Seksi
Nimimerkki: Pikkumyy

Alavatsani on kipeä, voivatko kuukautiseni alkaa?

Mulla on ollu pari päivää alavatsa kipee ja mul ei oo viel alkanut menkat voiko olla et ne alkaa?

Hei, kiitos kysymyksestä!

Menkat alkavat tyypillisesti 10–16-vuotiaana, keskimäärin 13 vuoden iässä, mutta alkamisajankohta on kuitenkin hyvin yksilöllinen. Alavatsakipu on yksi merkki, joka voi kertoa menkkojen alkamisesta. Monet kokevat kuukautiskivut nimenomaan vatsakipuna. Myös selässä voi tuntua painetta. Muita oireita voi olla rintojen arkuus tai kehon turvotus, varsinkin vatsan alueella. Joillakin voi ilmetä myös mielialanvaihtelua tai ärtyneisyyttä. On myös tavallista, että ei ole minkäänlaisia oireita ennen menkkojen alkamista.

Ensimmäisillä kerroilla menkat voivat tulla niukkana rusehtavana vuotona. Alkuun on myös tavallista, että menkat eivät tule joka kuukausi vaan niissä voi olla useamman kuukauden väli. Ajan myötä kuukautiskierto useimmiten tasoittuu säännöllisemmäksi. Reppuun tai laukkuun kannattaa varmuudeksi pakata mukaan side tai tamponi tai jokin muu kuukautissuoja, jos menkat alkavatkin muualla kuin kotona.

Voit lukea lisää aiheesta Fressiksen artikkeleista ja tutustumalla muiden nuorten lähettämien kysymysten vastauksiin Fressiksessä.

Oliko vastauksesta hyötyä?