Nuuska
Nimimerkki: Mitä uskoa?

Altistaako ruotsalainen nuuska syöville?

Miten on mahdollista, että ruotsissa on pohjoismaista vähiten suusyöpiä, vaikka nuuskaa käytetään eniten? Ja katsoin itsekkin tilastoja sekä tutkimuksia, joissa sanottiin, että ruotsalainen nuuskaa ei altista syövälle tai altistaa käytännössä erittäin pienellä todennäköisyydellä?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että tarkastelet löytämääsi tietoa kriittisesti. Kysyit nuuskan ja suusyövän yhteydestä. Syövän syntymiseen vaikuttaa hyvin monivaiheinen ja vuosia tai jopa vuosikymmeniä kestävä tapahtumasarja. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna ruotsalaisen nuuskan käyttö on harvinaista, joten myös tutkimustieto ruotsalaisen nuuskan syöpävaarallisuudesta on vähäisempää kuin esimerkiksi yleisemmästä aasialaisesta nuuskasta. Ruotsissa nuuskan käyttö on lisääntynyt selvästi vasta viimeisten vuosikymmenien aikana ja mahdolliset pitkän aikavälin haitat, kuten syöpä, voivat näkyä vasta uudemmissa ja riittävän suurissa tutkimuksissa. Tutkimuksissa on kuitenkin pystytty jo osoittamaan, että ruotsalainen nuuska lisää riskiä sairastua suun alueen syöpiin.

On hyvä myös huomioida, että Ruotsissa ja Suomessa nuuskaan liittyvä lainsäädäntö ja nuuskan käyttöön liittyvät ilmiöt eroavat toisistaan. Esimerkiksi Suomessa nuorten keskuudessa liikkuu selkeästi vahvempaa nuuskaa kuin mitä Ruotsin aikuisten suosituimmat nuuskalaadut ovat. Halutessasi voit lukea aiheesta lisää Ehytin sivuilta.

Riski sairastua syöpään kasvaa, kun altistuminen syöpää aiheuttaville aineille kasvaa. Nuuskasta on nykytiedon perusteella löydetty ainakin 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Tämän vuoksi nuuskan käytön välttäminen on merkittävä syöpäriskiin vaikuttava tekijä, johon yksilö voi itse vaikuttaa. Siksi me täällä Fressiksessä suosittelemmekin pysymään nuuskattomana!

Olemme saaneet aikaisemmin samaan asiaan liittyviä kysymyksiä. Kannattaa siis käydä kurkkaamassa, mitä olemme vastanneet nimimerkeille xdlsd ja klaba ruotsalaisen nuuskan ja syövän yhteydestä.

Oliko vastauksesta hyötyä?