Aurinko
Nimimerkki: Laikukasnainen

Ihomuutokset ja ihon suojaaminen auringolta

Minulla on kaula-aukon kohdalla reilun sentin kokoinen epätasaisen muotoinen vaaleanpunainen laikku ihossa. Muuten ihoni on läpikuultavan valkoinen, lukuisten luomien, maksaläiskien, syntymämerkkien ja pisamien kera. Mysteeriläiskä ei lähde rasvaamalla, se tuntuu tavalliselta iholta(ei erityisen kuiva eikä tule verta tms) ja on ollut siinä noin kuukauden. Alan stressata että voiko se olla joku syövän alku, aurinkokeratoosi tai vastaavaa… Kun se aluehan on aika usein auringossa, yleensä kyllä aurinkorasvaan mutta olen joskus unohtanut sen ja kerran jopa sain auringonpolttaman. Minulla on luultavasti puutosta vitamiineista ja proteiineista ja vähän kaloreistakin, mietin voiko se jotenkin altistaa ihomuutoksille/syövälle vai onko ajoitus vain sattumaa? Jotenkin luulisi että jos läiskä johtuisi pelkästä auringosta, niin se olisi tullut kesällä/syksyllä?

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot viestissäsi rintakehäsi iholla olevasta, noin sentin kokoisesta vaaleanpunaisesta laikusta. Havaitsit sen noin kuukausi sitten, eikä se ole rasvailusta huolimatta lähtenyt pois ja pohdit voiko se olla syövän alku.

On totta, että rintakehän iho altistuu helposti auringolle. Hienoa, että olet käyttänyt aurinkosuojavoidetta. Sinulla sen tärkeys korostuu erityisesti, koska kerrot, että ihosi on hyvin vaalea ja sinulla paljon pisamia ja luomia. On kuitenkin inhimillistä, että aurinkosuojaus joskus unohtuu, kuten sinullakin on käynyt. Vaikka iho palaisi auringossa, ei se kuitenkaan automaattisesti aiheuta ihosyöpää tai sen esiastetta.

Aurinkoaltistuksesta johtuvat ihosyövät vaativat vuosia kehittyäkseen ja sen vuoksi niitä ilmenee tyypillisesti keski-iän ylittäneillä henkilöillä, joten aurinkokeratoosin tai muun alkavan pahanlaatuisen ihomuutoksen mahdollisuutta ei kannata ensisijaisesti tässä kohden ajatella.

Heikompi ravitsemustila ei myöskään altista ihosyöville. Olisi kuitenkin tärkeää terveytesi ja hyvinvointisi kannalta, että huolehdit riittävistä ja monipuolisista aterioista päivittäin. Niiden koostamiseen voit poimia vinkkejä Fressiksen tietopankista.

Hyvä, että olet hoitanut ihoasi. Varsinkin talviaikaan iho vaatii usein enemmän kosteutusta. Jos ihollasi oleva laikku alkaa oireilemaan (esim. kutinaa, hilseilyä, haavautumista) hakeudu sitten lääkärin vastaanotolle esimerkiksi omalle terveysasemallesi.

Mukavaa tammikuun jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?