lisäksi kuukautiset voivat olla myöhässä myös muiden syiden takia, sillä kuukautiset ovat herkät häiriintymään. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi stressi ja sairastelu.

Ehkäpä kuukautisesi ovat jo alkaneetkin, kun tämä viesti sinut tavoittaa. Jos kuukautisia ei vielä ole kuulunut, suosittelen vielä varmuuden vuoksi tekemään raskaustestin viikon kuluttua edellisestä testistä. Jos testi on negatiivinen eivätkä kuukautiset edelleenkään ala, suosittelen kysymään neuvoa tilanteeseen esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta. Hän osaa ohjeistaa sinulle, voitko jäädä vielä seurailemaan tilannetta vai kuukautisten poisjääntiä hyvä jo selvitellä tarkemmin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen

Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: moi
Ikä: 16-18v
Voiko raskauden mahdollisuuden poissulkea tekemällä raskaustestin 3 viikkoa seksin harrastamisesta? voiko raskauden mahdollisuuden poissulkea kun testin tekee 3viikkoa seksin harrastamisesta?
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Raskaustestin pitäisi antaa luotettava tulos, kun se ajoitetaan oikein. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai niiden edellisestä ajankohdasta ei ole tietoa, raskaustesti tulisi tehdä mainitsemasi 3 viikkoa seksin jälkeen. Muussa tapauksessa raskaustestin voi tehdä heti, kun kuukautiset ovat myöhässä.

Raskaustesti mittaa kehossa olevan raskaushormonin määrää, jota erittyy kehossa ainoastaan raskauden alettua. Testi havaitsee sen yleensä jo heti siinä vaiheessa, kun kuukautiset ovat myöhässä. Kuitenkin viimeistään kolme viikkoa raskauden alkamisen jälkeen hormonia erittyy verenkiertoon jo niin paljon, että sen voi todeta virtsanäytteestä tehtävällä raskaustestillä. Tällöin on siis mahdollista yleensä myös sulkea pois raskauden mahdollisuus.

Joskus voi käydä niin, että raskaustesti näyttää negatiivista, mutta kuukautisia ei kuitenkaan kuulu. Tällöin kannattaa tehdä uusi testi viikon kuluttua. Jos testi on jälleen negatiivinen, mutta kuukautiset eivät edelleenkään ala, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi omaan terveysasemaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?