Sähkösavuke
Nimimerkki: Juhnu

Voiko nikotiinittomasta sähkötupakasta tulla riippuvaiseksi?

Onko vaaratonta vapettaa nikotiinitomia nesteitä, että voiko siihen jäädä koukuun? Silti vaikka ei ole nikotiinia.

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Sähkötupakasta on tosiaan saatavilla myös nikotiinittomia versioita. Nikotiini ei kuitenkaan ole ainut asia, joka tekee sähkötupakasta terveydelle haitallista.

Sähkötupakan käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia aineita kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä. Nesteistä on löydetty myös kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämiä sekä metallihiukkasia. Sähkösavukkeiden nesteen on todettu myös aiheuttavan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Lisäksi nestehöyryä hengitettäessä haitallisia aineita pääsee keuhkojen kautta myös verenkiertoon.

Sähkötupakan vaarallisuudesta ja tarkoista terveyshaitoista ei kuitenkaan täysin vielä tiedetä. Tämä johtuu siitä, että sähkötupakan käyttö on suhteellisen uusi ilmiö ja lisäksi sekä höyrystinlaitteita että nesteitä on montaa eri tyyppiä. Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Pohdit myös, voiko nikotiinittomaan sähkötupakkaan jäädä koukkuun. Nikotiini on keskeinen aine, joka aiheuttaa fyysisen riippuvuuden. Fyysisen riippuvuuden merkkejä ovat vieroitusoireet. Kun edellisestä nikotiiniannoksesta on kulunut aikaa, elimistö alkaa vaatimaan lisää. Tavallisia vieroitusoireita ovat esimerkiksi päänsärky ja ärtyneisyys. Sähkötupakan ja muiden vastaavien tuotteiden käyttöön voi liittyä myös psyykkinen tai sosiaalinen riippuvuus, joka voi syntyä, vaikka tuote olisi nikotiiniton. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tuotetta tekee mieli käyttää tietyissä tilanteissa tai yhdessä kavereiden kanssa. Tämän vuoksi käytöstä voi olla vaikea päästä eroon, eli tuotteesta on riippuvainen, vaikka tuote ei sisältäisikään nikotiinia.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?