Onko ok käyttää nikotiinikorvausvalmistetta, jos tupakoinnin lopettamisen yhteydessä meinaa mennä hermot?
Moikka! Oon 18v jätkä, vetäny röökiä nelisen vuotta, 10-20 päivässä. Oon alkanut huomaamaan terveyshaittoja ja oon päättänyt lopettamis päivän syyskuun alkuun kun elämäntilanne saa suuren helpotuksen. Onko paha käyttää zonnic valmistetta jos meinaa ”hermot palaa”, kärsin myös lievistä raivokohtauksista.
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Tosi hienoa, että olet päättänyt lopettaa tupakanpolton ja päättänyt jo lopettamispäivän! Kysyit, että onko huono asia, jos käyttää nikotiinikorvaustuotetta tilanteissa, joissa hermot meinaa palaa. Tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja se voi ilmetä vieroitusoireina. Yleisiä nikotiinin vieroitusoireita ovat esimerkiksi ärtyneisyys, kärsimättömyys, levottomuus, univaikeudet ja päänsärky. Näin myös ”hermojen palaminen” on tavallinen vieroitusoire.
Vieroitusoireita voidaan helpottaa mm. nikotiinikorvaustuotteilla, kuten mainitsemallasi tuotteella. Tällöin lääkevalmisteen avulla pyritään tasaisemmin vähentämään nikotiinin määrää elimistössä, jotta vieroitusoireet olisivat paremmin hallittavissa. Vastauksena siis kysymykseesi: on ihan okei käyttää mainitsemaasi valmistetta lopettamisen apuna, jos huomaa, että se on muuten hankalaa tai vieroitusoireet vaivaavat. On tärkeää kuitenkin huomioida, että juuri oikein käytettynä nikotiinikorvaushoito voi edistää tupakoinnin lopettamista. Käyttöohjeet kannattaa lukea tarkkaan ja pyytä tarvittaessa apua tuotteen ja annoksen valintaan. Neuvoa ja tukea nikotiinikorvaushoidon toteuttamiseen saa esimerkiksi terveydenhuollosta, apteekeista, terveysasemilta ja esimerkiksi Stumppi.fi -verkkosivulta .
Fyysisen nikotiiniriippuvuuden lisäksi tupakoinnista on saattanut tulla tapa ja tupakanhimon voi laukaista jotkin tietyt arjen tilanteet. Tupakoinnin lopettamista auttaa, että suunnittelee sen huolella. On tosi hyvä, että olet suunnitellut lopettamisen vähemmän stressaavaan ajankohtaan. Sinun voisi olla hyödyllistä käydä myös terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla keskustelemassa tupakoinnin lopettamisesta. Samalla saisit apua korvaushoidon suunnitteluun ja vieroitusoireiden, kuten mainitsemiesi raivokohtausten hallintaan. Vastaanotolle voi hakeutua terveysaseman tai esimerkiksi opiskeluterveydenhuollon kautta.
Lisää nikotiinikorvaushoidosta voit lukea Käypähoidosta. Vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen löydät myös Fressiksen sivuilta. Fressiksen nopean testin avulla voit myös arvioida riippuvuuden voimakkuutta.
Tsemppiä tupakoinnin lopettamiseen!