MieliRuokaYleinen
Nimimerkki: pelokas

Syömishäiriö ja lihomisen pelko

Hei. Millä määrällä ruokaa ihminen lihoo? Minulla on syömishäiriö ja pelkään yli kaiken että lihon. En ole alipainoinen, mutta olen kuitenkin laihtunut verrattuna esim. vuoden takaiseen minuun. Eli siis kuinka paljon yli kulutuksen täytyy syödä että lihoo? Tapahtuuko sitä jos kulutus ei ylity paljoa? T : Ahdistunut

Moikka ja kiitos viestistäsi! Kerrot, että sinulla on syömishäiriö ja olet laihtunut vuodentakaisesta painostasi. On hyvä asia, että pystyt kertomaan sairastavasi syömishäiriötä. Sen myöntäminen on jo iso askel häiriön voittamisessa.

Syömishäiriön oireina on vääristynyt ja vaikea suhtautuminen omaan painoon, kehonkuvaan ja syömiseen. Omaa painoa halutaan kontrolloida ja lihomisen pelko voi olla suuri. Oma keho nähdään todellista suurempana ja omaa kehoa on vaikea hyväksyä. Syöminen voi aiheuttaa syyllisyyttä ja ahdistusta. Syömisen jälkeen voi tulla tarve oksentaa, liikkua runsaasti tai tehdä jotain muuta, jolla voi kompensoida ruoasta saatua energiaa.

Pelkäät kovasti lihomista, vaikka olet laihtunut ja olet normaalipainoinen. Sinulla kuulostaa olevan edelleen syömishäiriön oireita ja hyötyisit varmasti ammattilaisen avusta. Jos sinulla ei ole tällä hetkellä hoitokontaktia syömishäiriön vuoksi, voisit käydä juttelemassa tilanteestasi esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Olisi tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen arvioi tilannettasi ja voitte miettiä, miten sinua voisi auttaa, jotta paranet ja voit paremmin. Jos sinulla on olemassa oleva hoitokontakti, sinun kannattaa keskustella painoon liittyvistä asioista sinua hoitavien ammattilaisten kanssa. Jos kärsii syömishäiriöstä, olisi tärkeää opetella joustavaa ja rentoa ruokailua sekä suhtautumista omaan kehoon. Tämä voi kuulostaa ahdistavalta ja jopa mahdottomalta, mutta hyvän hoidon ja ajan kanssa, syömishäiriö on mahdollista voittaa.

Kaikkea hyvää sinulle jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?