Seksi
Nimimerkki: rokotus
Ikä: Yli 18v

HPV-rokotus ja suuseksi

Hei
En aivan ehtinyt saada HPV-rokotusta koulussa. Haluaisin ottaa sen, vaikka pitää maksaa itse. En ole koskaan ollut yhdynnässä, mutta poikaystäväni on antanut minulle kerran suuseksiä. Tilanne oli vähän yllättävä ja suojaamaton. Poikaystävällä kuitenkin oli silloin yli vuosi edellisestä suhteesta ja ei tiedossa seksitauteja. HPV-rokotuksen teho on ilmeisesti parempi ennen yhdyntöjä, mutta vaikuttaako suuseksi siihen?

Hei, ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että pohdit HPV-rokotteen ottamista!

Mietit, vaikuttaako HPV–rokotteen tehoon alentavasti se, että sinulla on kerran ollut suojaamatonta suuseksiä. Totta on, että rokote on tehokkaampi, kun sen ottaa ennen kuin on ollut minkäänlaista seksiä toisen henkilön kanssa. HP-virus voi tarttua kaikissa seksitilanteissa, siis myös suuseksissä, ja tartunnalta voi suojautua ainoastaan käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa. Näin tulee toimia siis myös rokotteen ottamisen jälkeen. HPV-rokote suojaa siltä, etteivät korkean riskin HP-virukset pääse aiheuttamaan tulehduksia, jotka voivat muuttua myöhemmin syöväksi. HP-virustyyppejä on olemassa noin 200, joista vain osa on sellaisia, jotka voivat aiheuttaa virusinfektion. Voit lukea lisää HPV:sta Fressiksen tietopankista.

HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta olet tosiaan jo sen ikäinen, ettei sinun ole sitä mahdollista enää maksutta saada. Sen jo tiesitkin. Ymmärrän kuitenkin viestistäsi, ettei sinulla ole ollut tämän enempää seksikontakteja, ja siksi haluan rohkaista sinua kysymään rokotteen ottamisesta vielä terveydenhuollon ammattilaiselta. Vaikka HP-virus voi tarttua jo ensimmäisellä suojaamattomalla seksikerralla, ajattelen, että sinulla HPV:n tartuntariski on melko vähäinen, ja voisit hyötyä rokotteesta. Tämä puoltaa mielestäni sitä, että sinun kannattaa hakea rokote joka tapauksessa. Tarvitset siihen reseptin, jonka saat varaamalla ajan lääkärille joko oman terveysaseman tai yksityisen lääkäriaseman kautta. Voit keskustella lääkärin kanssa vielä tarkemmin tilanteestasi, jos jokin vielä mietityttää.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulla apua! Käytäthän jatkossa suuseksisuojaa ja kondomia – niiden avulla suojaudut myös muilta seksitaudeilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?