Seksi
Nimimerkki: apua

Miten kondyloomia hoidetaan?

Mulla on kondylooma mitä teen?

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot sinulla olevan kondylooma ja pohdit mitä sinun tulisi nyt tehdä. Kondylooma eli visvasyylä on HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama ihomuutos. HP-virus voidaan jaotella matalan riskin ja korkean riskin virustyyppeihin. Matalan riskin viruksista osa aiheuttaa visvasyyliä eli kondyloomamuutoksia erityisesti sukuelinten alueelle, toiset taas voivat tehdä syyliä tai ontelosyyliä muualle kehoon. HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä, ja niistä valtaosa paranee itsestään parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista noin 1% saa näkyviä syyliä.

Suosittelen sinua varaamaan ajan lääkärille, joka pystyy arvioimaan hoidon tarvetta ja jonka kanssa voit keskustella erilaisista hoitovaihtoehdoista. Kondyloomamuutoksia voidaan hoitaa ”kotihoitona” paikallisvalmisteilla, mutta myös hoitopaikassa tehtävillä toimenpiteillä, joita on niin ikään erilaisia. Hoidon valintaan vaikuttavat muun muassa kondyloomien sijainti, koko ja lukumäärä, sekä se, millainen tarve sinulla itselläsi on hoitojen toteutukseen. Itse virus ei valitettavasi katoa elimistöstä hoitojen avulla, ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa.

Viestistäsi ei käy ilmi sukupuoltasi. Jos sinulla on ulkosynnyttimet, ja kondyloomamuutoksia on todettu niissä, tulee sinulta tehdä myös papakoe, eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi. Tästäkin voitte jutella lisää lääkärin kanssa.

Koska HP-virus leviää seksikontaktissa, on tärkeää, että käytät kaikenlaisessa seksissä kondomia. On hyvä kuitenkin muistaa, että myöskään kondomi ei täysin suojaa tartunnalta, koska kondylooman voi saada myös ihokosketuksen välityksellä.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Täältä voit lukea ohjeet lääkärille hakeutumiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?