Lopettamisen tukiNikotiinituotteet
Nimimerkki: Haravahiiri
Ikä: 13-15v

Miten voi lopettaa tupakoinnin?

Miten voin lopettaa tupakoinnin

Moikka!

Tosi hienoa, että pohdit tupakoinnin lopettamista. Se on päätös, jota sinun ei tarvitse katua 😊

Toisille sopii tupakoinnin lopettaminen ”kerrasta poikki”, eli niin että lopettaa tupakoinnin heti kokonaan. Toisille voi olla helpompi ensin vähentää tupakointia ennen varsinaista lopettamista. Voit pohtia, kumpi olisi sinulle sopivampi tapa. Joka tapauksessa kannattaa etukäteen kuitenkin päättää jokin päivä, jolloin lopetat tupakoinnin kokonaan. Ajankohta kannattaa valita niin, ettei silloin ole esimerkiksi muita stressaavia asioita, kuten vaikkapa kokeita koulussa.

Ennen lopettamista on myös hyvä miettiä ja kirjata ylös, millaisia hyviä asioita lopettaminen tuo sinulle mukanaan. Säästyykö rahat johonkin kivempaan, jaksatko ehkä paremmin liikkua tai olo on yleisesti virkeämpi? Näihin tupakoinnin lopettamisen myötä tuleviin hyötyihin voit palata niinä hetkinä, jos lopettamisen jälkeen olo tuntuu hankalalta ja tekisi mieli polttaa.

Tupakoinnin lopettamisesta kannattaa kertoa myös esimerkiksi kavereille. Näin he tietävät, että eivät tarjoa sinulle tupakkaa. Lopettamisesta kannattaa jutella myös jonkun muun läheisen kanssa. Läheiseltä voit saada tukea ja kannustusta lopettamiseen. Läheisen kanssa voi esimerkiksi sopia, että voit soittaa tai laittaa viestiä erityisesti silloin, jos sinun tekee kovasti mieli tupakkaa. Ennen lopettamista on myös hyvä miettiä, mitä muuta voisit tehdä sellaisina hetkinä, jos sinun tekee mieli polttaa. Tupakan voi kokeilla ”korvata” alkuun esimerkiksi xylitol-purkalla tai -pastilleilla.

Kun varsinainen lopettamisen hetki koittaa on tärkeä hävittää tupakat ja kaikki tupakointiin liittyvät välineet. Näin ne eivät houkuttele sinua polttamaan. Kannattaa myös jatkossa välttää paikkoja, joissa tupakoidaan.

Tupakoinnin lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, ärtyneisyyttä ja unettomuutta. Kaikille niitä ei kuitenkaan tule. On hyvä muistaa, että vieroitusoireet kuitenkin helpottavat usein muutaman viikon kuluessa lopettamisesta. Vieroitusoireita voi helpottaa nukkumalla riittävästi, syömällä terveellisesti ja liikkumalla. Liikunta on myös hyvä keino saada ajatukset muualle, jos sinun alkaa tehdä mieli tupakkaa.

Lopettamisen tueksi voit myös ladata Erovirasto-sovelluksen.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua lopettamisessa.

Kovasti tsemppiä, sinä onnistut kyllä ☺

Oliko vastauksesta hyötyä?