Hei! Kiitos kysymyksestä!
Raskaustesti kertoo luotettavasti sen, onko raskaana, jos testin tekemisen ajoittaa oikein. Raskaustesti mittaa kehossa olevan raskaushormonin määrää, jota alkaa erittyä kehossa raskauden alettua. Kolme viikkoa raskauden alkamisen jälkeen hormonia erittyy verenkiertoon niin paljon, että sen voi todeta virtsanäytteestä tehtävällä raskaustestillä. Eli vastauksena kysymykseesi: kyllä, raskaustestin pitäisi näyttää raskaus viiden viikon kuluttua siitä, kun on ollut suojaamatonta yhdyntää. Jos raskaustesti näyttää negatiivista, mutta kuukautisesi eivät siltikään ala, kannattaa tehdä uusi testi viikon kuluttua. Jos kuukautisia ei edelleenkään kuulu, kannattaa olla yhteydessä omaan terveysasemaan.
Kuten jo asiaa itsekin pohdit, saattaa minipillereiden käytön aloituksen jälkeen esiintyä vuotohäiriöitä, kuten tiputteluvuotoa ja vuotojen epäsäännöllisyyttä. Tämä on täysin normaalia. Toimit siinä oikein, että teit varmuuden vuoksi raskaustestin, koska se on ainoa keino varmistaa/poissulkea raskaus. Jos sinulla herää kysymyksiä minipillereiden käyttöön ja vuotohäiriöihin liittyen suosittelemme sinua olemaan yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty, jotta saat parhaan mahdollisen avun juuri sinun tilanteeseesi.
Kivaa alkanutta vuotta!
Moi! Kiva että laitoit meille viestiä!
Kuukautisen alkamisen jälkeen on täysin normaalia, että kuukautiskierto on epäsäännöllinen ja hakee muotoaan vielä pidemmän aikaa. Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään ja kuukautisten tuleminen voi viivästyä monistakin syistä. Näitä syitä voivat olla muun muassa stressi, sairastelu, liian kuormittava liikunta ja liian alhainen energiansaanti. Voisiko jokin näistä asioista selittää kohdallasi kuukautisten viivästymistä?
Kerrot, että kuukautisesi alkoivat elokuussa, eikä niitä ole sen jälkeen ollut. Sinulla ei välttämättä ole aihetta huoleen, mutta haluaisin silti kannustaa sinua menemään juttelemaan kuukautisistasi joko kouluterveydenhoitajan tai oman terveysasemasi lääkärin kanssa. Terveydenhuollon ammattilaiset osaavat arvioida tilannettasi paremmin ja selvittää tarkemmin syitä sille, miksi kuukautisiasi ei kuulu.
Jokainen, kelle tulee kuukautiset, murehtii varmasti jossain vaiheessa elämäänsä jotain kuukautisiinsa liittyvää asiaa. Murheiden kanssa ei ole hyvä jäädä yksin, ja siksi niistä olisi hyvä puhua luotettavan aikuisen, kuten huoltajan kanssa. Jos sinun on mahdollista puhua esimerkiksi äitisi kanssa, olisi siitä tilanteessasi varmasti apua. Hänkin on käynyt samat asiat nuoruudessa läpi kuin sinä, joten hän ymmärtää kyllä huolesi, eikä aihetta tarvitse yhtään hävetä.
Kuukautiset mietityttävät monia nuoria Fressiksessä. Lue täältä muiden nuorten lähettämiä kysymyksiä ja Fressiksen vastauksia näihin kysymyksiin. Lue myös lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista.
Moikka!
Ymmärsin viestistäsi, että olet ollut yhdynnässä ja nyt ilmeisesti pohdit, voivatko kuukautisesi olla myöhässä mahdollisen raskauden vuoksi.
Kuten itsekin toit viestissäsi esille, saattavat kuukautiset olla niiden alkamisen jälkeen muutamankin vuoden ajan epäsäännölliset. Kuukautiset voivat olla myöhässä myös esimerkiksi stressin tai sairastelun vuoksi. Esimerkiksi nämä syyt voivat siis selittää sen, miksi kuukautisia ei ole nyt kuulunut. Voi hyvin olla, että tämän viestin saadessasi kuukautisesi ovatkin jo alkaneet.
