Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pikkumyy
Alavatsani on kipeä, voivatko kuukautiseni alkaa? Mulla on ollu pari päivää alavatsa kipee ja mul ei oo viel alkanut menkat voiko olla et ne alkaa?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Menkat alkavat tyypillisesti 10–16-vuotiaana, keskimäärin 13 vuoden iässä, mutta alkamisajankohta on kuitenkin hyvin yksilöllinen. Alavatsakipu on yksi merkki, joka voi kertoa menkkojen alkamisesta. Monet kokevat kuukautiskivut nimenomaan vatsakipuna. Myös selässä voi tuntua painetta. Muita oireita voi olla rintojen arkuus tai kehon turvotus, varsinkin vatsan alueella. Joillakin voi ilmetä myös mielialanvaihtelua tai ärtyneisyyttä. On myös tavallista, että ei ole minkäänlaisia oireita ennen menkkojen alkamista.

Ensimmäisillä kerroilla menkat voivat tulla niukkana rusehtavana vuotona. Alkuun on myös tavallista, että menkat eivät tule joka kuukausi vaan niissä voi olla useamman kuukauden väli. Ajan myötä kuukautiskierto useimmiten tasoittuu säännöllisemmäksi. Reppuun tai laukkuun kannattaa varmuudeksi pakata mukaan side tai tamponi tai jokin muu kuukautissuoja, jos menkat alkavatkin muualla kuin kotona.

Voit lukea lisää aiheesta Fressiksen artikkeleista ja tutustumalla muiden nuorten lähettämien kysymysten vastauksiin Fressiksessä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Valkovuoto, alavatsakivut ja kuukautisten alkaminen Hei olen 10 vuotias kysymässä kaverini puolesta hän on minua 8 päivää nuorempi hänellä on ollut jo aika monta päivää alavatsa kipeänä ja tullut...
Fressis

Moikka! Kiva kun autat kaveriasi etsimällä aiheesta luotettavaa tietoa.

Kyse voi hyvinkin olla alkavista kuukautisista, tai sitten ei. Valitettavasti asiaa on hyvin vaikea arvioida näiden tietojen perusteella.

Ensimmäinen kuukautisvuoto on usein punertavaa tai rusehtavaa vuotoa. Valkovuoto saattaa olla rusehtavaa ennen kuukautisia ja niiden jälkeen, ja rusehtava vuoto voi olla myös kuukautisvuotoa. Ennen kuukautisia ja ensimmäisinä vuotopäivinä saattaa myös alavatsaan hieman sattua tai nipistellä. Kuukautisvuotoa voi tulla vähän, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Vuotopäiviä on normaalisti 3–7. Lue lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista.

Valkovuodon määrän ja värin muuttuminen sekä mainitsemasi kipu voivat viitata myös johonkin tulehdukseen. Etenkin jos näitä oireita on ollut useamman päivän. Voisitkohan neuvoa kaveriasi ottamaan asian puheeksi kotona huoltajan kanssa, tai koulussa terveydenhoitajan kanssa? Näin asia saataisiin selvitettyä ja kaverisi saisi siihen apua.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli teille apua! Jos haluatte keskustella asiasta lisää, niin se onnistuu Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: En ymmärrä
E-pillerit, ovulaatio ja alavatsakivut Jos syö yhdistelmäehkäisypillereitä, niin silloinhan ei ovulaation pitäisi tapahtua. Mutta kesken laatan tuntunut alavatsakipuja ja silloin sanottu että ovulaatiosta johtuu niin tarkoittaako se sitä...
Fressis

Moi!

Yhdistelmäehkäisyn teho perustuu tosiaan ovulaation, eli munasolun irtoamisen estoon. Mistäköhän olet saanut käsityksen, että alavatsakipu kesken pillerilaatan johtuisi ovulaatiosta? Vai päättelitkö näin itse?

Kipua alavatsassa voi aiheuttaa moni muukin asia, joten valitettavasti sen syytä on vaikea nyt tämän viestin perusteella arvioida. Alavatsassa sijaitsee mm. paksupuolen viimeiset mutkat, virtsarakko, kohtu ja toki myös paksu kerros lihasta ja jänteitä jne. Kipu voi liittyä myös jonkin näistä toimintaan, eikä siis välttämättä ole ovulaation aiheuttamaa, vaan jotain muuta kipua.

