SeksiYleinen
Nimimerkki: Kissa

Voiko kohdunkaulan tulehdus olla riski jollekin syövälle?

Voiko kohdunkaulan tulehdus olla riski jollekin syövälle? Esim kohdunkaulan syövälle, emättimen syövälle tai kohdunrungonsyövälle??

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Kohdunkaulan tulehduksen voi aiheuttaa moni eri asia. On totta, että HP-viruksen eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama pitkittynyt tulehdus voi aiheuttaa sukupuolielinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueen syöpää. Yleisin ja tunnetuin HPV:n aiheuttama syöpä on naisten kohdunkaulan syöpä. Lisäksi muut seksitaudit, erityisesti klamydia, voivat pitkittää HPV-infektion paranemista ja näin lisätä kohdunkaulan syövän riskiä.

HPV-infektiot ovat kaiken kaikkiaan yleisiä ja lähes kaikki ihmiset saavat sellaisen elämänsä aikana. HPV-tarttuu yleensä seksissä, yhdynnän lisäksi myös suuseksissä tai käsien välityksellä. Valtaosa HPV-infektioista paranee. HPV-tyyppejä on erilaisia ja vain osa voi aiheuttaa syöpää. Näitä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Nuorilla HPV-infektiot, myös suuren riskin infektiot, paranevat kuitenkin lähes aina itsekseen.

Kohdunrungon syövän riskitekijät ovat hiukan erilaisia. Kohdunrungon syövän riskitekijöitä ovat muun muassa ikä (kuten itse asiassa kaikkien syöpien), ylipaino, synnyttämättömyys sekä myöhäinen vaihdevuosi-ikä. Yli viisi vuotta jatkunut e-pillereiden käyttö suojaa kohdunrungon syövältä. Kohdunrungon syöpää voi myös ehkäistä terveellisillä elintavoilla, kuten monia muitakin syöpiä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että nuorilla syöpään sairastuminen on yleisestikin harvinaista. Syöpää voi onneksi myös ehkäistä. Seksitautien lisäksi tupakointi pitkittää HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää. Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa, seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen on ainut keino suojautua seksitaudeilta, kuten klamydialta. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa kuitenkin myös aika hyvin HPV-tartunnoilta.

Tehokas tapa suojautua yleisimmin syöpää aiheuttavilta HPV-tyypeiltä on HPV-rokote. Rokote annetaan tällä hetkellä 11-12-vuotiaille tytöille, mutta mahdollisesti jatkossa myös pojille. Jos ei ole saanut rokotetta, sen saa myös ostettua apteekista reseptillä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista. Suomessa kaikki naiset kutsutaan myös 25-30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein. Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?