Seksi
Nimimerkki: Yksisarvinen

Voiko epäsäännölliset kuukautiset johtaa syöpään?

Moi! Oon 12v tyttö ja mulla oli ekat menkat kesäkuun alussa, mut nyt menkkoja ei oo ollu kesäkuun jälkeen. Luin netistä että jos kohdun limakalvo paksuuntuu liikaa nii siit voi tulla syöpä nii help?

Moikka ja kiitos viestistäsi!

On täysin normaalia, että ensimmäisten menkkojen jälkeen kuukautiset eivät tule joka kuukausi. Kuukautiset voivat olla epäsäännölliset ensimmäiset parikin vuotta, ja sen jälkeen säännöllistyä. Kaikilla kuukautiset eivät koskaan ole täysin säännölliset. Eli ei hätää, tilanteesi on täysin normaali 🙂 Nyt kannattaa varmuudeksi pitää kuukautissuojaa laukussa/repussa, ettei seuraava vuoto pääse pahasti yllättämään. Voit siis odotella seuraavaa vuotoa rauhassa.

On hienoa, että olet kiinnostunut kuukautisistasi ja terveydestäsi, ja että etsit tietoa niihin liittyen! Netissä on valitettavan usein huomiota herättäviä ja pelotteleviakin otsikoita, jotka vetävät turhan paljon mutkia suoriksi ja ovat joskus jopa virheellisiä. Siksi onkin hienoa, että kysyt sinua askarruttamaan jääneestä asiasta!

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että syövät noin yleisestikin ovat harvinaisia lapsilla ja nuorilla. Liittyen tähän sinun esille tuomaan kohdun limakalvon paksuuntumiseen on totta, että kohdun limakalvon liikakasvu voi joskus myöhemmin muuttua kohdun limakalvon syöväksi. Mutta, kuukautisten epäsäännöllisyys ei vaikuta kohdun limakalvon liikakasvuun, vaan taustalla on usein vaihdevuosiin liittyvä estrogeenihormonin vaikutus kohdussa. Kohdunrungon syövät ovat siis yleisempiä iäkkäillä naisilla. Sinulla ei siis varmastikaan ole syytä huoleen.

Voit lukea lisää syöpään liittyvistä aiheista Fressiksen tietopankista, jos haluat luotettavaa lisätietoa aiheesta 🙂 Lue myös vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin Fressiksessä täältä.

Kivaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?