Syömällä e-pillerit säännöllisesti ohjeen mukaan ovulaatio estyy täydellisesti. Huolimattomuus pillereiden ottamisessa, unohtelut ja pitkittynyt taukoviikko taas voivat lisätä riskiä ovulaation tapahtumiselle, jolloin voi myös tuntea ovulaatioon liittyvää kipua. Voit hyvin luottaa pillereiden tehoon, jos olet käyttänyt niitä huolellisesti, eli ottanut pillerit niiden käyttöohjeen mukaan säännöllisesti ja oikea-aikaisesti.

Jos kipusi vielä jatkuvat, suosittelemme sinua varaamaan ajan lääkärille, jotta kipujen syy saadaan selvitettyä ja saat niihin tarvitsemasi avun.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: apua
Voinko olla raskaana vaikka käytän e-pillereitä? Olen aloittanut ye-pillereiden syönnin muutama kuukausi sitten, mutta nyt ollut jatkuvia alavatsakipuja ja nippailuja sekä pahoinvointia päivittäin noin kahden viikon ajan. Pillerit olen aina...
Fressis

Hei!

Oikein käytettynä e-pillereiden ehkäisyteho on hyvä, mutta ei kuitenkaan 100%. On siis epätodennäköistä, joskaan ei mahdotonta, että olisit raskaana, jos olet muistanut ottaa pillerit säännöllisesti ja ajallaan, ja seurasit tarkasti ohjeita, kun aloitit pillereiden syömisen. E-pillereiden pakkausselosteesta voit lukea pillereiden käytöstä tarkemmin ja esimerkiksi siitä, montako tuntia pillerin ottaminen saa myöhästyä, ennen kuin se vaikuttaa valmisteen ehkäisytehoon. Jos raskauden mahdollisuus kovasti mietityttää sinua, kannattaa tehdä raskaustesti, jotta saat asiaan varmuuden. Mikäli raskaustesti on negatiivinen, suosittelemme, että olet yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty, jotta voit keskustella oireistasi ja käyttämästäsi ehkäisystä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pelottaa
Alavatsakivut, e-pillerit ja raskauden mahdollisuus Hei, minulla on ollut menkkamaisia alavatsakipuja noin viikon, paljon lievempiä kylläkin. Syön e-pillereitä (toinen laatta menossa aloituksesta) ja tauko viikko vasta yli viikon päästä...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerroit, että sinulla on ollut jonkin aikaa alavatsakipuja ja pohdit, voisiko raskaus olla mahdollinen. Alavatsakivut voivat johtua monesta syystä. Taustalla voi olla esimerkiksi suolistoperäisiä tai gynekologisia syitä. Myös kuukautiskierron eri vaiheisiin voi liittyä erilaisia tuntemuksia ja esimerkiksi ovulaation aikaan voi tuntua pientä kipua.

Kerroit, että sinulla on käytössä e-pillerit. Ohjeiden mukaan käytettynä e-pillerit ovat varsin luotettava ehkäisykeino. Jos siis olet käyttänyt pillereitä ohjeen mukaan, ei raskaus liene kohdallasi todennäköinen. Raskaus alkaa tavallisimmin penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään ehkäisymenetelmää. Periaatteessa on mahdollista tulla raskaaksi myös esimerkiksi käsien välityksellä, jos sormissa on tuoretta spermaa ja ne viedään emättimeen. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole kovin yleinen raskaaksi tulemisen tapa. Kertomasi tilanteen perusteella, sinulla ei siis tosiaan liene syytä huoleen.

On myös hyvä muistaa, ettei raskautta voi päätellä oireiden perusteella. Jos raskauden mahdollisuus jossain vaiheessa mietityttää, on raskaustestin tekeminen ainoa tapa varmistaa asia.

Jos alavatsakivut jatkuvat vielä pidempään ja niihin liittyisi esimerkiksi poikkeavia vuotoja, on hyvä olla yhteydessä lääkäriin kipujen syyn selvittämiseksi.

Tsemppiä loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?