Raskaus alkaa tavallisimmin penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään raskaudenehkäisymenetelmää. Jos sinulla on siis ollut suojaamatonta seksiä, voi raskaus olla periaatteessa mahdollinen. Raskaustestin tekeminen on ainoa tapa varmistaa asia. Jos kuukautisesi ovat edelleen myöhässä, on hyvä tehdä testi raskauden poissulkemiseksi. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai niiden edellisestä ajankohdasta ei ole tietoa, raskaustesti tulee tehdä kolme viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen. Raskaustestejä voi ostaa esimerkiksi kaupasta tai apteekista, tai siihen voi pyytää apua myös kouluterveydenhoitajalta.
Jatkossa kannattaa huolehtia ehkäisystä, jotta seksistä voi nauttia huoletta! Opastusta ehkäisyyn saa tarvittaessa esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai ehkäisyneuvolasta.
Tsemppiä syksyyn!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Suosittelen sinua tekemään raskaustestin, jotta saat tilanteeseesi varmuuden.
Kuukautiset voivat toki olla myöhässä muustakin syystä, esim. stressi voi vaikuttaa kuukautiskiertoon. Myös jälkiehkäisypilleri saattaa vaikuttaa, mutta vaikutus näkyy yleensä heti seuraavissa kuukautisissa joko aikaistaen tai myöhentäen niitä, ja sitten usein kierto jo normalisoituu. Alkoholi voi vaikuttaa kuukautiskiertoon, mutta on hyvin yksilöllistä, mikä määrä kenelläkin mahdollisesti kuukautisiin vaikuttaa.
En siis osaa sanoa, mistä kuukautistesi myöhästyminen voisi johtua. Tee siis raskaustesti. Jos et ole raskaana mutta kuukautiset jäävät pois, seuraile tilannetta ja odota seuraavia kuukautisia. Jos kuukautisia ei ala kuulua, kannattaa asiaa käydä pohtimassa lääkärin kanssa. Usein poisjääneet kuukautiset saadaan taas alkamaan, kun syy on selvitetty 😊
Mukavaa loppuvuotta!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Kerroit, että nyt kun kuukautistesi piti alkaa, tuleekin vain valkovuotoa. Valkovuoto on normaalia emättimen eritettä, jonka tehtävä on suojata ja puhdistaa emätintä. Emättimessä on ja kuuluukin olla aina jonkin verran valkovuotoa – toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Valkovuodon määrä myös vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Mutta jos valkovuotosi on jotenkin pahanhajuista, kokkareista tai aikaisempaa runsaampaa, voi kyse olla emätintulehduksesta. Myös valkovuodon värissä tapahtuvat muutokset, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen voivat olla merkkejä tulehduksesta. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin oikeanlaisen hoidon saamiseksi.
Jos valkovuotosi on kuitenkin täysin normaalia, mutta kuukautiset eivät ole tulleet ajallaan, kannattaa pohtia syitä myöhästymiselle. On täysin normaalia, että kuukautisten alkuaikoina kuukautiset ovat epäsäännölliset. Jos sinulla on kuitenkin vuoden jo ollut hyvin säännölliset kuukautiset, kannattaa myöhästymisen syitä pohtia. Onko esim. raskauden mahdollisuutta? Jos yhtään epäilet raskauden mahdollisuutta, kannattaa tehdä varmuuden vuoksi raskaustesti. Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään muistakin syistä. Säännöllisetkin kuukautiset voivat myöhästyä tai jäädä kokonaan pois häiriintymisen takia. Syitä kuukautiskierron häiriintymiselle ovat esimerkiksi stressi, muutokset painossa, lisääntynyt liikunnan määrä tai hormonaalisen ehkäisyn aloitus. Voisiko joku näistä olla mahdollista sinun tapauksessasi?
Jos tiedät varmuudella, ettet ole raskaana, voit seurata tilannetta jonkin aikaa rauhassa. Jos kuukautisia ei tule pariin kuukauteen, kannattaa asiasta mennä puhumaan lääkärille tai vaikka koulusi terveydenhoitajalle.
Mukavaa syksyn jatkoa!