Artikkeli
NikotiinipussitNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Miksi nikotiinittomuus on urheilijalle hyvä valinta?

Jos urheilijana haluaa saavuttaa huippusuorituksia ja ylläpitää terveyttään, kannattaa pysyä erossa nikotiinia sisältävistä tuotteista.

Artikkeli
Nikotiinituotteet

Nikotiini ei kuulu urheiluun

Kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet ovat haitallisia kaikille, varsinkin urheilijalle.

Video
Nikotiinituotteet

Nikotiini haittaa urheilussa kehittymistä ja aiheuttaa riippuvuutta

Akseli Puukko (Suomi U19) ja Markus Halsti (35 A-maaottelua) sanovat ”ei” nikotiinituotteille. Sano sinäkin!

Fressis

Artikkeli
LiikeNikotiinituotteet

Älä anna nikotiinin jarruttaa unelmiasi

FC Lahtea edustava ja U19-maajoukkueessa pelaava jalkapalloilija Akseli Puukko ja entinen jalkapalloammattilainen Markus Halsti ovat päättäneet elää ja urheilla ilman nikotiinituotteita. Omalla esimerkillään he haluavat rohkaista nuoria urheilijoita valitsemaan nikotiinittomuuden.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: apuaaa
Voinko urheilla kuukautissiteen kanssa? Eli siis.. Mulla alkoi menkat nyt 3 päivää sitten. Oon 11vuotias ja harrastan joukkuevoimistelua.. Yksi päivä ennen kisoja nii ku kävin vessassa ja pyyhin...
Fressis

Moi!

Kerrot viestissäsi huolestasi, joka koskee joukkuevoimistelussa treenaamista ja kisaamista kuukautisten aikana. Voit oikein hyvin käyttää kuukautissidettä, jos se tuntuu sinusta parhaalta vaihtoehdolta. Suosittelen käyttämään nimenomaan kuukautissiteitä pikkuhousunsuojien sijaan ainakin runsaimpina vuotopäivinä. Niissä on parempi imukyky, jolloin verta ei tule niin helposti yli. Lisäksi kannattaa muistaa vaihtaa kuukautisside uuteen vähintään 4–8 tunnin välein vuodon määrästä riippuen sekä pestä alapää siteen vaihdon yhteydessä.

Kuukautissiteet pysyvät melko hyvin paikoillaan liimapintansa ansiosta. Mikäli haluat varmistua siteen pysymisestä paikoillaan, voit kokeilla käyttää siivekkeellisiä kuukautissiteitä. Niissä on siteen sivuilla “siivet”, jotka käännetään alushousujen haaraosan ympärille, mikä pitää suojan paremmin paikoillaan. Kaikesta huolimatta joskus voi käydä vahinkoja, joissa side luiskahtaakin pois paikoiltaan tai alushousuihin tai voimisteluasuun ilmestyy veritahra. On kuitenkin hyvä muistaa, että se ei ole maailmanloppu tai edes noloa. Kuukautiset ovat täysin luonnollinen asia, eikä niissä ole mitään hävettävää. Näin voi käydä kenelle tahansa ja on käynytkin lukemattomia kertoja.

Kuukautissiteiden haittapuolena on, että ne saattavat hangata treenin aikana. Siksi on hyvä tietää myös muista vaihtoehdoista. Mainitsitkin jo tamponin, jota monet treenaajat suosivat. On kuitenkin ymmärrettävää, että tamponin käyttö ja etenkin laitto jännittää, eikä niitä ole missään nimessä pakko käyttää. Mikäli haluat jossain vaiheessa kokeilla tamponia, kannattaa sen käyttö aloittaa pienimmästä koosta ja harjoitella rauhassa sen asettamista emättimeen. Lisäksi nykyään on olemassa kuukautisalushousuja, jotka voisivat olla mukava vaihtoehto. Ne myös pysyvät hyvin päällä. Kuukautisalushousuista voit lukea lisää täältä. Hyvä Kysymys –sivuston artikkelissa puolestaan esitellään muita kuukautissuojia.

Onko sinulla turvallista ja luotettavaa aikuista, jonka kanssa voit keskustella kuukautisista ja kuukautissuojista? Voiko esimerkiksi äitisi neuvoa ja tukea sinua? Kuukautisten aikana treenaamisesta voisi olla hyvä myös keskustella valmentajasi kanssa. Asia on varmasti tullut hänelle vastaan uran aikana useita kertoja, joten myös häneltä voi saada hyviä vinkkejä.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Liike
Nimimerkki: E
Liikunko liian vähän, sopivasti vai liikaa? Hei, olen vasta 15 vuotta täyttänyt tyttö ja haluaisin tietää että urheilenko liian vähän, sopivasti vai liikaa. Minulla on koripallotreenit 4krt viikossa noin 1,5...
Fressis

Moikka!

