Seksi
Nimimerkki: Heips

HPV-infektioiden paraneminen ja hpv-rokote

Moi!

1) Paraneeko nuorilla (tytöllä) 15vuotiailla ja alle 15 vuotiailla suuren riskin hpv infektiot yhtä hyvin kuin muutkin hpv infektiot?

2) Kun hpv:n aiheuttama syöpä on nuorilla kaikkialla elimistössä harvinainen ja jos se hpv olisi suuren riskin hpv infektio paranisiko se suuren riskin infektio silti yhtä hyvin kaikkialla elimistössä että ei tulisi syöpää?

3) Onko nuorilla kaikki muutkin hpv:n aiheuttamat syövät harvinaisia ihan kaikkialla elimistössä kun vain kohdunkaulan syöpä, että onko ihan kaikki mitä hpv voi aiheuttaa harvinaisia nuorilla, koko elimistössä mikä vaan hpv:n aiheuttama syöpä?

4) Paraneeko alle 15 vuotiaalla silti suuren riskin hpv infektiot vaikka ei ole rokotetta?

5) Ja voiko hpv:n saada yleisestä vessasta siitä istuimesta jos joku kenellä on hpv on istunut ja käynyt siinä ennen minua tai jollain muulla tavalla yleisestä vessasta? Tai voiko se tarttua vaikka uimahallin vedestä tai suihkuista?

Moi, kiitos kysymyksistä!

Hienoa, että laitoit meille viestiä, koska olet selvästi miettinyt tätä aihetta paljon. Kysymyksistäsi välittyy se, että olet nyt kovasti huolissasi HPV-asioista ja siksi haluammekin täällä Fressiksessä rohkaista sinua juttelemaan asiasta vielä kasvokkain ammattilaisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Tässä kuitenkin tietoa HP-viruksesta ja vastauksia kysymyksiisi.

Ihmisen papilloomavirus eli HPV on hyvin yleinen ja jopa 4/5 ihmisistä saa HPV-tartunnan elämänsä aikana. Erityisesti nuorilla on paljon HPV-infektioita ja HPV-infektiot yleistyvät selvästi seksielämän alettua. HPV-infektion saaminen ei tarkoita sitä, että saisi automaattisesti syövän. Erilaisia HP-virustyyppejä on runsaasti ja vain osa niistä aiheuttaa syöpää. Näitä syöpää aiheuttavia virustyyppejä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektion lisäksi tarvitaan myös muita syövän kehittymistä edistäviä tekijöitä. Syövän riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia). Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – ja niiden aiheuttamat solumuutokset paranevat lähes aina itsekseen (myös ilman rokotetta) ja nuorella iällä HPV:n aiheuttamat syövät ovat kaikkialla elimistössä harvinaisia.

Tämän perusteella vastaukset kysymyksiisi ovat siis seuraavat:

  1. Kyllä, suuren riskin tulehdukset paranevat siinä, missä matalan riskin virusten aiheuttamat Nuorilla jopa 90 % HPV-infektioista paranee itsestään 2 vuodessa.
  2. Kyllä paranisi.
  3. Kyllä, kaikki ovat harvinaisia.
  4. Rokote ei paranna jo syntyneitä tulehduksia, eikä suojaa, jos on jo saanut tartunnan. Rokote siis estää tulehdusta syntymästä, mutta ei paranna tulehdusta, jos se on jo olemassa. Tulehdukset kyllä paranevat samalla tavalla, on rokote tai ei. Rokote siis suojaa siltä, ettei korkean riskin virukset pääse synnyttämään tulehduksia, jotka voivat muuntua myöhemmin syöväksi. HPV-rokote vaikuttaa olevan nuorilla tällä hetkellä tehokkain tapa ehkäistä HPV:n aiheuttamien syöpien kehittymistä aikuisiällä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista, mutta sen ottamisesta voi olla hyötyä myös myöhemmin.
  5. HPV ei tartu näillä mainitsemillasi tavoilla. HPV tarttuu yleensä seksissä: yhdynnän lisäksi myös suuseksissä tai käsien välityksellä. HPV-tartunnan voi mahdollisesti saada myös esimerkiksi syntymän yhteydessä äidin synnytyskanavasta, mutta pääsääntöisesti HPV kuitenkin tarttuu seksissä. Kondomi suojaa HPV- ja myös muilta seksitautitartunnoilta, ja siksi seksissä kannattaakin käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen.

Sinun ei siis tarvitse olla asiasta nyt huolissasi, mutta kannattaa vielä jutella aiheesta lisää kouluterveydenhoitajan kanssa. Lisätietoa HPV:sta voit halutessasi lukea Fressiksen artikkelista ja tietopankista. Jos syöpään liittyvät kysymykset vielä mietityttävät sinua, voit olla yhteydessä Syöpäjärjestöjen maksuttomiin neuvontapalveluihin esimerkiksi chatin kautta.

Oliko vastauksesta hyötyä?