NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: 14v

Nikotiinituotteiden käyttö ja pituuskasvu

Voiko pituuskasvu jatkua jos nikotiinin lopettaa olen polttanut noin 1vuoden ajan?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysymykseesi on valitettavasti vaikea antaa ihan tarkkaa vastausta. Tupakoinnin osalta tiedetään, että se voi jossain määrin haitata pituuskasvua. Syy voi olla tupakan sisältämissä yhdisteissä, kuten nikotiinissa. On olemassa esimerkiksi joitakin tutkimuksia, joissa nuorena tupakoineet tai jatkuvasti tupakansavulle altistuneet nuoret ovat saattaneet jäädä lyhyemmiksi verrattuna niihin nuoriin, jotka eivät ole tupakoineet. Valitettavasti on kuitenkin vaikea arvioida tarkkaan mikä määrä tupakointia voi vaikuttaa pituuskasvuun.

Pituuskasvuun vaikuttaa lisäksi myös esimerkiksi geeniperimä eli vanhempien ja muiden lähisukulaisten pituus ja pituuskasvu. Lisäksi on tärkeä muistaa, että pituuskasvun ja murrosiän kehityksen eteneminen on yksilöllistä ja murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen sekä siihen, kuinka paljon kasvua on mahdollisesti vielä jäljellä. Ikäsi puolesta on hyvin mahdollista, että kasvat vielä pituutta.

Nikotiinin käytön lopettaminen on kaikin puolin loistoidea oman hyvinvointisi kannalta! Nikotiinin käyttö ei nimittäin ainakaan edistä nuoruusiän kehitystäsi. Lopettamalla nikotiinin käytön sekä kiinnittämällä huomiota myös muihin elintapoihin, kuten riittävään uneen ja liikuntaan sekä monipuoliseen ja säännölliseen ravitsemukseen, luot hyvät edellytykset kasvulle ja kehitykselle.

Jos pituuskasvusi vielä kovasti huolettaa sinua, kannustan sinua keskustelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänen kanssaan voitte yhdessä katsoa kasvukäyriäsi ja keskustella kehityksestäsi.

Tsemppiä loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?