Artikkeli
Liike

Salilla käynti ei ole ainut tapa liikkua

Etkö ole innostunut urheilusta? Eikö kuntosali tunnu yhtä innostavalta, kuin muut saavat sen näyttämään? Sosiaalinen media on täynnä erilaisia salivideoita. Kun ihmisiä kehotetaan liikkumaan, heitä usein kannustetaan salille. Vaikka kuntosali on erittäin hyvä tapa liikkua ja kehittää fyysisiä ominaisuuksia, kannattaa muistaa, ettei se ole ainut tapa liikkumiseen. Joillekin se herättää intoa, joillekin ei. Liian moni […]

Artikkeli
LiikeRytmi

Andreas Tolonen: ”Pienikin määrä liikuntaa tekee hyvän olon”

Kempeleestä kotoisin oleva 21-vuotias Andreas Tolonen tunnetaan humoristisista somevideoistaan. Nuoren miehen TikTok- ja YouTube-kanavilla on jo reilusti yli 400 000 tilaajaa. Vuosi sitten Tampereelle muuttanut sometähti liikkuu päivittäin, sillä siitä tulee yksinkertaisesti hyvä olo.

Kysymys
Liike
Nimimerkki: En tiiä
Mistä voisin löytää uuden liikuntaharrastuksen? Millainen on hyvä harrastus oon ratsastaja mutta haluaisin tavoitteellisen ja kivan liikunta harrastuksen ja oon 12v?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.

Hienoa kuulla, että harrastat jo ratsastusta, siinä saat myös mukavasti liikuntaa. 😊 Kysyit, millainen on hyvä harrastus ja vastaisin hyvin yksinkertaisesti, että sellainen, joka saa sinut hyvälle tuulelle ja voimaan paremmin. Tärkeää on siis, että harrastat sellaista asiaa, josta itse pidät.

Ratsastuksen ohelle käy hyvin monenlainen liikunnallinen harjoittelu aina ryhmätanssista salille ja juoksupolulta karateen. Ihan mikä vain, mikä sinua kiinnostaa 🙂 Oletko miettinyt, haluaisitko mieluummin yksilö- vai joukkuelajin? Entä paljonko haluat käyttää aikaa siihen ratsastuksen ohella? Kun olet pohtinut toiveitasi voit jatkaa tutustumalla asuinpaikkasi tarjoamiin harrastusmahdollisuuksiin – pohdi niistä erityisesti sitä, mikä sinusta voisi olla kivaa. Usein erilaisia harrastuksia pääsee myös kokeilemaan kerran, jos vain ottaa rohkeasti yhteyttä kyseiseen harrasteseuraan. Fressiksen tietopankkiin on koottu tietoa erilaisista liikuntaharrastuksista.

Puhuit myös siitä, että haluaisit tavoitteellisen harrastuksen. Mitä vain harrastusta voi harrastaa tavoitteellisesti – tavoitteet vain ovat erilaisia. Voitkin siis pohtia, mitä oikeastaan ajattelet tavoitteellisella harrastamisella? Millä tavalla toivoisit olevasi tavoitteellinen? Nämä ohjaavat uuden harrastuksen etsimistä. Harrastamiseen liittyvää ideointia ja tavoitteellisuutta kannattaa pohtia myös esimerkiksi huoltajan tai liikunnanopettajan kanssa. 😊

Tsemppiä uuden harrastuksen etsimiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: nimetön
Kuinka päästä mukaan porukkaan uudessa joukkueessa? Moi! Harrastan jalkapalloo mut en oo siinä vielä kovin hyvä. Mun kaverit on harrastanu jalkapalloo siinä samassa joukkueessa jo vuosia ja ne tuntee ne...
Fressis

Moikka!

Ihan alkuun on tärkeää, että tiedät, että uuteen ryhmään meneminen on aina jännittävää ja haastavaa, samoin kuin uuden asian opettelu. On tosi luonnollista, että alkuun voi tuntua siltä, että ei sovi joukkoon, tai ei osaa, kun muut ovat olleet jo pidempään samassa ryhmässä. Onkin tosi rohkeaa ja hienoa, että olet uskaltanut mennä mukaan, eli ole itsestäsi ylpeä!

Kertomasi tilanne kuulostaa kurjalta ja ei ihme, että sinusta tuntuu pahalta. Se, että noin suoraan sanoo, ettei pidä toisesta, on kummallista eikä oikein reiluakaan. Eihän ”Jessika” oikeasti voi tietää miten kiva olet, koska ei tunne sinua. Jos sanot Jessikalle, että tiedät että hän ei pidä sinusta, paljastat samalla, että kaverisi on kertonut asiasta sinulle. Tästä voi tulla lisäharmia, joten asiaa on hyvä lähestyä toisella tavalla.

