Nuuska
Nimimerkki: miksu
Ikä: 13-15v

Miten pelaaja voi pelata huipulla, mutta käyttää nuuskaa?

Moikka! Miten voi olla maailman parhaassa liigassa NHL:ssä yksi parhaimpia pelaajia ja käyttää silti nuuskaa, jopa pelin aikana?

Hei, kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!

Nuuskan käyttö tosiaan on valitettavan yleistä joidenkin urheilijoiden keskuudessa. Nuuskasta liikkuu monenlaisia virheellisiä käsityksiä mm. siitä, että sen käyttö olisi haitatonta,  auttaisi rentoutumaan tai jopa parantaisi suorituskykyä. Oikeasti asia on päinvastoin, sillä nuuskan nikotiini heikentää suorituskykyä, hidastaa palautumista ja altistaa loukkaantumiselle. Nuuskan käyttäjän kokema nuuskan luoma tunne rentoutumisesta tai keskittymiskyvyn paranemisesta liittyy nikotiiniriippuvuuden aiheuttamien vieroitusoireiden poistamiseen.

Lisätietoa saat Olympiakomitean vastuulääkärin Maarit Valtosen videoista:
Miksi nuuska ei paranna suorituskykyä?
Nuuska lisää loukkaantumisriskiä
Mitä haittaa nuuskasta on?
Miksi nuuska ei oikeasti auta rentoutumaan?
Miksi nuuska ei paranna keskittymiskykyä?

Näin ollen urheilijoiden, kuten kenen tahansa muunkin, kannattaisi luopua nuuskan käytöstä. Nuuskan käyttöön liittyy selkeitä terveysriskejä, joiden todennäköisyys kasvaa pitkäaikaisen käytön myötä. On mahdotonta ottaa kantaa yksittäisen urheilijan terveydentilaan tai suorituskykyyn, mutta kannustamme niin urheilijoita kuin muitakin pysymään erossa nuuskasta tai lopettamaan sen käytön.

Nuuskassa on paljon nikotiinia, jonka vuoksi siihen voi tulla vahva riippuvuus. Tämän vuoksi pitkäaikaisen käytön lopettaminen ei välttämättä ole helppoa, vaikka haluaisikin. Riippuvuuden hoitoon on kuitenkin olemassa toimivia keinoja.

Lue lisää nuuskan käytön haitoista ja nikotiiniriippuvuudesta Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?