Sähkösavuke
Nimimerkki: Sähkötupakka

Yhden kertakäyttöisen sähkötupakan vaikutukset keuhkoihin

Moi, olen tässä poltellut sähkötupakkaa yhden 1000 hatsisen kertakäyttöisen sähkötupakan verran, tuo kesti omassa käytössä noin viikon, ovatkohan keuhkoni jo tuollaisesta lyhyestä kokeilusta mitenkään vaurioituneet?

Moikka!

Hienoa, että mietit sähkötupakan käytön vaikutuksia keuhkoihisi. Kerrot käyttäneesi sähkötupakkaa, eli sähkösavuketta noin viikon verran ja haluat tietää, onko tästä aiheutunut jotain vauriota keuhkoillesi.

Ei huolta, on epätodennäköistä, että näin lyhyestä sähkösavukkeen käytöstä olisi aiheutunut keuhkoillesi sen suurempaa haittaa tai vauriota. On kuitenkin tärkeää, että huomioit sen, että lyhyetkin kokeilut voivat johtaa jatkuvaan käyttöön, ja sen myötä riski saada erilaisia terveyshaittoja kasvaa. Sähkösavukenesteiden nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, eli sitä, että sähkösavukkeen tai muiden nikotiinituotteiden käyttö on vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin. Vakavammat haitat ilmenevät usein vasta pitkäaikaisemman käytön jälkeen, vaikkakin olet saattanut huomata jo joitain ärsytysoireita keuhkoissasi sähkösavukkeen höyryn hengittämisen jälkeen.

Sähkösavukkeen käytössä muodostuvan höyryn on havaittu sisältävän keuhkoille haitallisia pienhiukkasia ja syöpävaarallisia aineita. Sähkösavuke on vielä melko uusi tuote ja sähkösavukelaitteita ja niissä käytettäviä nesteitä on runsaasti erilaisia. Niiden tarkempien terveyshaittojen tutkiminen on siksi haastavaa, mutta siitä on jo tietoa, että sähkösavukkeen käyttö näyttää lisäävän monenlaisten terveyshaittojen riskiä. Niistä voit lukea lisää Fressiksen tietopankista.

Edellä kerrotun perusteella onkin tärkeää, että sähkösavukkeen käyttösi jää tuohon yhden viikon kokeilukertaan. Me täällä Fressiksellä suosittelemme, että teet fiksun valinnan ja pysyttelet jatkossa erossa sähkötupakasta ja muista tupakka- ja nikotiinituotteista. Näin vältyt tupakka- ja nikotiinituotteiden aiheuttamilta haitoilta jatkossakin.

Sähkötupakkaan liittyvät asiat mietityttävät monia nuoria. Lue täältä Fressiksen 7 usein kysyttyä kysymystä sähkötupakasta.

Kivaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?