Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tuntematon
Miksi kuukautiseni ovat myöhässä? Voiko valkovuodot ja virtsan tarve lisääntyä sekä menkat olla myöhässä vaikka ei olisi raskaana? Olen meinaa peloissani että olen raskaana vaikka syytä huoleen 13 v...
Fressis

Moi nimimerkki tuntematon,

kiitos kysymyksistä. Olit lähettänyt Fressikseen kaksi eri viestiä ja vastaan tässä niihin molempiin. Ihan tosi hyvä juttu, että selvität mielen päällä olevia asioita! Turhia kysymyksiä ei olekaan 🙂

Lisääntynyt valkovuoto ja virtsaamisen tarve voivat selittyä monella asialla (esim. tulehduksella), joten oikean syyn selvittämiseksi ja avun saamiseksi kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Myös menkat voivat olla myöhässä eri syiden seurauksena. Tästä voit lukea lisää Väestöliiton artikkelista ”Miksi kuukautiset ovat myöhässä?”.

Raskauden mahdollisuus tulee kuitenkin myös aina poissulkea, jos kuukautiset ovat myöhässä ja on ollut esimerkiksi penis-emätinyhdynnässä. Raskaustestin voi tehdä itse, mutta se voidaan tehdä myös terveysasemalla. Voit lukea lisää raskaustestin tekemisestä artikkelista ”Miten raskaustesti tehdään?”.

Suosittelen lämpimästi, että otat yhteyttä pikimmiten vaikka kouluterveydenhoitajaan, joka osaa kertoa sinulle, onko sinun mahdollista päästä selvittämään näitä mielen päälläsi olevia asioita koululääkärin vastaanotolle. Voit varata ajan myös suoraan lääkäriin. Kehotan sinua ottamaan kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa puheeksi myös sen, että monet asiat huolestuttavat sinua. Jos mahdollista, niistä olisi hyvä jutella myös esimerkiksi huoltajiesi kanssa. Sinun ei tarvitse kantaa huoliasi yksin ja usein niistä keskusteleminen jo auttaa.

Halutessasi voit jutella näistä teemoista lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa tai Sekasin-chatissä, joissa keskustelut käydään nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Hyvää syksyn alkua sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs
Raskaustestin tuloksen luotettavuus 5 viikon kuluttua seksistä Hei! Näyttääkö kotona tehty raskaustesti 5 viikon päästä seksistä oikean tuloksen? Tein testin ja oli negatiivinen, mietin voinko tähän luottaa? Kuukautiseni on ollut n....
Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestä!

Raskaustesti kertoo luotettavasti sen, onko raskaana, jos testin tekemisen ajoittaa oikein. Raskaustesti mittaa kehossa olevan raskaushormonin määrää, jota alkaa erittyä kehossa raskauden alettua. Kolme viikkoa raskauden alkamisen jälkeen hormonia erittyy verenkiertoon niin paljon, että sen voi todeta virtsanäytteestä tehtävällä raskaustestillä. Eli vastauksena kysymykseesi: kyllä, raskaustestin pitäisi näyttää raskaus viiden viikon kuluttua siitä, kun on ollut suojaamatonta yhdyntää. Jos raskaustesti näyttää negatiivista, mutta kuukautisesi eivät siltikään ala, kannattaa tehdä uusi testi viikon kuluttua. Jos kuukautisia ei edelleenkään kuulu, kannattaa olla yhteydessä omaan terveysasemaan.

Kuten jo asiaa itsekin pohdit, saattaa minipillereiden käytön aloituksen jälkeen esiintyä vuotohäiriöitä, kuten tiputteluvuotoa ja vuotojen epäsäännöllisyyttä. Tämä on täysin normaalia. Toimit siinä oikein, että teit varmuuden vuoksi raskaustestin, koska se on ainoa keino varmistaa/poissulkea raskaus. Jos sinulla herää kysymyksiä minipillereiden käyttöön ja vuotohäiriöihin liittyen suosittelemme sinua olemaan yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty, jotta saat parhaan mahdollisen avun juuri sinun tilanteeseesi.

Kivaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: :)
Epäsäännöllinen kuukautiskierto kuukautisten alkamisen jälkeen Moi oon 13 vuotias tyttö jolla alkoi kuukautiset viime elokuussa. Sen jälkeen niitä ei ole näkynyt. Kuukautiseni ovat jo 130 päivää myöhässä ja aina...
Fressis

Moi! Kiva että laitoit meille viestiä!

Kuukautisen alkamisen jälkeen on täysin normaalia, että kuukautiskierto on epäsäännöllinen ja hakee muotoaan vielä pidemmän aikaa. Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään ja kuukautisten tuleminen voi viivästyä monistakin syistä. Näitä syitä voivat olla muun muassa stressi, sairastelu, liian kuormittava liikunta ja liian alhainen energiansaanti. Voisiko jokin näistä asioista selittää kohdallasi kuukautisten viivästymistä?

Kerrot, että kuukautisesi alkoivat elokuussa, eikä niitä ole sen jälkeen ollut. Sinulla ei välttämättä ole aihetta huoleen, mutta haluaisin silti kannustaa sinua menemään juttelemaan kuukautisistasi joko kouluterveydenhoitajan tai oman terveysasemasi lääkärin kanssa. Terveydenhuollon ammattilaiset osaavat arvioida tilannettasi paremmin ja selvittää tarkemmin syitä sille, miksi kuukautisiasi ei kuulu.

Jokainen, kelle tulee kuukautiset, murehtii varmasti jossain vaiheessa elämäänsä jotain kuukautisiinsa liittyvää asiaa. Murheiden kanssa ei ole hyvä jäädä yksin, ja siksi niistä olisi hyvä puhua luotettavan aikuisen, kuten huoltajan kanssa. Jos sinun on mahdollista puhua esimerkiksi äitisi kanssa, olisi siitä tilanteessasi varmasti apua. Hänkin on käynyt samat asiat nuoruudessa läpi kuin sinä, joten hän ymmärtää kyllä huolesi, eikä aihetta tarvitse yhtään hävetä.

Kuukautiset mietityttävät monia nuoria Fressiksessä. Lue täältä muiden nuorten lähettämiä kysymyksiä ja Fressiksen vastauksia näihin kysymyksiin. Lue myös lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Seksi ja myöhästyneet kuukautiset Hei. Olen 13v tyttö olen harrastanut tosi pienesti ja tosi pienen hetken sitä itseään. Kuukautiseni on kai myöhässä ne ei alkaneet silloin kuin nyt...
Fressis

Moikka!

Ymmärsin viestistäsi, että olet ollut yhdynnässä ja nyt ilmeisesti pohdit, voivatko kuukautisesi olla myöhässä mahdollisen raskauden vuoksi.

Kuten itsekin toit viestissäsi esille, saattavat kuukautiset olla niiden alkamisen jälkeen muutamankin vuoden ajan epäsäännölliset. Kuukautiset voivat olla myöhässä myös esimerkiksi stressin tai sairastelun vuoksi. Esimerkiksi nämä syyt voivat siis selittää sen, miksi kuukautisia ei ole nyt kuulunut. Voi hyvin olla, että tämän viestin saadessasi kuukautisesi ovatkin jo alkaneet.

Raskaus alkaa tavallisimmin penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään raskaudenehkäisymenetelmää. Jos sinulla on siis ollut suojaamatonta seksiä, voi raskaus olla periaatteessa mahdollinen. Raskaustestin tekeminen on ainoa tapa varmistaa asia. Jos kuukautisesi ovat edelleen myöhässä, on hyvä tehdä testi raskauden poissulkemiseksi. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai niiden edellisestä ajankohdasta ei ole tietoa, raskaustesti tulee tehdä kolme viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen. Raskaustestejä voi ostaa esimerkiksi kaupasta tai apteekista, tai siihen voi pyytää apua myös kouluterveydenhoitajalta.

