Seksi
Nimimerkki: 11v tyttö

Mistä tietää että kuukautiset ovat alkaneet?

Oon 11v tyttö ja mahakipuja neljä päivää ja tulee valkovuotoo ja jotain ruskeeta niin onko mulla alkanu menkat?

Heippa!

Valkovuodon väri voi vaihdella, ja olla välillä myös rusehtavaa, mutta kyseessä saattoi hyvinkin olla myös ensimmäiset kuukautisesi. Onneksi olkoon! 😊 Kuukautisten alkaminen on hieno merkki siitä, että kehosi toimii niin kuin pitääkin ja murrosiän kehitys etenee. Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Toisille se voi olla tosi iso juttu ja toisille taas arkisempi asia.

Ensimmäinen vuoto on usein punertavaa tai rusehtavaa vuotoa, ja vatsakivut ovat myös yleisiä kuukautiskipuja. Vuotoa voi tulla vähän, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Vuotopäiviä on normaalisti 3–7. Alkuvaiheessa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset, joten älä ihmettele, jos menee useampi kuukausi ennen seuraavaa vuotoa. Tavalliset särkylääkkeet tepsivät useimmiten kuukautisten aiheuttamiin vatsakipuihin.

Suosittelen sinua merkkaamaan kuukautisten alkamisen kalenteriin niin voit seurata kuukautiskiertoasi. Kuukautiskierron pituuden laskeminen alkaa aina ensimmäisestä vuotopäivästä ja päättyy seuraavien kuukautisten alkamiseen. Pidä nyt myös varmuuden vuoksi aina mukanasi, esimerkiksi repussa tai laukussa, sidettä tai pikkuhousunsuojaa, jotta olet varautunut seuraavaa vuotoa varten. Lisää kuukautissuojista voit lukea Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Jos haluat, ja jos se on mahdollista, voisit keskustella kuukautisten alkamisesta esimerkiksi äitisi kanssa. Se ei ole pakollista, mutta voi helpottaa käytännön asioissa, kuten siinä, että sinulla on käytettävissäsi sinulle sopivia kuukautissuojia ja särkylääkkeitä kuukautiskipujen varalle. Ehkä sinulla on muitakin kysymyksiä kuukautisiin liittyen, joista voisit jutella äitisi kanssa? Äitisi on kokenut nuoruudessa samat murrosiän vaiheet, eli myös kuukautisten alkamisen, joten hän ymmärtää sinua ja osaa varmasti vastata sinua askarruttaviin kysymyksiin. Jos sinun ei ole mahdollista jutella näistä asioista äitisi kanssa, voit hyvin mennä juttelemaan niistä halutessasi myös kouluterveydenhoitajalle tai jollekin toiselle luotettavalle aikuiselle.

Käy lukemassa vielä lisää menkoista Fressiksen artikkelista.

Aurinkoista tammikuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?