Mitä jos koittaisit unohtaa sen, mitä kaverisi on sinulle kertonut Jessikan sanoneen, ja suhtautuisit Jessikaan samoin kuin muihinkin pelikavereihin? Olisit mukava ja reilu ja katso vaikuttaako se siihen, miten Jessika sinuun suhtautuu? Olisi kummallista, jos hän ei huomaisi ajan kanssa miten kiva kaveri osaat olla.

Mikäli tuntuu siltä, että tilanne haittaa sinun keskittymistäsi harrastuksessa, tai harrastamisesta häviää ilo, kun joutuu jännittämään, on asiasta syytä sanoa myös valmentajalle. Voit kertoa valmentajalle siitä, miten koet, että on vaikea päästä joukkoon ja myös tunteistasi Jessikaa kohtaan. Jos tuntuu hankalalta, voit näyttää tämän tänne kirjoittamasi viestin. Olet siinä kuvannut tosi hienosti sitä miltä tilanne sinusta tuntuu. Valmentaja on kyllä kohdannut kaikenlaisia tilanteita ja voi auttaa sinua pääsemään paremmin mukaan joukkoon, vaikka suunnittelemalla treenejä eri tavalla.

On myös hyvä muistaa, että kaikista ei koskaan tule parhaita kavereita, ja tärkeintä on, että saisit nauttia jalkapallosta, eikä siitä häviä ilo. Keskity nyt niihin kivoihin asioihin, joita jalkapallo tuo mukanaan ja anna aikaa mukaan pääsemiselle ja Jessikan kanssa oikeasti tutustumiselle.

Tsemppiä ja mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Liike
Nimimerkki: E
Liikunko liian vähän, sopivasti vai liikaa? Hei, olen vasta 15 vuotta täyttänyt tyttö ja haluaisin tietää että urheilenko liian vähän, sopivasti vai liikaa. Minulla on koripallotreenit 4krt viikossa noin 1,5...
Fressis

Moikka!

Tosi kiva kuulla, että olet löytänyt itsellesi mieleisiä harrastuksia. Liikkumisessa yksi tärkeimmistä asioista onkin liikkua sellaisilla tavoilla, joista itse tykkää.

Lapsille ja nuorille suunnatuissa liikkumissuosituksissa suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä. Liikkuminen voi koostua monista pienistä palasista pitkin päivää ja onkin hyvä pyrkiä olemaan aktiivinen päivän mittaan. Suurimman osan liikkumisesta olisi hyvä olla kestävyystyyppistä. Tämän lisäksi lihasvoimaa ja luustoa vahvistavaa liikkumista olisi hyvä tehdä vähintään kolmena päivänä viikossa. Tämä suositus täyttyy kohdallasi varmasti aika hyvin päivittäisten kävelyjen ja monipuolista liikkumista sisältävien harrastusten myötä. Liikkumisen määrä vaikuttaa siis tämän perusteella ihan sopivalta. Voit mielestäni ihan hyvin itse pohtia, tuntuuko sinusta siltä, että jaksat vielä yhdet lisätreenit viikkoon.

Liikkumisen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota palautumiseen. Riittävä yöuni antaa keholle aikaa palautua päivän rasituksista. Nuori tarvitsee keskimäärin unta 8-9h joka yö. Myös säännöllinen ja monipuolinen syöminen tukee hyvinvointia ja palautumista, ja antaa keholle tärkeää polttoainetta liikkumiseen. Lisäksi on hyvä muistaa kuunnella omaa kehoa ja mieltä. Joskus ne saattavatkin rasittavan treenin sijaan kaivata lepoa.

Lisätietoa aiheesta löydät Fressiksen tietopankista.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Liike

Julia Ahonen: ”Motivaatiota & Vinkkejä liikuntaan”

Julia Ahoinen kertoo Youtube-vidoellaan liikkumisen motivaation löytämisestä. Julia pohtii, miten motivoitua liikkumaan ja millaisia muutoksia rutiineihin voi tehdä helpoti. Kun liikkeen lisäämiseen lähtee pienillä teoilla, kuten rappusten valinnalla hissin...

Video
Liike

MattePlays: 24h liikuntahaaste

Youtube-videollaan Matte näyttää, että liikunta on oikeasti hauskaa! Matte inspiroi juuri sinua liikkumaan ja näyttää hauskoja erilaisia lajeja.

MattePlays

Artikkeli
Liike

Trampoliini-parkour: Oulan hyppy tuntemattomaan

Trampoliini-parkour on hauska laji, jossa yhdistyy trampoliinilla hyppiminen sekä hikiliikunta salissa hyppien, juosten ja esteitä ylittäen.

Artikkeli
Liike

Awak Kuier: ”Rakastan korista tosi paljon”

Edessä on valoisa tulevaisuus Suomen maajoukkueessa ja USA:n kentillä, mutta huippulahjakkuudenkin on treenattava ja elettävä urheilijan elämää.

Artikkeli
Liike

3 tarinaa: hurahdin uuteen lajiin

Tiedätkö, että agilitya voi harrastaa ilman omaa koiraa, että hevospelosta voi päästä eroon tai että kunnari ei ole hyvän pelaajan merkki?