Kysymys
Seksi
Tietooaaa Ehkäisykapseli ja muu hormonaalinen ehkäisy Missä iässä voi asettaa itselleen ehkäisykapselin?
Fressis

Hei!

Ehkäisykapselista ja muista hormonaalisista ehkäisymenetelmistä on hyvä jutella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, koska hormonia sisältäviä ehkäisyvaihtoehtoja on monia erilaisia, eivätkä kaikki niistä automaattisesti sovi kaikille. Siihen, onko ehkäisykapseli sinulle sopiva vaihtoehto, vaikuttaa siis monet muutkin asiat kuin ikä. Kehottaisimme sinua siis varaamaan ajan terveydenhoitajalle tai lääkärille, jotta voitte keskustella näistä eri vaihtoehdoista ja löydätte juuri sinulle ja sinun tarpeisiisi parhaiten sopivan ehkäisymenetelmän. Ehkäisytapoja miettiessä on tärkeä muistaa myös se, että ehkäisykapseli ja muut hormonaaliset ehkäisymenetelmät eivät suojaa seksitaudeilta.

Voit lukea lisää ehkäisystä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
ines Voiko ehkäisykapseli katketa tai mennä muuten rikki? Voiko käsivarteen laitettu ehkäisykapseli katketa tai muuten jotenkin mennä rikki? jos voi, miten se vaikuttaa kapselin toimintaan, eteenkin ehkäisytehoon?
Fressis

Moi!

Ehkäisykapseli ei käytännössä voi katketa muuta kuin vakavan vamman, kuten autokolarin yhteydessä. Ehkäisykapseli on joustava, taipuisa sauva, joka ei tavallisessa arjessa voi mennä rikki. Esimerkiksi kuntosalilla käynti, venyttely tai ihon raapiminen ei kapselia katkaise.

Minkäköhän vuoksi asia mietityttää sinua? Jos epäilet, että kapseli aiheuttaa sinulle jotain haittaa, suosittelemme olemaan yhteydessä paikkaan, jossa kapseli sinulle asetettiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
huolestunut Runsaat kuukautiset ehkäisykapselin sivuvaikutuksena Moikka, mulle asetettiin viime kuussa Nexaplanon ehkäisykapseli. Yhdet sivuvaikutukset ovat että kuukautiset saattavat runsaantua, ja minulle kävi juuri niin. Menkat kesti 10 päivää, ja...
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestä!

Kysymyksesi perusteella sinua huolettaa se, tulevatko kuukautisesi jatkossakin olemaan runsaat ehkäisykapselin sivuvaikutuksena.

Koska kapseli asetettiin sinulle viime kuussa, nyt on vielä aivan liian varhaista tehdä tulkintaa siitä, sopiiko kapseli sinulle vai ei. Tässä vaiheessa ei voi vielä arvioida, olivatko runsaat kuukautiset kertaluontoinen, vai toistuva asia. Kuukautiskierto ja -vuoto kun saattaa vaihdella normaalistikin. Kannattaa odottaa ja seurailla kuukautisia rauhassa jopa 6kk, jotta asiaa pystyy paremmin arvioimaan. On hyvä huomioida myös se, ettei runsaan kuukautisvuodon ehkäisykapselin kanssa tarvitse tarkoittaa sitä, ettei kapselia voisi käyttää. Tietenkin runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa sinulle harmitusta. Runsaita vuotoja voidaan myös hallita monin keinoin. Joskus jopa käytetään samanaikaisesti minipillereitä kuuriluontoisesti pitämään vuotoa poissa. Odota siis ihan rauhassa vielä muutama kuukausi, ja jos tilanne sinua vielä suuresti mietityttää, rohkaisen sinua olemaan yhteydessä paikkaan, josta ehkäisykapseli sinulle määrättiin.

Aurinkoista syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
raskaana? Vähentääkö ehkäisykapselin arpeutuminen sen tehoa? Hei, olen 17-vuotias tyttö ja minulle on laitettu n. puoli vuotta sitten ehkäisykapseli. Se on kuitenki aikalailla koko olemassa olon aikanaan, välillä nipistellyt...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Tuskin olet raskaana. Ehkäisykapseli on kaikkein tehokkain ehkäisymenetelmä. Kapseli nipistelee, pistelee ja osalla iho kutiaakin vielä pitkään laiton jälkeen. Se ei tarkoita, että ehkäisyteho olisi heikentynyt. Kapselin ympärille tulee kaikille vähän sidekudosta, se ei kuitenkaan vaikuta ehkäisytehoon mitenkään. Voit siis olla aivan huoleti. Jos raskauspelkosi on suuri, voit toki tehdä raskaustestin, mutta en näe sitä tarpeellisena.

Mukavaa loppuvuotta!

 

Oliko vastauksesta hyötyä?