Nuuska
Nimimerkki: Nuori

Nuuskan käytön haittojen ilmeneminen

Olen 14v nuori poika ja olen käyttänyt nuuskaa kohta 2viikkoa. Käytän vain laimeita nuuskia eli suunnilleen 8mg mennään. Käytän joka päivä yhden pussin mutta näkyykö vaikutukset jo pian? Haluaisin myös lopettaa mahdollisimman pian.

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet halukas lopettamaan nuuskan käytön!

Nuuskan käytöstä aiheutuvat haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti. Yleensä nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, jossa nuuskaa pidetään. Tähän kohtaan muodostuu usein paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta, ns. nuuskaleesio eli limakalvovaurio. Pidempään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös mm. ikenien vetäytymistä tai hampaiden kiinnityskudoksen löystymistä.

Nuuska sisältää nikotiinia, joka on itsessään myrkky. Nikotiinin käyttö muun muassa nostaa välittömästi verenpainetta ja sydämen sykettä. Toistuva nikotiinin käyttö haittaa lisäksi aivojen normaalia toimintaa ja voi siten esimerkiksi vaikeuttaa oppimista. Nikotiini aiheuttaa usein myös riippuvuutta, joka voi ilmetä erilaisina vieroitusoireina. Vieroitusoireita voivat olla mm. ärtyneisyys, päänsärky ja nuuskanhimo.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa nuuskan käytön lopettaa, sitä helpompi siitä on päästä eroon ja sitä vähemmän ehtii syntyä terveydellisiä haittoja. Kannustammekin sinua lopettamaan nuuskan käytön mahdollisimman pian. Vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen löydät tarvittaessa Fressiksestä.

Nuuskaan liittyvät kysymykset ovat mietityttäneet Fressiksessä myös nimimerkkejä Babygirl, Asiapoju ja Jonne joka lopetti.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?