Nuuska
Nimimerkki: klaba
Ikä: 13-15v

Nuuskan ja suusyövän yhteys

Tieteellisesti nuuskan ja suusyövän yhteyttä ei ole voitu näyttää toteen, esim. Ruotsissa on vähiten suusyöpä tapauksia kuin muualla euroopassa, ottaen huomioon että ruotsissa nuuskataan muuta eurooppaa enemmän. Mites vastaatte tähän?

Kiitos kysymyksestäsi! Suusyövän tärkeimmät aiheuttajat ovat tupakka ja alkoholin käyttö. Erityisen vaarallista on tupakkatuotteiden ja alkoholin yhteisvaikutus. Esimerkiksi vaikka Ruotsissa nuuskaaminen on yleisempää kuin Suomessa, tupakointi ja alkoholin käyttö ovat olleet pitkään Suomea vähäisempää.

Maailman terveysjärjestön WHO:n syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut myös ruotsalaisen suunuuskan syöpävaaralliseksi ja lisäävän riskiä mm. suusyöpään. Vielä ei tarkalleen osata sanoa, kuinka paljon nuuskan käyttö lisää suusyövän riskiä. Vaikka nuuskan käyttö ei lisää riskiä yhtä paljon kuin tupakan/savukkeiden polttaminen, se on kuitenkin merkittävä vältettävissä oleva syöpäriski.

Ruotsissa nuuskan käyttö on lisääntynyt selvästi vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Mahdolliset pitkän ajan kuluessa kehittyvät haitat, kuten syöpä, voivat näkyä vasta uudemmissa, tarpeeksi suurissa tutkimuksissa. Tällaisia on tehty vasta vähän ja niissä haittavaikutuksia on tullut ilmi.

Lisätietoa asiasta löydät Ilman syöpää -sivulta  (erityisesti Matti Rautalahden Suunuuska aiheuttaa syöpää -artikkeli sivun alalaidassa).

Oliko vastauksesta hyötyä?