Yleinen
Nimimerkki: Ss

Rinnassa oleva pieni patti

Olen 17 vuotias tyttö. Huomasin kuukausi sitten rinnassani patin. Aluksi luulin, että se on finni, mutta tarkemmin ottaen se ei ollut koholla vaan punainen ja vähän pikkurillin kynttä pienempi alue. Punaisuus lähti häviämään hiukan, mutta selkeän alueen pystyy silti huomaamaan. Kuukauden jälkeen rintaani on tullut todella todella pieni koholla oleva patti. Siis lähes huomaamaton mutta pystyn itse kuitenkin sen paljaalla silmällä huomata. Alue on edelleen punertava ja se on myös selkeästi huomattavissa. Onko aihetta huolestua? Suvussani on ollut joitakin syöpätapauksia, mutta ei tietääkseni rintasyöpää. Tiedän myös, että rintasyöpä on todella harvinainen minun ikäisellä.

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Ikävä kuulla löytämästäsi patistasi, mutta hienoa, että olet asian huomioinut. Todennäköisimmin sinulla ei ole syytä huoleen, sillä kuten jo itsekin toit ilmi, esimerkiksi rintasyöpä on sinun ikäiselläsi erittäin harvinainen. Valtaosa rinnoissa olevista kyhmyistä onkin hyvänlaatuisia muutoksia, kuten nesterakkuloita eli kystia.

Rintojen koko, muoto ja kiinteys vaihtelevat iän myötä. Rinnoissa ilmenevien poikkeavien muutosten ja oireiden havaitseminen on helpompaa, jos niitä seuraa säännöllisesti. Onkin hyvä, että olet itse tutkinut rintojasi ja havainnut tämän muutoksen. Lisätietoa omatarkkailusta löydät tarvittaessa täältä.

Koska löytämäsi patti askarruttaa sinua, kannattaa sitä mennä kuitenkin näyttämään terveydenhuollon ammattilaiselle. Hakeudu esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai oman terveysasemasi lääkärin vastaanotolle. Näin saat sitten huolen pois mielestäsi. Lisäksi voit tarvittaessa olla esimerkiksi puhelimitse yhteydessä Syöpäjärjestöjen maksuttomaan neuvontapalveluun.

Kaikkea hyvää sinulle jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?