TupakkaYleinen
Nimimerkki: Huolestunut

Raskaudenaikainen tupakointi

Hei! Sain tietää juuri että äitini on polttanut raskauden alussa jonkin verran mutta sitten lopetti raskauden puolessa välissä/lopussa… olen vihainen äitilleni tästä, koska en voi sietää päihteitä ja minua ahdistaa se ajatus että tupakka on vaikuttanut minun terveyteeni ja että minulle tulee myöhemmin sydän- ja verisuonitauteja… koska minulla on muutenkin sairauden pelko… Mitä minun kannattaisi tehdä?? Mennä lääkäriin? Vai mitä?… ahdistaa todella paljon

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerrot, että äitisi on tupakoinut odottaessaan sinua ja sinua mietityttää kovasti, miten äitisi raskauden aikainen tupakointi on mahdollisesti vaikuttanut terveyteesi. On ihan ymmärrettävää, että asia suututtaa ja mietityttää sinua, sillä et ole itse voinut vaikuttaa siihen.

Olet ihan oikeassa, että tupakointi raskauden aikana voi vaikuttaa sikiön ja syntyvän lapsen myöhempään terveyteen. Erityisesti alkuraskaus on sikiölle tärkeä kehitysvaihe ja haastavaa tässä on juuri se, että odottava äiti ei aina edes tiedä olevansa raskaana. Tupakoinnin aiheuttamien terveyshaittojen lisäksi sen aiheuttama voimakas riippuvuus voi asettaa myös haasteita tupakoinnin lopettamiselle. Kuitenkin tupakoinnin lopettaminen myös raskauden aikana kannattaa aina ja siten myös pienentää terveyshaittojen riskiä syntyvälle lapselle.

Kysyt, mitä sinun kannattaisi tehdä. Koska asia ahdistaa sinua ja kerrot, että sinulla on muutenkin sairauden pelkoa, olisi tärkeää keskustella siitä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai -psykologin kanssa. Sen lisäksi voit myös ihan kysyä äidiltäsi, mitä hän ajatteli tupakoinnistaan, kun sai tietää olevansa raskaana ja oliko tupakoinnin lopettaminen hänelle haastavaa? Tämä voisi avata myös hänen näkökulmaansa asiaan.

Me ihmiset olemme kuitenkin kaikki yksilöllisiä ja terveyteemme vaikuttaa niin moni muukin asia. Esimerkiksi elintavoilla on suuri merkitys terveyteemme nyt ja myöhemmin elämässä. Pitämällä huolta mm. säännöllisestä ja monipuolisesta ravinnosta ja liikkumisesta sekä riittävästä palautumisesta pystyt itse tukemaan omaa terveyttä ja hyvinvointiasi.

Tsemppiä kevääseen ja olethan yhteydessä terkkariin tai psykologiin!

Oliko vastauksesta hyötyä?