Nuuska
Nimimerkki: Nuuskaaja
Ikä: 13-15v

Vinkkejä, miten eroon nuuskasta

Oon käyttäynyt nuuskaa 2vuotta. Ensimmäinen vuosi epäsäännöllisesti ja nyt tämä vuosi hyvinkin aktiivisesti. Limakalvossa on muutoksia paljon ja välillä on leuka kipeä. Lääkärissä kävin ja ei ollut mitää pahaa ennusteena. Nyt pitäisi päästä nuuskasta eroon. Vinkkejä millä tämä nuori 17vuotias poika pääsisi eroon nuuskasta?

Onnittelut vireillä olevasta hyvästä päätöksestä! Hienoa, että limakalvomuutokset suussasi ovat vielä hyvälaatuisia. Lopettaminen onkin tärkeintä, mitä voit tehdä nyt, jotta limakalvomuutokset eivät pahene.

Lopettamisessa ensimmäinen tärkeä askel on motivoituminen ja lopettamispäätöksen tekeminen. Tässä kuulostat olevan jo pitkällä.

Seuraava askel on lopettamiseen valmistautuminen. Lopettaminen on hyvin yksilöllistä: toisille se on helpompaa kuin toisille riippuen mm. nikotiiniriippuvuuden tasosta ja esimerkiksi siitä, millaisiin tilanteisiin nuuska liittyy ja millaisia merkityksiä sillä itselle on. Joillekin toimii lopettaminen kuin seinään (”cold turkey”) mutta yleensä hyvä valmistautuminen auttaa onnistumisessa.

Tässä muutamia vinkkejä:

  1. Motivoidu: tee itsellesi selväksi, miksi haluat lopettaa.
  2. Aseta selkeä lopettamispäivä, josta lähtien et enää käytä nuuskaa.
  3. Valmistaudu lopettamispäivään vähentämällä nuuskan käyttöä ja miettimällä, millaisiin tilanteisiin ja tunteisiin nuuskan käyttö liittyy. Näin voit valmiiksi päättää, miten korvaat nuuskan.
  4. Kerro lopettamisesta esim. kaverille, vanhemmalle tai muulle läheisellesi, jotta hän voi olla tukenasi.
  5. Riippuvuuden tasosi voit selvittää tekemällä Fressiksen riippuvuustestin. Sen avulla saat käsityksen siitä, olisiko sinun hyvä harkita nikotiinikorvaustuotteiden käyttöä.
  6. Kun lopettamisen hetki tulee, kannattaa pitää itsensä sopivan kiireisenä ja keksiä mukavaa tekemistä esim. kavereiden kanssa. Hyvästä arkirytmistä, ruoasta ja liikkumisesta on myös apua lopettamisessa.

Fressikseen on koottu tietoa nuuskan käytön lopettamisesta tänne. Lue myös 10 X näin eroon nuuskasta ja katso Sammon keskuslukion vinkkivideo.

Maksutonta henkilökohtaista tukea lopettamiseen saat halutessasi Stumpista.

Fressis toivottaa sinulle tsemppiä lopettamiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?