Mieli
Nimimerkki: Henkisesti kuollut

Mitä tehdä kun elämässä ei ole iloa eikä saa nukuttua?

Moi. Mitä tehdä kun elämässä ei ole enää iloa koska ei saa nukuttua, ei ole kavereita, liikaa stressiä eikä voi/halua kertoa kenellekään kuka tuntee mut

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi.

Viestissäsi nousee esiin monta asiaa, joista jokainen voisi jo yksinäänkin aiheuttaa pahaa oloa, ja yhdessä ne muodostavat kuorman, joka on ymmärrettävästi raskas kantaa. Omien huolten kertominen tutuille voi olla joskus tosi vaikeaa. On kuitenkin tärkeä, että omista tunteista ja pahasta olosta pääsee puhumaan jollekin. Oman pään sisällä asioiden pyörittely saattaa ylläpitää pahaa oloa, kun taas toinen ihminen voi tuoda uutta näkökulmaa. Huolien kertominen myös keventää oloa, kun koko taakka ei ole enää vain omilla hartioilla.

Jos tutulle puhuminen tuntuu vaikealta, tai sinulla ei ole luotettavaa henkilöä, kelle jutella, voit käydä puhumassa nuorille tarkoitetuissa chateissa. Chatissa voit jutella nimettömänä aikuisen kanssa, eikä sinun tarvitse osata kertoa yhtään enempää kuin viestissäsi kerroit. Chatin kautta voit saada jo suoraan helpotusta omaan oloon, tai halutessasi myös rohkaisua ja tukea siihen, että uskaltaisit tarvittaessa kertoa asioista myös kasvokkain sinulle tärkeille ihmisille. Erilaisia chatteja löydät Netarista.

Chatissa käymisen lisäksi tärkeä asia, johon olisi hyvä kiinnittää huomiota on uni. Väsyneenä oma ajattelu kapeutuu, olo voi tuntua toivottomalta ja on vaikea keskittyä. Kaikki tämä vaikuttaa mielialaan ja myös esimerkiksi mainitsemaasi stressiin. Väsyneenä pienetkin harmittavat asiat tuntuvat suuremmilta kuin ovatkaan ja pahan olon kuorma vain kasvaa. Kerrotkin että et saa nukuttua. Viestistäsi ei käy ilmi, onko sinulla vaikeuksia nukahtaa vai onko unesi esimerkiksi katkonaista tai ovatko uneen liittyvät haasteet vielä jotain muuta.

On luonnollista, että silloin ei saa nukuttua, kun on paljon huolia tai stressiä. Joillain auttaa, että pitää huolihetken ennen nukkumaan menoa. Se on hetki, jonka tietoisesti varaat mielessä pyöriville asioille ja jonka aikana kirjaat nämä asiat ylös. Silloin saat ne edes hetkeksi pois mielen päältä ja voit tarvittaessa palata niihin aamulla. Muita uneen ja nukkumiseen liittyviä vinkkejä voit lukea täältä ja lähteä kokeilemaan saisitko niiden avulla paremmin unesta kiinni.

Se, että kirjoitit meille, on tärkeä merkki siitä, että haluat voida paremmin. Muista, että harva asia auttaa hetkessä, joten chatissakin kannattaa käydä kokeilemassa uudelleen, jos ei heti tunnu, että sait tarvitsemaasi apua. Toivottavasti tilanteesi lähtee helpottamaan kuitenkin mahdollisimman pian <3

Rohkeutta ja mukavaa kevään alkua sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?