Katso myös

Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Lellu
Ikä: 13-15v
Olen raskaana ja käytän nuuskaa. Miten pääsen siitä eroon? Olen raskaana ja käytön aktiivisesti nuuskaa. Miten pääsen eroon siitä
Fressis

Hei!

Kiitos Lellu kysymyksestäsi. Kerrot, että olet raskaana ja haluaisit päästä eroon nuuskan käytöstä. Nuuskan käytön lopettaminen onkin vastuullisesti ja hienosti ajateltu! Se on tärkeää paitsi sinun terveytesi myös sikiön terveyden ja muutenkin raskauden kannalta.

Nuuskan käytön lopettamiseen on tärkeä valmistautua ja saada siihen tukea. Sen tähden rohkaisenkin sinua ottamaan neuvolassa esille nuuskan käyttösi ja halusi lopettaa. He osaavat auttaa sinua tässäkin asiassa parhaiten, koska tuntevat sinut ja tilanteesi paremmin.

Tässä kuitenkin muutama vinkki käytön lopettamiseen, joita voit hyödyntää ennen kuin saat ajan neuvolaan.

  1. Sinun on hyvä kertoa tästä upeasta päätöksestäsi lopettaa myös jollekin luotetulle aikuiselle ja ystävällesi. He osaavat sitten tukea ja kannustaa sinua lopettamisessa ja auttavat sinua pysymään päätöksessäsi. Älä jää yksin tämän asian kanssa.
  2. On tärkeää myös miettiä syitä sille, miksi haluaa lopettaa ja mikä auttaisi pysymään tässä päätöksessä. Esimerkiksi lapsen terveys ja hyvinvointi ja sinun oma jaksamisesi voivat olla vahvoja syitä sinulle. Kirjoita ylös tavoitteesi ja muistuta itseäsi niistä säännöllisesti.
  3. On tärkeä miettiä tilanteita, tunteita ja ympäristöjä, joissa sinun yleensä tekee mieli käyttää nuuskaa ja varautua niihin etukäteen. Mieti siis valmiiksi, mitä muuta voisit tällaisessa tilanteessa tehdä. Voisitko esimerkiksi lähteä ulos kävelylle tai soittaa kaverille? Muista myös antaa itsellesi kiitosta hetkistä ja päivistä, kun et ole käyttänyt nuuskaa.
  4. Muista olla kärsivällinen ja armollinen itsellesi. Lopettaminen voi olla haastavaa, ja voi olla, että kohtaat takaiskuja matkan varrella. Jokainen päivä ilman nuuskaa on kuitenkin merkittävä teko teille molemmille. Älä jää yksin, vaan pyydä rohkeasti apua. Uskon, että pystyt siihen!

Kerrot iäksesi 13-15 -vuotta. Kysymyksesi herättää meissä huolen, koska olet alle 16-vuotias, ja kerrot olevasi raskaana. Alle 16-vuotias on suojaikärajan mukaan erityisen suojelun tarpeessa seksuaalisilta teoilta. Viestistäsi ei käy ilmi mitään muuta raskauteen liittyen, kuten sitä, millaisen tilanteen seurauksena olet tullut raskaaksi.  Onko seksikumppanisi ollut kanssasi saman ikäinen vai sinua vanhempi? Rikoslain mukaan yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Jos näin on ollut, rohkaisen sinua kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Riku ry:n chatiin, jonka löydät täältä.

Oletkohan käynyt raskaudesta jo neuvolassa? Terveysasemalle/neuvolaan on hyvä olla yhteydessä pian positiivisen raskaustestin tuloksen jälkeen, jotta saa ajoissa tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa raskauteen liittyen. Entä tietääkö huoltajasi, tai jokin muu turvallinen aikuinen raskaudestasi? Jos asian jakaminen ei ole mahdollista huoltajien kanssa, asia on erittäin tärkeä ottaa puheeksi jonkun turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Älä siis jää tässä tilanteessa yksin.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua. Toivon myös, että sinulla on läheisiä ihmisiä ympärilläsi ja olet käynyt jo neuvolassa. Jos sinulla ilmenee mitään muuta kysyttävää asiaan liittyen, älä epäröi olla meihin yhteydessä uudestaan. ❤ Voit ottaa yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka
Nimimerkki: Tyyppi
Ikä: 9-12v
Näkyykö nikotiini verikokeissa? Näkyykö verikokeessa jos käyttää nikotiinia ja jos näkyy niin kerrotaanko siitä vanhemmille jos on 12?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi!

Verikokeista on teoriassa kyllä mahdollista tutkia nikotiinia, mutta tavallisten verikokeiden yhteydessä nikotiinia ei verestä tutkita. Tämän puolesta verikokeita ei kannata ainakaan siis jännittää tai jättää niihin menemättä. Eikä sinun tarvitse siis myöskään pelätä, että vanhempasi saisivat tietää nikotiinituotteiden käytöstä tätä kautta 😊

Haluaisin kuitenkin rohkaista sinua miettimään, voisitko jutella nikotiinituotteiden käytöstä itse vanhempiesi kanssa? Voit ehkä pohtia miksi tuotteita käytät ja mitä niistä ylipäätään ajattelet, ja kertoa sen heille? Näin ollen sinun ei tarvitsisi myöskään jännittää sitä että jäät heille käytöstä jotain muuta kautta kiinni.

Voi olla, että odotat vanhempiesi reaktion olevan jollain tavalla ikävä, koska et selvästi halua vanhempiesi tietävän asiasta. On luonnollista, että vanhempien huoli sinun terveydestäsi saattaa näkyä ulospäin vahvana reaktiona tällaiseen asiaan. Siksi olisikin hieno juttu, jos ottaisit asian itse puheeksi – reaktio asiaan voi olla sen myötä lempeämpi.

Vanhempiesi mahdollinen huoli nikotiinituotteiden käytön vaikutuksista terveyteesi on toki aiheellinen. Nikotiinista ei ole sinun ikäisellesi nuorelle valitettavasti muuta kuin haittaa.

Joskus voi tuntua, että tuotteiden käytöstä on ”hyötyä” esimerkiksi kaverisuhteissa. Onkin hyvä pohtia, onko käytöstä aiheutuvat hyödyt, mitä ikinä koetkaan niiden olevan, sen arvoisia, että vahingoitat terveyttäsi jatkamalla tuotteiden käyttöä. Lopettamalla käytön säästyt monilta haitoilta, joita nikotiinituotteiden käyttö aiheuttaa. Voit lukea niistä halutessasi lisää Fressiksestä.

Jos sinua mietityttää jokin muu asia nikotiinituotteiden käyttöön liittyen, voit aina laittaa meille uuden kysymyksen! Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
NikotiinipussitNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Miksi nikotiinittomuus on urheilijalle hyvä valinta?

Jos urheilijana haluaa saavuttaa huippusuorituksia ja ylläpitää terveyttään, kannattaa pysyä erossa nikotiinia sisältävistä tuotteista.