KooKoon C-juniorit: ”Nuuska ja alkoholi tuovat vain takapakkia”
“Me ei nuuskata eikä käytetä päihteitä”, sanovat tavoitteellisesti lätkää pelaavat KooKoon C-juniorit Eetu Niemi, Erik Nevolainen ja Eetu Pukki.
Moi. Treenaan säännöllisesti ja nälkäni on loputon. Syön siis paljon ja myös kulutankin. Kuitenkin myös niinä päivinä kun en urheile syön todella paljon. Syömisestä on vaan alkanut tulla pakkomielle ja herkkujakin tekee mieli entistä enemmän… Olen myös huomannut että olen alkanut lihota syömiseni mukana vaikka ihan normaalipainoinen olen ja se ahdistaa.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Aktiivinen liikkuminen tosiaankin lisää ruokahalua ja energiantarvetta. Liikunnan harrastaminen vaikuttaa energiankulutukseesi myös lepopäivinä, sillä kehon palautuminen ja lihasten energiavarastojen täyttyminen jatkuu useamman päivän ajan harjoituksen jälkeen. Syömisen suhteen on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan asiaan.
Kaikista tärkeintä on ruokailun säännöllisyys. Kun ateriat ajoittaa tasaisesti pitkin päivää, noin kolmen tunnin välein, eivät nälkä ja herkkuhimo pääse yllättämään. Jos tuntuu, että ateriavälit venyvät liikaa, voit pitää vaikka treenilaukussa välipalapatukkaa tai muuta pikku evästä mukana, ja syödä sen heti liikuntasuorituksen jälkeen pahimpaan nälkään. Harjoituksen jälkeen on hyvä syödä melko pian jotain hiilihydraattipitoista välipalaa tai ruokaa, jotta kehon palautuminen alkaa tehokkaasti. Lisätietoa säännöllisestä ateriarytmistä löydät Fressiksen sivuilta.
Toinen tärkeä asia on ruokavalion koostaminen terveellisestä perusruoasta. Herkkuja ja sattumia mahtuu ruokavalioon, mutta perusta koostuu terveellisistä ruoista: paljon kasviksia ja hedelmiä, täysjyvää (kuten tummaa riisiä ja pastaa, täysjyväleipää), proteiinia (kuten kala, kana ja kasviperäiset proteiinit) sekä pehmeitä rasvoja. Aterioiden koostamisessa auttavat lautasmalli ja ruokapyramidi. Riittävän suurten annosten syöminen auttaa herkkuhimon taltuttamisessa.
Jos painoon ja syömiseen liittyvät asiat mietityttävät sinua paljon, voisi olla hyvä käydä juttelemassa asiasta vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.
Herkuttelu on askarruttanut Fressiksen palstalla myös nimimerkkejä t19 ja Makea-addiktoitunut.
Mukavaa loppuvuotta!
FressisPinkku Pinsku: “Tee sitä, mitä itse haluat tehdä”
Pystyykö suosikkitubettaja Pinkku Pinsku pitämään somettoman päivän, ja mitä tapahtui, kun hän intoutui juomaan energiajuomia?
Vapaaottelija Olli Santalahti: ”Kun treenaa kovaa, uni on ravintoakin tärkeämpi asia”
Vapaaottelija Olli Santalahti aloitti vapaaottelun 13-vuotiaana ja ottelee nykyään ammattilaisena. Tupakkatuotteisiin Santalahti suhtautuu negatiivisesti.
Testaa, miten nuuska vaikuttaa urheilusuoritukseen
Tee testiNuuskaamalla annat tasoitusta
Eikö peli kulje? Olisiko nuuskalla osuutta asiaan? Katso, miksi nuuska ei paranna suorituskykyäUltimate – laji, jossa vastustajia ei taklata vaan kannustetaan
Maria Noponen, 17, halusi aloittaa kaksi vuotta sitten joukkuelajin. Ultimate tuntui heti ekojen treenien jälkeen omalta.
Nuuskaamalla annat tasoitusta – NYRKKEILY
Kisakunto kateissa? Olisiko nuuskalla osuutta asiaan? Katso, mitä haittaa nuuskasta onNuuska lisää loukkaantumisriskiä
Katso myös: Miksi nuuska ei oikeasti auta keskittymään? Lue lisää nikotiinin haitoistaTiesittekö että yksi valioliigan nopeimmista pelaajista käyttää nuuskaa. Ja juo energiajuomia omien sanojensa mukaan runsaasti. Tämän perusteella voisi kuvitella että urheilussa pärjää vaikka nuuskaa erittäin hyvin, sillä on myös valioliigan mestari.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Saman tyyppinen kysymys askarrutti myös nimimerkkiä miksu, joka lähetti meille kysymyksen liittyen jääkiekkoon ja siellä NHL:n huippupelaajaan. Luethan siis hänelle antamamme vastauksen.
Kysymyksessäsi mainitaan myös energiajuomat. Energiajuomista voit lukea lisätietoa täältä:
Energiajuomat – älä mene halpaan
Energiajuomat-esite
Hyvää joulukuuta sinulle!
Fressis