Mieli
Nimimerkki: Huolestunut kämppis

Miten auttaa alakuloista kaveria?

Hei. Asumme kämppikseni kanssa opiskelija-asuntolassa ja olemme huonekavereita. Ennen teimme kämppikseni kanssa vaikka mitä yhteistä, mutta nyt hän ei ole jaksanut tehdä mitään. Olen huolissaan siitä että hän tulee heti koulun loputtua huoneeseen ja alkaa makoilemaan sängyssä ja selailemaan puhelinta. Tätä jatkuu koko päivän ihan iltaan asti kunnes menemme nukkumaan. Ja huomenna on taas sama homma. Mitä tälle voisi tehdä koska ei tuollainen puhelimen käyttö ole enää tervettä. Olen koittanut saada häntä tekemään ja liikkumaan mutta ei hän jaksa.

Hei ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että haluat huolehtia kämppiksestäsi. On ymmärrettävää, että olet huolissasi, varsinkin jos tätä on kestänyt jo jonkin aikaa.

Jatkuva puhelimen käyttö ei tietenkään ole hyvä asia, mutta viestisi perusteella kuulostaa ehkä hieman siltä, että ystäväsi saattaa kärsiä alakuloisuudesta/masentuneisuudesta. Tällöin ihminen usein vetäytyy helposti omiin oloihinsa. Hän ei välttämättä jaksa tehdä niitä asioita, joita aiemmin piti mielekkäinä. Hänen voi olla myös vaikea aloittaa asioiden tekemistä. Myös arkisista asioista huolehtiminen voi olla hänelle työlästä.

Voisitko kertoa kämppiksellesi, että olet huomannut, että hän vetäytyy omiin oloihinsa puhelimelleen eikä tee enää kanssasi asioit? Voit kertoa, että olet huolissasi, välität hänestä ja haluat olla hänen tukenaan. Voit myös kysellä häneltä, mitä kuuluu, kaipaisiko hän seuraa ja haluaisiko hän ehkä jutella. Sinun ei tietenkään tarvitse yrittää olla psykologi tai terapeutti, vaan tukena oleminen, kuunteleminen ja kertominen, että välität, riittää. Joskus pelkkä ”mitä kuuluu” voi aukaista toisen kertomaan, miten oikeasti menee.

Jos kämppiksesi tai sinä haluatte jutella enemmänkin mieltä painavista asioista, Sekasin-chat on siihen hyvä kanava: https://sekasin247.fi/

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?