Nuuska
Nimimerkki: Poika, 17v

Miten voisin lopettaa nuuskan käytön?

Olen 17-vuotias poika ja käytän nuuskaa. Haluan kuitenkin lopettaa, koska tuntuu, että kaikki rahat menevät nuuskaan. Ajattelen kuitenkin sen olevan vaikeaa, koska nuuska on osa arkea. Esimerkiksi koulussa tulee käytettyä melko paljon. Mitä keksin nuuskan tilalle esim. oppitunneille?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet jo pohtinut nuuskan käytön lopettamista ja haet siihen keinoja! Nuuskaan voi syntyä vahvakin riippuvuus jo pelkästään sen runsaan nikotiinipitoisuuden vuoksi, mutta myös nuuskan käytöstä syntyneen tavan vuoksi. Joillekin nuuskan käytön lopettaminen onnistuu kerralla ja joillekin nuuskaamisen käytön vähentäminen pikkuhiljaa toimii paremmin. Lopettamispäätöstä tehdessäsi voit alkuun miettiä tai ihan kirjata itsellesi ylös, mitkä ovat niitä syitä miksi haluat lopettaa. Näin päätös nuuskan käytön lopettamisesta vahvistuu ja siitä tulee sinulle konkreettisempaa.

Puhuit, että nuuska on osa arkea. Jos lopettaminen kertaheitolla tuntuu haastavalta, voit alkuun esimerkiksi pitää nuuskaa vähemmän aikaa suussasi tai vähentää nuuskaamiskertoja päivän aikana. Lopettamispäätöksestä kannattaa kertoa myös lähipiirille, esimerkiksi kavereille. Kavereiden kanssa voit vaikka sopia, etteivät he tarjoa sinulle nuuskaa vaikka pyytäisit.

Toit esiin, että tarvitset jotain muuta nuuskan tilalle oppituntien ajaksi. Usein jokin mielekäs tekeminen voi viedä ajatukset pois nuuskasta ja nuuskan tarpeesta. Oppitunneilla toki voi olla sellaisia hetkiä, jolloin tekeminen ei ole mielekästä. Näihin hetkiin voit jo ennalta varautua. Nuuskan käytön voi korvata esimerkiksi xylitol-purukumilla tai sokerittomilla pastilleilla. Nuuskan käytön lopettamiseen voi liittyä vieroitusoireita, mutta oireet helpottavat päivä päivältä. Jos tuntuu, että tarvitset tukea lopettamiseen, voit keskustella asiasta ja erilaisista nuuskaamisen lopettamisen keinoista luottamuksella kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Nuuskan käytön lopettamista on myös pohtinut nimimerkki Tyttö1 ja K. Lisää nuuskaamisen lopettamisen keinoista voit halutessasi lukea Fressiksen tietopankista.

Tsemppiä nuuskaamisen lopettamiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?