Seksi
Nimimerkki: 12-vuotias
Ikä: 9-12v

Voinko jo harrastaa seksiä tyttökaverini kanssa?

Hei! Saanko panna oma ikäistä tyttökaveriani kun ollaan jo tunnettu 5-vuotta ja seurusteltu vuosi? Ja toinen kysymykseni on että saako liian ison kondoomin laittaa teipillä kiinni penikseen?

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Tuntematta sinua ja tyttökaveriasi sekä teidän suhdettanne on mahdotonta vastata kysymykseesi muuta kuin että ainoastaan sinä sekä tyttökaverisi tiedätte, milloin olette valmiita seksiin toisenne kanssa. Hienoa on se, että olette tunteneet toisenne pitkään ja luoneet luottamusta ja tuntemusta toisiinne. Se on tärkeää seurustelussa, ja sitten seksissä, kun sen aika on.

Kerrot olevasi 12-vuotias, jolloin pelkästään ikä kertoo, että ehkä vielä ei ole ainakaan yhdyntäseksin aika, vaikka tunnettekin toisenne tyttökaverisi kanssa jo hyvin. Toki se, että milloin kukin kokee olevansa valmis seksiin, on jokaisen oma, henkilökohtainen kokemus. Sitä ei voi täysin arvioida iän mukaan. Siihen kokemukseen vaikuttaa se, missä vaiheessa oma murrosiän kehitys on, mutta myös se, mitä on henkisesti valmis ja halukas kehollaan tekemään sekä mitä haluaa omalle keholleen tehtävän ja mitä ei.

Seksi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, mutta yleensä se määritellään ajatuksiksi, tunteiksi ja toiminnaksi, joka tuottaa seksuaalista kiihottumista ja mielihyvää. Seksi voi siis olla eri tavoin ja eri paikkoihin koskettelua ja hyväilyä. Kiihottumista yksin tai yhdessä. Se millaista seksiä milloinkin haluaa ja mihin on valmis, on aina jokaisen ihmisen kohdalla omanlainen asia. Esimerkiksi vain sinä tiedät mitä sinä haluat, ja oletko siihen valmis. Samoin tyttökaverisi omalta osaltaan. Sen, onko valmis seksiin, tietää siitä, ettei ajatus seksistä pelota, jännitä, hämmennä tai tunnu epävarmalta.

Ennen seksin harrastamista toisen henkilön kanssa on tärkeää se, että molempien osapuolten keho ja mieli ovat riittävän kehittyneitä ja valmiita seksiin. Jos mielessä on paljon ratkaisemattomia kysymyksiä seksiin liittyen, voi olla hyvä vielä odottaa. 9-12 -vuotias ei ole useinkaan valmis vielä mielen eikä kehon osalta kokeilemaan esimerkiksi yhdyntäseksiä toisen ihmisen kanssa, mutta seksuaalinen kiihottuminen toisen seurassa, tai seksuaalisen nautinnon kokeminen esimerkiksi itsetyydyttäen, voi hyvinkin olla jo tuttua.

Seksiin, etenkään yhdyntäseksiin toisen henkilön kanssa ei tarvitse siis kiirehtiä, vaikka ajatus siitä kiihottaakin. Kannattaa kuunnella ja tunnustella kaikessa rauhassa sinun ja tyttökaverisi tuntemuksia. Seksiin on todennäköisesti sitten valmis, kun ajatus siitä ei epäilytä lainkaan, vaan päinvastoin, se tuntuu vain hyvältä teidän molempien mielestä. Seksissä on aina varmistettava molempien suostumus ennen kuin sitä tehdään. Voit halutessasi lukea täältä Fressiksen asiantuntijoiden vastauksia muiden nuorten esittämiin kysymyksiin esimerkiksi ekasta kerrasta.

Toisena asiana kysyit kondomin teippaamisesta. Se ei ole hyvä ajatus. Se ei tunnu hyvältä, ei pysy paikallaan eikä toimi luotettavasti. Sinun kannattaa tutustua erilaisiin kondomeihin ja etsiä niistä itsellesi sopiva, jota ei tarvitse teipata. Todennäköisesti myös peniksesi kehittyminen on vasta alussa, ja se, millainen kondomi sinulle lopulta sopii, voi olla vielä arvoitus. Murrosiän muutokset alkavat juuri noin 9 – 13 vuotiaana kivesten kasvulla. Noin vuosi sen jälkeen, penis alkaa kasvaa ja sen kasvu kestää vuoden tai pari. Voit lukea lisää itselle sopivan kondomin hankkimisesta täältä.

Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua. Jos haluat keskustella asiasta lisää, voit ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Muita Väestöliiton seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä artikkeleita löydät täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?