Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Iwannabethin
Voiko ylipainoisella olla anoreksia? Olen lievästi ylipainoinen ja minulla on anoreksian oireita. Olen laihtunut kymmenen kiloa aika nopeasti. Voiko ylipainoisella olla anoreksia, jos se ei ole vielä edennyt...
Fressis

Hei ”Iwannabethin” – ja kiitos viestistäsi. Viestistäsi käy ilmi, että olet yli 18-vuotias, ja kerrot olevasi lievästi ylipainoinen ja laihtunut ”kymmenen kiloa aika nopeasti”. Kysyt, voiko kyseessä olla anoreksia.

Ylipainoisella voi hyvin olla syömishäiriö, joka voi myös vaatia hoitoa. Et tarkentanut viestissäsi, kuinka lyhyessä ajassa olet laihtunut 10kg etkä myöskään millä keinoin painoa pudotat. Et kerro myöskään tarkemmin, miten muuten voit. Kuvaat kuitenkin ”hullua laihdutusintoa” ja se kuulostaa epäterveelliseltä – sellaiselta, että keho ja psyyke eivät voi hyvin. Tällaista epätyypillistä syömishäiriötä sairastavan tilanne voi olla yhtä hankala kuin laihuushäiriötä tai ahmimishäiriötä sairastavan tilanne ja se voi aiheuttaa samalla tavalla vakavaa haittaa. Mikäli laihduttamisesi on lähinnä syömättömyyttä tai muulla tavoin epäterveellistä, on hyvä hakeutua hoitoon – tai ainakin hakemaan neuvoja siihen, miten painoa voi pudottaa järkevästi – ja onko siihen ylipäätään tarvetta. Suosittelenkin esim. yhteydenottoa omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon.

Toisaalta jos aikuinen pudottaa rauhalliseen tahtiin painoa ylipainosta normaalipainoon – huolehtien ravitsemuksen terveellisyydestä ja tasapainoisuudesta – ja kehonkuva ja psyykkinen vointi ovat kunnossa, voi painon pudotus olla keholle ja sielulle terveellistä. On kuitenkin hyvä muistaa se, että ”normaalipainoa” määrittävä kehon painoindeksi on huono mittari yksilön terveydelle, eikä oikeastaan sovellu siihen ollenkaan. Myöskään sen perusteella, miten muut kommentoivat kehoasi, ei tulisi tehdä laihdutuspäätöksiä, vaikka kommenteilla tarkoitettaisiinkin hyvää. Tärkeintä on, että itse koet voivasi hyvin kehossasi, oli painosi mikä tahansa.

Kannattaa kuitenkin joka tapauksessa tutustua vielä Syömishäiriöliiton materiaaleihin ja tukitoimintoihin, jotta voit pohtia tilannettasi vielä tarkemmin ja hakea siihen tarvittaessa apua. Syömishäiriöliiton kautta voit löytää paitsi vertaistukea myös suoraa ammattiapua. Voit esimerkiksi soittaa tukipuhelimeen tai jutella ruokaan ja liikuntaan liittyvistä tuntemuksista chatin kautta. Lisätietoa löydät täältä. Syömishäiriöliiton sivuilta löytyy myös luotettavaa tietoa syömishäiriöistä.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RytmiYleinen
Nimimerkki: 15v tyttö
Painoindeksi ei ole hyvä terveydentilan mittari Hei! Olen 15- vuotias tyttö, täytän tänä vuonna 16. Olen 167cm pitkä ja painan 51 kiloa. Olenko alipainoinen?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Jos tarkastellaan puhtaasti vain painoa ja pituutta, on painosi lievän alipainon puolella. Painoindeksi ei kuitenkaan ole kovin hyvä mittari kertomaan terveydentilasta ja kehonkoostumuksesta laajemmin. Tärkeämpää, kuin puntarin lukema, on olosi muuten: jaksatko hyvin arjessa ja viihdytkö hyvin kehossasi? Mikäli olosi on hyvä, ei ole tarpeen yrittää nostaa painoa vain siksi, että painoindeksi kertoisi sinun olevan ns. normaalipainoinen – olemme kaikki erilaisia yksilöitä erilaisine kehoinemme. Lisäksi voi olla, että murrosiän myötä painosi nousee itsestään, kun rasvakudoksen määrä lisääntyy muun muassa lantion alueella.

Jos taas sinusta tuntuu, että haluaisit saada painoa vähän nousemaan, niin neuvoisin sinua jättämään vaa’alla käymisen satunnaiseksi asiaksi, ja keskittymään arjen rutiineihin, kuten säännölliseen ateriarytmiin ja mieliruokiesi valitsemiseen. Liikunta, ulkoilu, riittävä uni ja muu mielekäs tekeminen ovat yhtäläillä tärkeitä palasia oman hyvinvoinnin rakentamisessa. Painoa ei kannata tarkkailla kovinkaan usein, koska oma jaksaminen ja olo muutenkin ovat huomattavasti parempia mittareita omalle hyvinvoinnille, kuin numerot puntarissa.

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeMieliRuokaYleinen
Nimimerkki: Alhainen pulssi
Voiko alhainen pulssi johtua alhaisesta kehon painosta tai hyvästä fyysisestä kunnosta? Pulssini on noin 55. Olen 18-vuotias tyttö ja harrastan paljon liikuntaa. Taustalla on syömishäiriöistä käyttäytymistä ja laihduin viime vuonna noin 15 kiloa. Kesän aikana...
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet saanut kesän aikana voimiasi takaisin! On vaikeaa sanoa, kummasta pulssin lasku johtuu – kunnosta vai alhaisesta painosta. Joillakin ihmisillä pulssi on myös luonnostaan harva. Kannustaisin sinua keskustelemaan asiasta lääkärin tai hoitajan kanssa. Kannattaa myös muistaa, että toipuminen syömishäiriöstä vie aikaa ja on välttämätöntä, että se tapahtuu hallitusti. On tärkeää, että liikut vain sen verran, kuin toipuvalle kehollesi on sopivaa ja että ravitsemuksen määrä on liikuntamääriin nähden riittävä.

Syömishäiriöliiton SYLI-chat ja tukipuhelin tarjoavat myös keskusteluapua ja vertaistukea, jos koet sille tarvetta.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?