Seksi
Nimimerkki: :)

Epäsäännöllinen kuukautiskierto kuukautisten alkamisen jälkeen

Moi oon 13 vuotias tyttö jolla alkoi kuukautiset viime elokuussa. Sen jälkeen niitä ei ole näkynyt. Kuukautiseni ovat jo 130 päivää myöhässä ja aina kun mulla pitäisi olla menkat niin tuntuu pieniä menkkakipuja muttei ole menkkoja. En ole puhunut kenellekkään paitsi kavereille asiasta.

Moi! Kiva että laitoit meille viestiä!

Kuukautisen alkamisen jälkeen on täysin normaalia, että kuukautiskierto on epäsäännöllinen ja hakee muotoaan vielä pidemmän aikaa. Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään ja kuukautisten tuleminen voi viivästyä monistakin syistä. Näitä syitä voivat olla muun muassa stressi, sairastelu, liian kuormittava liikunta ja liian alhainen energiansaanti. Voisiko jokin näistä asioista selittää kohdallasi kuukautisten viivästymistä?

Kerrot, että kuukautisesi alkoivat elokuussa, eikä niitä ole sen jälkeen ollut. Sinulla ei välttämättä ole aihetta huoleen, mutta haluaisin silti kannustaa sinua menemään juttelemaan kuukautisistasi joko kouluterveydenhoitajan tai oman terveysasemasi lääkärin kanssa. Terveydenhuollon ammattilaiset osaavat arvioida tilannettasi paremmin ja selvittää tarkemmin syitä sille, miksi kuukautisiasi ei kuulu.

Jokainen, kelle tulee kuukautiset, murehtii varmasti jossain vaiheessa elämäänsä jotain kuukautisiinsa liittyvää asiaa. Murheiden kanssa ei ole hyvä jäädä yksin, ja siksi niistä olisi hyvä puhua luotettavan aikuisen, kuten huoltajan kanssa. Jos sinun on mahdollista puhua esimerkiksi äitisi kanssa, olisi siitä tilanteessasi varmasti apua. Hänkin on käynyt samat asiat nuoruudessa läpi kuin sinä, joten hän ymmärtää kyllä huolesi, eikä aihetta tarvitse yhtään hävetä.

Kuukautiset mietityttävät monia nuoria Fressiksessä. Lue täältä muiden nuorten lähettämiä kysymyksiä ja Fressiksen vastauksia näihin kysymyksiin. Lue myös lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?