Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 9-12v

Ovatko kuukautiseni alkaneet?

Hei! Olen 12-vuotias ja minulla tuli alapäästä verta äitini sanoi että minulla alkoi kuukautiset! Pelottaa etteivät ne ole ne vaan että on joku muu! Kun tuli silloin verta niin tuli tosi paljon! Sitten ne oli noin 6pv myöhässä ja sitten tuli tosi niukat ja rusehtavaa vuotoa. Onko ne menkat vai ei?

Moi! Kertomasi perusteella kuulostaa vahvasti siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Tämä kertoo siitä, että murrosikäsi etenee tavalliseen tapaan.

Muutaman ensimmäisen vuoden ajan kuukautiset voivat olla epäsäännölliset, mikä tarkoittaa, että kuukautiskierron pituus, kuukautisvuodon määrä ja kuukautisten kesto voivat vaihdella. Siksi ei tarvitse huolestua, vaikka ensimmäisellä kerralla verta tuli runsaammin ja toisella kerralla niukasti.

Kuukautiskierron pituus on yleensä 23–35 päivää. Murrosiässä ja joillakin myös aikuisena kierron pituus voi kuitenkin olla toisinaan lyhyempi ja toisinaan pidempi, minkä vuoksi kuukautissuojia kannattaa varmuuden vuoksi pakata reppuun tai laukkuun, kun menet esim. kouluun, harrastuksiin tai kavereiden luokse. Tällöin ei haittaa, vaikka kuukautiset alkaisivatkin yllättäen.

Oletko keskustellut äitisi kanssa kuukautisista? Hän osaa mitä luultavimmin kertoa sinulle esimerkiksi kuukautissuojista ja vastata muihin kuukautisia koskeviin kysymyksiisi. Jos keskustelu äidin kanssa tuntuu hankalalta, onko sinulla jotain muuta turvallista ja luotettavaa aikuista (esim. sukulainen tai koulun terveydenhoitaja), jonka kanssa voisit jutella kuukautisiin liittyvistä pohdinnoistasi?

Lisätietoa kuukautisista saat Fressiksen artikkelista. Hyvä Kysymys -sivuston artikkelissa puolestaan on kerrottu erilaisista kuukautissuojista. Artikkelissa mainittujen kuukautissuojien lisäksi on olemassa kuukautisalushousuja, joita myydään muutamissa vaatekaupoissa, marketeissa ja verkkokaupoissa.

Iloista ja aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?