NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Apina

Mitä haittaa on nikotiinittoman sähkötupakan eli vapen käytöstä?

Onko nikotiinittoman vape-nesteen polttaminen ruokatorveen/suuhun vaarallista terveydelle? Eli siis polttaisi tätä maun vuoksi.

Hei,

Sähkötupakan käytössä höyryä hengitetään suun kautta, jolloin höyry kulkeutuu suun kautta hengityselimiin – henkitorveen ja keuhkoihin. Sähkötupakkatuotteita on myös nikotiinittomia, ja usein niitä markkinoidaankin ”vähemmän haitallisina” tuotteina. Haitattomia ne eivät ne eivät kuitenkaan ole. Sähkötupakasta muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia aineita kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä. Nesteistä on löydetty myös kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämiä sekä metallihiukkasia. Sähkösavukkeiden nesteen on todettu myös aiheuttavan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Lisäksi nestehöyryä hengitettäessä haitallisia aineita pääsee keuhkojen kautta myös verenkiertoon.

Sähkötupakan vaarallisuudesta ja tarkoista terveyshaitoista ei kuitenkaan täysin vielä tiedetä. Tämä johtuu siitä, että sähkötupakan käyttö on suhteellisen uusi ilmiö ja lisäksi sekä höyrystinlaitteita että nesteitä on montaa eri tyyppiä. Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista sekä Kysy asiantuntijalta-palvelusta.

Joka tapauksessa sinun ei siis kannata käyttää lainkaan terveydelle haitallisia tuotteita mistään syystä.

Oliko vastauksesta hyötyä?