Kysymys
Nuuska
Nimimerkki: Kokematontietäjä
Ehkäiseekö hyvä hampaiden hoito nuuskan käytön vaikutuksia suun terveyteen? Olen ollut hieman kiinnostunut nuuskasta, koska stressi aikoihin (pari kertaa viikossa) on ollut kiva rankan päivän jälkeen hetken television äärellä lepäillä nuuskan kanssa. Mieleeni...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että pidät huolta hampaistasi! Hyvä suuhygienia on keskeinen asia suun terveydestä huolehdittaessa. Nuuskan käyttö aiheuttaa tosiaan muutoksia suussa. Nuuskan käyttö voi näkyä jo heti ensimmäisten kertojen jälkeen punoituksena kohdassa, jossa nuuskaa on pidetty. Noin puolen vuoden nuuskan käyttö voi aiheuttaa muutoksia suussa. Suun limakalvon vaurio erottuu paksuuntuneena, harmahtavana tai vaaleana ryppyisenä kohtana. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa.

Nuuska myös värjää hampaita ja pidempään käytettynä aiheuttaa ienten vetäytymistä. Ienvetäytymä ei palaudu, vaikka kuinka hyvin hoitaisi hampaitaan. Hampaan paljastunut juuri voi myös reikiintyä helposti ja aiheuttaa vihlontaa. Hyvä suuhygienia ei valitettavasti estä nuuskan vaikutuksia suun limakalvoille ja ienvetäytymille.

Mainitsit myös, että käytät nuuskaa stressaavan päivän jälkeen. Nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja yhtenä nikotiiniriippuvuuden muotona on psyykkinen riippuvuus. Tämä tarkoittaa sitä, että nuuskan himo iskee usein saman tyyppisissä tilanteissa. Esimerkiksi silloin kuin stressaa. Lisää nikotiiniriippuvuudesta voit halutessasi lukea Fressiksen tietopankista ja tukea nuuskan käytön lopettamiseen löydät Fressiksen sivuilta.

Myös nimimerkki 14v poika ja Snusse ovat pohtineet nuuskan käytön vaikutuksia suun terveyteen.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Nuuska
Nimimerkki: Nuuskaaja
Ikä: 13-15v
Vinkkejä, miten eroon nuuskasta Oon käyttäynyt nuuskaa 2vuotta. Ensimmäinen vuosi epäsäännöllisesti ja nyt tämä vuosi hyvinkin aktiivisesti. Limakalvossa on muutoksia paljon ja välillä on leuka kipeä. Lääkärissä kävin...
Fressis

Onnittelut vireillä olevasta hyvästä päätöksestä! Hienoa, että limakalvomuutokset suussasi ovat vielä hyvälaatuisia. Lopettaminen onkin tärkeintä, mitä voit tehdä nyt, jotta limakalvomuutokset eivät pahene.

Lopettamisessa ensimmäinen tärkeä askel on motivoituminen ja lopettamispäätöksen tekeminen. Tässä kuulostat olevan jo pitkällä.

Seuraava askel on lopettamiseen valmistautuminen. Lopettaminen on hyvin yksilöllistä: toisille se on helpompaa kuin toisille riippuen mm. nikotiiniriippuvuuden tasosta ja esimerkiksi siitä, millaisiin tilanteisiin nuuska liittyy ja millaisia merkityksiä sillä itselle on. Joillekin toimii lopettaminen kuin seinään (”cold turkey”) mutta yleensä hyvä valmistautuminen auttaa onnistumisessa.

Tässä muutamia vinkkejä:

  1. Motivoidu: tee itsellesi selväksi, miksi haluat lopettaa.
  2. Aseta selkeä lopettamispäivä, josta lähtien et enää käytä nuuskaa.
  3. Valmistaudu lopettamispäivään vähentämällä nuuskan käyttöä ja miettimällä, millaisiin tilanteisiin ja tunteisiin nuuskan käyttö liittyy. Näin voit valmiiksi päättää, miten korvaat nuuskan.
  4. Kerro lopettamisesta esim. kaverille, vanhemmalle tai muulle läheisellesi, jotta hän voi olla tukenasi.
  5. Riippuvuuden tasosi voit selvittää tekemällä Fressiksen riippuvuustestin. Sen avulla saat käsityksen siitä, olisiko sinun hyvä harkita nikotiinikorvaustuotteiden käyttöä.
  6. Kun lopettamisen hetki tulee, kannattaa pitää itsensä sopivan kiireisenä ja keksiä mukavaa tekemistä esim. kavereiden kanssa. Hyvästä arkirytmistä, ruoasta ja liikkumisesta on myös apua lopettamisessa.

Fressikseen on koottu tietoa nuuskan käytön lopettamisesta tänne. Lue myös 10 X näin eroon nuuskasta ja katso Sammon keskuslukion vinkkivideo.

Maksutonta henkilökohtaista tukea lopettamiseen saat halutessasi Stumpista.

Fressis toivottaa sinulle tsemppiä lopettamiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?