SeksiYleinen
Nimimerkki: Huolissaan

Rintaliivit, deodorantti ja rintasyövän riski

Moi! Olen todella huolestunut ja toivon että saan pikaisen vastauksen!!
Netissä on todella ristiriitaista tietoa siitä aiheuttaako rintaliivit rintasyöpää? Olenko minä vaarassa saada rintasyövän jos olen käyttänyt rintaliivejä 12 vuotta?? Tai voiko deodorantti aiheuttaa rintasyöpää??

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Voit olla huoleti, rintaliivit tai deodorantti eivät aiheuta rintasyöpää. Rintasyöpä on selvästi yleisempi vanhemmilla kuin nuoremmilla naisilla eli ikä lienee merkittävin asia, joka vaikuttaa riskiin sairastua tautiin. Myös hormonaaliset tekijät eli varhain alkaneet kuukautiset tai myöhäiset vaihdevuodet lisäävät jossain määrin rintasyövän riskiä. Pieni osa rintasyövistä on perinnöllisiä. Tällaista perinnöllistä syöpää voidaan epäillä, jos lähisukulaisilla (vanhempi, sisarus tai lapsi) tai itsellä on todettu rinta- tai munasarjasyöpä nuoremmalla iällä. Rintasyöpä on siis monitekijäinen sairaus ja yksittäisen naisen kohdalla riskiä ei voi oikeastaan edes arvioida tarkkaan. Nykytiedon mukaan rintasyöpää pystyy itse parhaiten ehkäisemään välttämällä ylipainoa ja runsasta alkoholin käyttöä – toisin sanoen terveellisillä elintavoilla!

Terveellisten elintapojen lisäksi omien rintojen tunteminen ja säännöllinen tutkiminen on tärkeää. Jokaisen niin nuoremman kuin vanhemman naisen on hyvä oppia tunnustelemaan rintansa säännöllisesti. Opastusta rintojen tutkimiseen saat täältä. Jos havaitsee jotain epänormaalia, täytyy hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Eli tutkithan rintasi säännöllisesti ja huolehdit itsestäsi terveellisten elintapojen avulla. Toivottavasti huolesi hälveni!

Rintasyöpä on mietityttänyt Fressiksessä myös nimimerkkejä Normaalia? ja Ss.

Oliko vastauksesta hyötyä?