Seksi
Nimimerkki: Mix

Sukupuoli ja kehonkuva

Kun olen ylipainoinen, tunnen olevani väärässä kehossa ja koen itseni mieheksi, vihaan silloin palavasti rintojani ja naisellisia muotojani. Kun olen alipainoinen, koen olevani täysin nainen oikein kivassa kropassa. Kun satun olemaan normaalipainossa, olen vähän epävarma sukupuolestani. Jos olen juuri laihtunut ylipainosta normaalipainoon, alan olla enemmän nainen ja tyytyväinen kroppaani, jos puolestaan olen lihonut alipainosta normaalipainoon tunnen olevani jokseenkin väärässä kehossa ja vihaan itseäni ja haluaisin leikata rintani pois ym. Miksi ihmeessä sukupuoleni ja painoni ovat näin sidoksissa toisiinsa? Onko tämä normaalia syömishäiriöajattelua vai joku oma juttunsa? Elän elämääni ”ei kovin naisellisena naisena”, se on ihan ok koska mitään muutoksia ei todellakaan kannata tehdä näin muuttuvaisissa olosuhteissa.

Hei ja kiitos viestistäsi, jossa kuvasit hyvin ajatuksiasi ja tunteitasi.

Vaikka yhteiskunnallisesti ollaankin ehkä pikkuhiljaa menossa moninaisempaan suuntaan siinä, minkälainen ulkomuoto kuuluu mihinkin sukupuoleen, liittyy sukupuoleen yhä tietynlaisia odotuksia. Tosiasiassa sukupuolta ei kuitenkaan määritä se, miltä ulkoisesti näytämme, vaan se, mitä sisäisesti koemme. Oma kokemus sukupuolesta voi kuitenkin olla vahvasti sidoksissa omaan kehonkuvaan, ja ajatukseen siitä, minkälaiset ominaisuudet kuvastavat mitäkin sukupuolta. Kokemus voi myös vaihdella ja epävarmuus omasta sukupuolesta voi korostua eri elämänvaiheissa.

Kertomasi voi linkittyä syömishäiriöajatteluun, mutta viestistäsi kuuluu myös laajempi pohdinta omasta sukupuolen kokemuksesta. Tällaiset pohdinnat ovat monimutkaisia ja niihin on hyvä saada keskustelutukea, sillä pohdinnat voivat olla kuormittavia. Tämän yhden viestin kautta asiaan on vaikea pureutua syvemmin, mutta oletko kuullut Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta? Heillä on erilaisia, alle 29-vuotiaille tarkoitettuja palveluita, joiden tarkoitus on auttaa juuri kertomasi kaltaisissa pohdinnoissa. Palveluihin kuuluvat mm. ryhmä-chat, jossa voi jutella muiden samanlaisia asioita pohtivien kanssa, puhelinneuvonta, tai ajanvarauksella toimiva kahdenkeskinen neuvonta. Kaikkiin palveluihin voi osallistua nimettömänä, eikä sinun tarvitse osata kertoa yhtään sen enempää kuin mitä viestissäsi meille hyvin kerroit.

Oman sukupuolen tarkkaa määrittelyä tärkeämpää on, että voit hyvin. Viestissäsi nousee esiin kuitenkin asioita, joista herää huoli siitä, miten voit. Joskus jo yksikin keskustelu voi auttaa kirkastamaan omia ajatuksia, tai tuoda mielenrauhaa. Ota siis matalalla kynnyksellä yhteyttä vinkkaamaani tahoon, niin saat tukea siihen, miten voit voida hyvin omassa kehossasi. Sinä ansaitset voida hyvin.

Lempeää alkuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?