SähkösavukeTupakkaYleinen
Nimimerkki: Mare

Tupakka/sähkötupakka ja astma

Hei! Vaihdoin tupakan sähkötupakkaan noin 2 kk sitten. Onkohan mahdollista, että sähkötupakka aiheuttaa enemmän astman kaltaisia oireita kuin tupakka? Toiveissa olisi lopettaa koko touhu.

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi! Tosi hienoa, että haluat eroon tupakkatuotteista!

Kysyit, onko mahdollista, että sähkötupakka aiheuttaisi enemmän astman kaltaisia oireita kuin tupakka. Sekä tupakassa että sähkötupakassa on hengitysteille haitallisia aineita, jotka lisäävät riskiä astmaoireiluun muun muassa aiheuttamalla tulehdusta keuhkoissa. Osittain tupakan ja sähkötupakan haitat voivat olla erilaisia, joten sikäli on mahdollista, että sähkötupakka aiheuttaisi erilaisia oireita kuin tupakka. Sähkösavukkeita ja sähkösavukenesteitä on markkinoilla hyvin monenlaisia, joten niiden haittavaikutusten tutkiminen ja tutkimustulosten yleistäminen on hankalaa.

On hyvä tietää, että tupakkatuotteiden käytön lopettaminen voi ohimenevästi pahentaa astmaoireilua. Tämä johtuu limannousun lisääntymisestä keuhkojen puhdistuessa. Joka tapauksessa tupakkatuotteiden käyttö kannattaa lopettaa myös astman vuoksi, sillä jo muutamassa viikossa keuhkojen toiminta paranee ja astman oireet lievittyvät. Lopettamisen myötä limaisuus, infektiot ja astman pahenemisvaiheet vähentyvät, lääkkeiden teho kasvaa ja suorituskyky paranee. Lopettaminen siis todella kannattaa!

Lopettamiseen kannattaa pyytää apua ja tukea läheisten ihmisten lisäksi myös ammattilaisilta. Voit esimerkiksi kääntyä terveydenhoitajan puoleen joko opiskelu-/työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa. Myös maksuton Stumppi-palvelu auttaa lopettamisessa. Stumppiin voi ottaa yhteyttä anonyymisti ja siellä vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Lisätietoa tupakan ja sähkötupakan vaikutuksista sekä käytön lopettamisesta löydät Fressiksen tietopankista.

Tsemppiä lopettamiseen ja mukavaa joulun aikaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?