Jatkossa kannattaa huolehtia ehkäisystä, jotta seksistä voi nauttia huoletta! Opastusta ehkäisyyn saa tarvittaessa esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai ehkäisyneuvolasta.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Menkat myöhässä
Miksi menkat on myöhässä? Hei, olen ottanut vähän yli kuukaus sitten jälkiehkäisypillerin jonka jälkeen menkat tulivat normaalisti. Poikaystäväni kanssa olemme harrastaneet viime menkkojen jälkeen seksiä, huolehtien tarkasti ehkäisystä...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Suosittelen sinua tekemään raskaustestin, jotta saat tilanteeseesi varmuuden.

Kuukautiset voivat toki olla myöhässä muustakin syystä, esim. stressi voi vaikuttaa kuukautiskiertoon. Myös jälkiehkäisypilleri saattaa vaikuttaa, mutta vaikutus näkyy yleensä heti seuraavissa kuukautisissa joko aikaistaen tai myöhentäen niitä, ja sitten usein kierto jo normalisoituu. Alkoholi voi vaikuttaa kuukautiskiertoon, mutta on hyvin yksilöllistä, mikä määrä kenelläkin mahdollisesti kuukautisiin vaikuttaa.

En siis osaa sanoa, mistä kuukautistesi myöhästyminen voisi johtua. Tee siis raskaustesti. Jos et ole raskaana mutta kuukautiset jäävät pois, seuraile tilannetta ja odota seuraavia kuukautisia. Jos kuukautisia ei ala kuulua, kannattaa asiaa käydä pohtimassa lääkärin kanssa. Usein poisjääneet kuukautiset saadaan taas alkamaan, kun syy on selvitetty 😊

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: this is weird
Kuukautisten sijaan valkovuotoa   Moikka! Oon 15 vuotias tyttö ja mun menkat alkoi noin vuos sitten. Mulla on aina, aina, aina ollut runsaat menkat. Huomenna pitäisi...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerroit, että nyt kun kuukautistesi piti alkaa, tuleekin vain valkovuotoa. Valkovuoto on normaalia emättimen eritettä, jonka tehtävä on suojata ja puhdistaa emätintä. Emättimessä on ja kuuluukin olla aina jonkin verran valkovuotoa – toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Valkovuodon määrä myös vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Mutta jos valkovuotosi on jotenkin pahanhajuista, kokkareista tai aikaisempaa runsaampaa, voi kyse olla emätintulehduksesta. Myös valkovuodon värissä tapahtuvat muutokset, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen voivat olla merkkejä tulehduksesta. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin oikeanlaisen hoidon saamiseksi.

Jos valkovuotosi on kuitenkin täysin normaalia, mutta kuukautiset eivät ole tulleet ajallaan, kannattaa pohtia syitä myöhästymiselle. On täysin normaalia, että kuukautisten alkuaikoina kuukautiset ovat epäsäännölliset. Jos sinulla on kuitenkin vuoden jo ollut hyvin säännölliset kuukautiset, kannattaa myöhästymisen syitä pohtia. Onko esim. raskauden mahdollisuutta? Jos yhtään epäilet raskauden mahdollisuutta, kannattaa tehdä varmuuden vuoksi raskaustesti. Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään muistakin syistä. Säännöllisetkin kuukautiset voivat myöhästyä tai jäädä kokonaan pois häiriintymisen takia. Syitä kuukautiskierron häiriintymiselle ovat esimerkiksi stressi, muutokset painossa, lisääntynyt liikunnan määrä tai hormonaalisen ehkäisyn aloitus. Voisiko joku näistä olla mahdollista sinun tapauksessasi?

Jos tiedät varmuudella, ettet ole raskaana, voit seurata tilannetta jonkin aikaa rauhassa. Jos kuukautisia ei tule pariin kuukauteen, kannattaa asiasta mennä puhumaan lääkärille tai vaikka koulusi terveydenhoitajalle.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?