Nuuska
Nimimerkki: xdlsd

Nuuskan käyttö ja syöpä

Niin että miksi täällä väitetään, että nuuska mukamas aiheuttais syöpää? Ei aiheuta. Ainakaa Ruottissa valmistettu nuuska ja siitä on monia tutkimuksia 🙂 se Amerikassa valmistettu on sitten eri asia.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

On hienoa, että tarkastelet nuuskaan liittyvää tietoa kriittisesti. Netistä löytyy nykyään runsaasti tietoa ja sen suhteen täytyy olla tarkkana. Fressiksen tietopankissa kerrotut nuuskan käytön haitat perustuvat tutkittuun tietoon. Tämä tiedon perusteella erilaisista nuuskatuotteista on löydetty ainakin 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Monia niistä on myös mainitsemassasi ruotsalaistyyppisessä nuuskassa. Syöpää aiheuttavalla/ syöpävaarallisella aineella on kyky aiheuttaa tai edistää syövän syntyyn johtavia soluvaurioita. Maailman terveysjärjestön, WHO:n, syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut ruotsalaisen nuuskan syöpävaaralliseksi.

Syövän syntymiseen vaikuttaa hyvin monivaiheinen tapahtumasarja. Syövän syntyyn vaikuttavat yksilön ikä, elintavat ja elinympäristö ja siksi on vaikea sanoa suoraan, onko syöpä syntynyt pelkästään nuuskan käytön seurauksena. Jotta tieteellisesti on mahdollista osoittaa, että yksittäinen aine aiheuttaa esimerkiksi syöpää, vaatii se pitkän aikavälin tutkimusta. Ruotsissa nuuskan käyttö on lisääntynyt selvästi vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Mahdolliset pitkän aikavälin haitat, kuten syöpä, voivat näkyä vasta uudemmissa ja riittävän suurissa tutkimuksissa. Tällaisia tutkimuksia on vasta vähän ja niissä on tullut haittavaikutuksia ilmi.

Kuitenkin riski sairastua syöpään kasvaa, kun altistuminen syöpävaarallisille aineille kasvaa. Tutkimusten mukaan ruotsalainen nuuska lisää riskiä sairastua suun alueen syöpiin. Tietyn yksittäisen riskin suuruutta yksittäisen ihmisen kohdalla on lähes aina vaikea osoittaa, sillä syövän syntyyn vaikuttavat myös muut riskitekijät. Tämän vuoksi nuuskan käytön välttäminen on yksi merkittävä syöpäriskiin vaikuttava tekijä, johon yksilö voi itse vaikuttaa.

Tämä kysymys on mietityttänyt myös nimimerkkejä klaba ja Sipakko.

Ilman Syöpää sivuilta voit halutessasi lukea lisätietoa (esim. Suunuuska aiheuttaa syöpää –artikkelin) ja sieltä löydät myös lähdeaineistoa.

Hyvää alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?