Paras tapa auttaa keskuskellon toimintaa on säännöllinen vuorokausirytmi. Tätä auttaa esimerkiksi herääminen ja nukkumaan meno samaan aikaan sekä arkena, että viikonloppuisin.

Jos oma uni-ikkuna on liian myöhäinen herätykseen nähden, voi sitä yrittää aikaistamalla nukkumaanmenoaikaansa vähitellen, noin 5-10 minuuttia vuorokaudessa.

Jos unen saanti on vaikeaa, liikunnasta voi olla apua. Hengästyttävä, sykettä nostava liikunta auttaa parhaiten. Liikunta kannattaa ajoittaa muutamaa tuntia ennen menemistä nukkumaan, jotta elimistö ehtii rauhoittua illaksi.

Nukkumaan kannattaisi mennä rauhoittuneena, eikä sängyssä kannata iltaisin käyttää puhelinta tai tietokonetta eikä katsoa televisiota. Yksi syy tähän ovat näyttöpäätteiden säteilemä sininen valo, joka hämää aivojamme luulemaan, että on vielä valoisaa. Tärkeämpää lienee kuitenkin se, että televisiosta, peleistä ja sosiaalisesta mediasta löytyy usein jotain kiinnostavaa tai jännittävää, joka nostaa virkeystilaa ja ajaa unta pois.

Syömistä juuri ennen nukkumaan menoa kannattaa välttää, sillä ruoan sisältämä energia virkistää. Myös alkoholi on huono unilääke: se auttaa nukahtamaan, mutta heikentää unen laatua, joten uni ei virkistä toivotusti.

Toisaalta, jos uni ei tule noin 15 minuutissa, kannattaa nousta ylös vuoteesta ja tehdä jotain rauhoittavaa, kuten koota palapeliä, kuunnella musiikkia tai lukea kirjaa. Tietokone ja puhelin kannattaa pitää kiinni. Vuoteeseen kannattaa palata vasta kun olo on väsynyt.

Jos herääminen on vaikeaa riittävienkin unien jälkeen, kyse voi olla keskuskellon häiriöistä. Mikäli ongelmat esiintyvät erityisesti pimeään vuodenaikaan, voi kirkasvalolampusta voi olla apua heräämiseen.