Tosi kiva kuulla, että olet löytänyt itsellesi mieleisiä harrastuksia. Liikkumisessa yksi tärkeimmistä asioista onkin liikkua sellaisilla tavoilla, joista itse tykkää.

Lapsille ja nuorille suunnatuissa liikkumissuosituksissa suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä. Liikkuminen voi koostua monista pienistä palasista pitkin päivää ja onkin hyvä pyrkiä olemaan aktiivinen päivän mittaan. Suurimman osan liikkumisesta olisi hyvä olla kestävyystyyppistä. Tämän lisäksi lihasvoimaa ja luustoa vahvistavaa liikkumista olisi hyvä tehdä vähintään kolmena päivänä viikossa. Tämä suositus täyttyy kohdallasi varmasti aika hyvin päivittäisten kävelyjen ja monipuolista liikkumista sisältävien harrastusten myötä. Liikkumisen määrä vaikuttaa siis tämän perusteella ihan sopivalta. Voit mielestäni ihan hyvin itse pohtia, tuntuuko sinusta siltä, että jaksat vielä yhdet lisätreenit viikkoon.

Liikkumisen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota palautumiseen. Riittävä yöuni antaa keholle aikaa palautua päivän rasituksista. Nuori tarvitsee keskimäärin unta 8-9h joka yö. Myös säännöllinen ja monipuolinen syöminen tukee hyvinvointia ja palautumista, ja antaa keholle tärkeää polttoainetta liikkumiseen. Lisäksi on hyvä muistaa kuunnella omaa kehoa ja mieltä. Joskus ne saattavatkin rasittavan treenin sijaan kaivata lepoa.

Lisätietoa aiheesta löydät Fressiksen tietopankista.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
NikotiinituotteetNuuska

Jalmafi: ”Elin kuten Teemu Selänne”

Tubettaja Jalmari elää videollaan vuorokauden kuten Teemu Selänne ja kertoo, miksi nuuska ei kuulu urheiluun! ”Jos haluaa menestyä NHL:ssä pitää antaa kaikki itsestään – siksi minä en ole koskaan...

Testit

Millainen liikkuja olet?

Miten liikut arjessasi? Testaa millainen liikkujapersoona olet!

Tee testi
Artikkeli
AlkoholiLiikeNuuska

KooKoon C-juniorit: ”Nuuska ja alkoholi tuovat vain takapakkia”

”Me ei nuuskata eikä käytetä päihteitä”, sanovat tavoitteellisesti lätkää pelaavat KooKoon C-juniorit Eetu Niemi, Erik Nevolainen ja Eetu Pukki.

Kysymys
LiikeRuoka
Nimimerkki: juoksijatyttö
Urheilijan ruokailu Moi. Treenaan säännöllisesti ja nälkäni on loputon. Syön siis paljon ja myös kulutankin. Kuitenkin myös niinä päivinä kun en urheile syön todella paljon. Syömisestä...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Aktiivinen liikkuminen tosiaankin lisää ruokahalua ja energiantarvetta. Liikunnan harrastaminen vaikuttaa energiankulutukseesi myös lepopäivinä, sillä kehon palautuminen ja lihasten energiavarastojen täyttyminen jatkuu useamman päivän ajan harjoituksen jälkeen. Syömisen suhteen on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan asiaan.

Kaikista tärkeintä on ruokailun säännöllisyys. Kun ateriat ajoittaa tasaisesti pitkin päivää, noin kolmen tunnin välein, eivät nälkä ja herkkuhimo pääse yllättämään. Jos tuntuu, että ateriavälit venyvät liikaa, voit pitää vaikka treenilaukussa välipalapatukkaa tai muuta pikku evästä mukana, ja syödä sen heti liikuntasuorituksen jälkeen pahimpaan nälkään. Harjoituksen jälkeen on hyvä syödä melko pian jotain hiilihydraattipitoista välipalaa tai ruokaa, jotta kehon palautuminen alkaa tehokkaasti. Lisätietoa säännöllisestä ateriarytmistä löydät Fressiksen sivuilta.

Toinen tärkeä asia on ruokavalion koostaminen terveellisestä perusruoasta. Herkkuja ja sattumia mahtuu ruokavalioon, mutta perusta koostuu terveellisistä ruoista: paljon kasviksia ja hedelmiä, täysjyvää (kuten tummaa riisiä ja pastaa, täysjyväleipää), proteiinia (kuten kala, kana ja kasviperäiset proteiinit) sekä pehmeitä rasvoja. Aterioiden koostamisessa auttavat lautasmalli ja ruokapyramidi. Riittävän suurten annosten syöminen auttaa herkkuhimon taltuttamisessa.

Jos painoon ja syömiseen liittyvät asiat mietityttävät sinua paljon, voisi olla hyvä käydä juttelemassa asiasta vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Herkuttelu on askarruttanut Fressiksen palstalla myös nimimerkkejä t19 ja Makea-addiktoitunut.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?