SeksiYleinen
Nimimerkki: lil jes

Penikseen ilmestyneet punaiset täplät

Voiko minulla olla joku penis-sairaus? Peniksessäni on punaisia täpliä ja olen todella huolissani. En uskalla mennä lääkärille koska häpeän tät asiaa. Tahtoisin nopean vastauksen!

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Näkemättä sinua ja täpliä on vaikea sanoa varmuudella, mitä täplät ovat. Täplille voi olla monta syytä.
Kyseessä voi olla tavallinen ihon tai terskan ja esinahan limakalvon ihottuma, joka voi johtua ihon/ limakalvon ärsytyksestä. Iho /limakalvo voi ärsyyntyä esim. pesemättömyyden seurauksena, jolloin hoitona olisi pesu vedellä ja miedolla saippualla aamuin illoin ja pesun jälkeen huolellinen kuivaus. Joskus syynä voi taas olla liika saippuaärsytys. Tässä tapauksessa hyvä vaihtaa saippua miedompaan ja vähentää pesukertoja. Jos täplät eivät kutise eikä kirvele, tilannetta voi hyvin seurailla, pitää huolta puhtaudesta ja käyttää kiristämättömiä housuja.

Terskan ja esinahan iho voi toki tulehtua myös ihosairauksissa (esim. tali-ihottumassa, psoriaasissa). Iho voi myös ärtyä virtsaputken tulehduksen seurauksena tai klamydian tai tippurin yhteydessä. Näissä tapauksissa tulisi kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen ja hoitaa kyseessä oleva ongelma.

Mikäli seksitauti ei ole mahdollinen, etkä ole pessyt penistä liikaa saippualla (jolloin hoitona on vähentää saippuapesua), voisit kokeilla aluksi pestä peniksen/ terskan vedellä ja miedolla saippualla kahdesti päivässä ja pesun jälkeen kuivata huolellisesti terska ja esinahka. Jollei ihottuma häviä parissa viikossa, on syytä lähteä lääkäriin. Lääkäriin meneminen ja omista oireista kertominen voi tuntua joskus hieman hankalalta tai ”pelottavalta”. Lääkäreille voit kuitenkin rohkeasti ja luottamuksella kertoa oireistasi. Yleensä, kun uskaltaa lähteä jotakin itseään huolestuttavaa terveysvaivaa selvittämään, on loppujen lopuksi helpottunut ja iloinen siitä, että asia tuli hoidettua eikä se lopulta ollutkaan niin kamalaa.

Hyvää kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?