MieliYleinen
Nimimerkki: abc
Ikä: 13-15v

Pohdintaa pituuskasvusta

Olen 14-vuotias tyttö, ja pituudeltani olen 166cm. Mun äiti on 172cm, ja isä 180cm. Voinko kasvaa enää? Mulla oli jo kasvunpyrähdys ja nyt kasvan aika hitaasti. Haluaisin olla 170cm.

Hei abc!

Kysymyksesi mietityttää tosi monia!

Tiedoilla, jotka kerroit, on valitettavasti mahdotonta sanoa, mikä on tuleva aikuispituutesi. Olet sen ikäinen, että pituuskasvusi saattaa hyvin olla vielä kesken – se vaihtelee aika paljon, missä iässä kasvu loppuu. Kerroit, että kasvupyrähdyksesi on jo takana päin, mutta et maininnut, ovatko kuukautisesi jo alkaneet. Ne alkavat aina kasvupyrähdyksen jälkeen, eivät koskaan ennen. Nyrkkisääntö on, että kuukautisten alettua kasvua on jäljellä 3-11 senttiä, keskimäärin 7 cm. Jokaisen kasvu ja kehitys tapahtuu kuitenkin omaan yksilölliseen tahtiin.

Geeniperimä asettaa teoreettiset rajat sille, kuinka pitkäksi voi ylipäätään kasvaa, mutta lopullinen aikuispituus on monen tekijän summa, eikä osa ihmisistä koskaan kasva siihen pituuteen, joka heillä geenien perusteella olisi mahdollista. Jos sairastaa jotain kroonista vakavaa sairautta tai ei saa riittävästi ravintoa, aikuispituus saattaa jäädä ennakoitua lyhyemmäksi. En kuitenkaan usko, että sinun tarvitsee olla näistä asioista huolissasi 😊

Olet joka tapauksessa vielä sen ikäinen, että kehossasi tapahtuu vielä muutoksia, ja siksi tärkeää onkin huolehtia perusasioista, joilla tuet kasvua ja kehitystäsi. Eli pidä siis huolta siitä, että nukut riittävästi, liikut säännöllisesti, syöt monipuolisesti, pysyt erossa päihteistä, ja teet asioita, jotka tuottavat sinulle hyvää mieltä ja oloa. 😊

Jos haluat jutella tästä aiheesta vielä lisää, kannustan sinua hakeutumaan kouluterveydenhoitajan puheille. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle kuitenkin apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?